Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Dortový ráfek o průměru asi 25 cm vyložte pečicím papírem, případně použijte pánev nebo kastrol, které můžete dát do trouby, o podobném průměru.
02.
Podmáslí prošlehejte s vejcem. Mouku prosejte s cukrem, jedlou sodou (nebo práškem do pečiva) a solí. K moučné směsi přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku.
DOMÁCÍ PEČIVO JE NEJLEPŠÍ
03.
K drobence nalijte podmáslí s vejcem, přisypte jemně nasekané bylinky a medvědí česnek a vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky – hotové těsto je hladké a téměř nelepí a hlavně je opravdu hutné.
04.
Pomoučenýma rukama vytvarujte pravidelný bochánek a usaďte ho do připravené formy – tak si bochník udrží svůj tvar. Pečte asi 45 minut dozlatova. Chleba krájejte až zchladlý.
CHLEBA MÁ MNOHO PODOB, URČITĚ SI VYBERETE
Tip: Pokud rádi experimentujete, přidejte do těsta asi 70 gramů rozmrazeného a rozmixovaného špenátu nebo medvědího česneku a podle potřeby doplňte i mouku. Hotový bochník bude jarně zelený!
Jste nadšení pekaři? Pak určitě uvítáte recept na domácí chleba šumava. Anebo vás okouzlí domácí máslová veka a domácí pivní rohlíky?