Hlavní obsah

Domácí podmáslový chleba bez kynutí

Hodnocení:
(342)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Vlna pečení domácího chleba ovládá české kuchyně. Pokud si netroufáte na kváskový bochník a kvasnice pořád ne a ne sehnat, máme pro vás tenhle super tip na klasiku britské kuchyně: soda bread, tedy sodový chléb s podmáslím a bez kynutí. Když těsto doplníte bylinkami, bude ještě lepší.

Ingredience pro:
1 bochník
  • 420 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 260 g pšeničné chlebové mouky
  • 260 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 75 g studeného másla
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 3 snítky jarních bylinek
  • hladká mouka na podsypávání
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Dortový ráfek o průměru asi 25 cm vyložte pečicím papírem, případně použijte pánev nebo kastrol, které můžete dát do trouby, o podobném průměru.

Krok 2: Podmáslí prošlehejte s vejcem. Mouku prosejte s cukrem, jedlou sodou (nebo práškem do pečiva) a solí. K moučné směsi přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku.

Krok 3: K drobence nalijte podmáslí s vejcem, přisypte jemně nasekané bylinky a medvědí česnek a vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky – hotové těsto je hladké a téměř nelepí a hlavně je opravdu hutné.

Krok 4: Pomoučenýma rukama vytvarujte pravidelný bochánek a usaďte ho do připravené formy – tak si bochník udrží svůj tvar. Pečte asi 45 minut dozlatova. Chleba krájejte až zchladlý.

Tip: Pokud rádi experimentujete, přidejte do těsta asi 70 gramů rozmrazeného a rozmixovaného špenátu nebo medvědího česneku a podle potřeby doplňte i mouku. Hotový bochník bude jarně zelený!

Jste nadšení pekaři? Pak určitě uvítáte recept na domácí chleba šumava. Anebo vás okouzlí domácí máslová veka a domácí pivní rohlíky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek