Hlavní obsah

Bez chloupků: Co nejméně bolí a jaká metoda zabírá nejlépe?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Chloupky na těle už zdaleka neplní ochrannou funkci, jako tomu bylo kdysi. Dá se tedy počítat s tím, že trend jejich odstraňování bude i nadále pokračovat. Metod, které k tomu můžete zvolit, je spousta. Pojďme se podívat na nejoblíbenější způsoby.

Článek

Odstraňování chloupků může být někdy pěkná otrava. Nechat je ale přirozeně růst si už většina z vás nedovede představit, že? Ačkoli každou chvíli vídáte v médiích fotky svérázných celebrit či influencerek, které dávají na odiv zarostlé podpaží, i přes veškeré řeči o přirozenosti na většinu lidí působí nelibě. Nanejvýš vás to ještě více motivuje zajímat se o metody, kterými se dají chloupky po těle efektivně odstranit, že?

Není to otázka zdraví

Odpůrci holení s oblibou tvrdí, že chlupy v podpaží či intimních partiích mají svou ochrannou funkci a že byste jejich odstraněním ohrožovaly své zdraví. Ve skutečnosti ještě žádný výzkum tohle nepotvrdil ani nevyvrátil. Většina odborníků to ale pokládá za přežitek.

Přesto, že kdysi chloupky znamenaly ochranu proti bakteriím a infekcím, dnes jejich roli již plně zastoupily moderní prostředky na mytí těla a přípravky proti pocení. Porost v podpaží naopak zvyšuje riziko zápachu a zapaření pokožky. V intimních partiích pak také představuje riziko šířeních pohlavních chorob, například podporuje výskyt vší muněk, lidově filcek.

Pokud se stejně jako naše redakce shodnete, že hladká pokožka je v kurzu, pojďte se podívat, jakými způsoby jí můžete dosáhnout.

Depilace x epilace

Depilace a epilace jsou dva dobře známé, ale stále často zaměňované pojmy. Je mezi nimi jeden prostý rozdíl. Depilace je souhrnný název pro metody, které odstraňují pouze viditelné části chloupků na povrchu kůže. Při epilaci zlikvidujete chloupky celé, včetně kořínku. Má tedy nepochybně dlouhodobější efekt. Někdy se ale může jednat o mírně bolestivou nebo zdánlivě finančně náročnější variantu.

Klasické holení má také svá pravidla

Vyholování žiletkou stále volí většina žen, neboť nevyžaduje žádnou jednorázově velkou investici nebo pravidelné docházení do salonu. Pokud se ho nehodláte vzdát, nebudeme vám to rozmlouvat, nicméně myslete na to, že má také svá pravidla.

„V případě holení měňte alespoň každé tři týdny žiletku, aby měla stále ostré břity. Tupá žiletka pokožku zbytečně dráždí. Také doporučuji holit nohy ve sprše nebo při koupeli s kvalitním holicím gelem nebo pěnou, nikdy ne nasucho. Teplá voda roztáhne póry a změkčí chloupky, což předchází podráždění kůže,“ radí odbornice na estetickou dermatologii Petra Samková z Petra Clinic.

Domácí epilace strojkem

Epilace klasickými strojky přináší kýžený dlouhodobý efekt, ošetření z pohodlí domova a celkem rozumnou finanční investici. Nicméně je tu riziko zarůstání chloupků a také podráždění kůže po aplikaci. Z domácích epilačních variant se tak dostávají do popředí takzvané IPL epilátory. Jejich cena je sice vyšší, avšak výsledky jsou více než uspokojivé.

„Pokud chcete odstraňování chloupků řešit co nejméně, určitě doporučuji domácí IPL ošetření. Dokáže vás zbavit chloupků až na šest měsíců, navíc zcela bezbolestně, pohodlně a šetrně,“ uvádí Miroslava Komanová, marketingová manažerka Philips Beauty.

Foto: Fotos593, Shutterstock.com

Epilace voskem vyžaduje praxiFoto: Fotos593, Shutterstock.com

Epilace voskem nebo cukrovou pastou

Epilace voskem nebo voskovými pásky, které běžně zakoupíte v drogerii, můžete provádět také z pohodlí domova. Ovšem pokud nejste v oboru profík, odstranit si voskem chloupky v intimních partiích a podpaží je skutečně náročné. V tomto případě doporučujeme zajít do kosmetického salonu.

Častěji než s voskem se dnes setkáte s epilací cukrovou pastou. Výhoda této metody je, že by vám chloupky měly po několika procedurách začít slábnout. První procedura tedy může trochu bolet, další jsou ale stále méně a méně bolestivé.

Metody dlouhodobé epilace v salonech

Jako dosud nejefektivnější metoda bývá označována epilace laserem. Ta má samozřejmě svá omezení a není zdaleka vhodná pro každého. Většinu žen od ní však odrazuje vysoká cena. Většinou se provádí pětkrát až šestkrát po osmi týdnech a cena za ošetření jedné partie je v řádech tisíců. Postupně se tak dostanete na desetitisícovou částku.

Druhou možností je fotoepilace neboli IPL epilace v salonech. Ta je o něco levnější, šetrnější, ale také méně efektivní. Většinou je potřeba minimálně šest sezení, a stále nemáte jistotu, že vám už chloupky neporostou vůbec. Právě proto nakonec vychází levněji pořídit si IPL strojek domů a v případě potřeby po pár měsících proceduru opakovat.

Co by vás mohlo zajímat

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Přístroj na domácí bezbolestné IPL ošetření Philips Lumea Prestige. „Lumea nejprve použijete přibližně čtyřikrát v rozmezí dvou týdnů, a potom už se můžete těšit až na 6 měsíců bez chloupků,“ uvádí manažerka Philips Beauty, Miroslava Komanová. Cena za přístroj 12 500 Kč; epilátor Braun Silk-épil 5 je navržen speciálně pro začátečníky. Pracuje s 28 pinzetami a dvěma rychlostmi. Cena 1515 KčFoto: archiv firem

Na foto (zleva): Panasonic ES-ED53 epilátor pro epilaci namokro i nasucho. Má 48 pinzet a výkyvnou hlavici o 60°. Cena 1599 Kč; Epilátor BEU-IPL5500 disponuje až 200 000 světelnými impulsy a deaktivuje kořeny chloupků hluboko pod kůží. Cena 3659 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Gynella Intimate Foam je jemná sprchová pěna určená na mytí i holení intimních partií. Cena za balení o 150 ml 175 Kč; holicí strojek Preserve byl prvním strojkem na českém trhu, který má rukojeť vyrobenou ze 100 % z recyklovaného plastu. Cena 349 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ryor Depilation and Shaving depilační fólie na tělo pro snadnou a rychlou depilaci za studena. Cena za balení o 10 kusech 179 Kč; Bioaroma Bikini Care je 100% přírodní krém plný esenciálních olejů pro jemnou péči o citlivé intimní partie a pro zamezení tvorby pupínků po depilaci. Cena za balení o 40 ml 375 KčFoto: archiv firem

Jakou metodu odstraňování chloupků preferujete vy?

Reklama

Načítám