Hlavní obsah

Trvalá epilace v domácích podmínkách? Zkuste IPL lampu!

Foto: Olga Rosi, Shutterstock.com

Nohy zcela bez chloupků? Klidně odložte žiletky nebo strojek, pomůže vám světlo!Foto: Olga Rosi, Shutterstock.com

Reklama

Už jste vyzkoušeli vosk, žiletku, pinzetu i epilátor, ale chloupky stále vítězí? Pak vyzkoušejte metodu IPL, která patřila ještě nedávno výhradně do kosmetických salonů. O co jde a co od ní čekat?

Článek

Metoda, kterou ještě nedávno nabízely jen kosmetické salony, je epilace intenzivním pulzním světlem, které působí přímo na folikul chloupku. Zničí ho tedy od kořínku. Ten vypadne a už nemůže narůst. Světlo ale nepoškozuje okolní tkáně.

Pouhým přiložením přístroje a zablesknutím tedy docílíte toho, co bylo jinak docela bolestivé nebo náročné na čas – pokožky bez chloupků.

Není divu, že IPL epilátory pro domácí použití okamžitě zaujaly mnoho žen a obchody už je nabízejí v mnoha variantách a od různých značek. „Je vidět, že poptávka po nich stále roste. Zákaznice oceňují viditelné výsledky i dlouhodobý efekt. Cena se pohybuje od asi pěti do zhruba čtrnácti tisíc,“ říká produktový specialista Euronics Pavel Janů.

Na co pozor při epilaci?

Při práci s IPL epilátorem byste si rozhodně neměli svítit do očí ani se do něj dívat. „Důležitý je bezpečnostní mechanismus zablokování světelného impulzu, pokud není přístroj stoprocentně v kontaktu s pokožkou nebo pokud je pokožka příliš tmavá,“ radí Pavlína Vacková z Rowenty.

Po ošetření byste rozhodně neměli pokožku vystavovat slunci, právě proto jsou pro začátek IPL epilace nejlepší podzim a zima. I z toho důvodu, že pokožka už není opálená, čili je světlejší a přístroj lépe „bere“ chloupky.

Foto: bart78, Shutterstock.com

Výhodou IPL epilace je dlouhotrvající efektFoto: bart78, Shutterstock.com

Paprsek by měl být co nejlépe zacílený, protože tak se výsledek dostaví rychleji. Protože je paprsek přitahován barvivem čili melaninem chloupku, lepší výsledky mohou čekat ti, kteří mají tmavší chloupky a světlou pokožku, a nemůže mít dobré výsledky u lidí, kteří mají velmi světlé, zrzavé či šedivé chloupky, ale například ani na místech s tmavým tetováním.

Kolik aplikací je potřeba, aby byly chloupky pryč? To záleží právě na jejich barvě, u těch tmavých bude efekt viditelnější rozhodně dřív – ale i u nich budete muset epilaci opakovat.

Při epilaci byste měli dbát na to, abyste po pokožce přejížděli postupně, na každý kousek blikli jen jednou. Některé systémy zajišťují, že nevynecháte žádné místo pokožky a výsledek je pak rovnoměrný a srovnatelný s tím, za kterým jdete do salonu. „Tyto systémy také zvyšují účinnost a rychlost epilace o osmadvacet procent již v průběhu prvního měsíce používání,“ upřesňuje Pavlína Vacková.

Problematickou oblastí je i obličej, ačkoli ho výrobci zahrnují do oblastí, které lze IPL epilátorem v pohodě ošetřit, raději to opatrně vyzkoušejte a rozhodně chraňte oči.

Jak vybírat vhodný přístroj?

Přístrojů pro IPL depilaci je řada. Liší se samozřejmě cenou i parametry. Rozhodně se vyplatí, pokud ten vámi zvolený bude mít vyměnitelnou lampu – a pokud ta náhradní bude za přijatelnou cenu. Po její výměně totiž máte vlastně znovu „nový“ přístroj za zlomek ceny. Pokud by vyměnit nešla, musíte kupovat nový.

Protože musíte při epilaci postupovat místečko po místečku, záleží rychlost epilace na intervalu mezi jednotlivými záblesky – špičkové přístroje udávají pouze 1,2 sekundy.

Ačkoli je doba, kdy jsou bezšňůrové spotřebiče brány jako výhodnější, uvažte, zda se to v tomto případě vyplatí. Může se stát, že na jedno nabití nezvládnete epilovat celou plochu, například obě nohy. Čekat pak na další nabití by nebylo praktické. S přístrojem v síti se vám to nestane.

Porovnejte si také velikost světelného otvoru u jednotlivých modelů. Ačkoli by se zdálo, že čím větší, tím lepší, neplatí to vždy. Menší otvor – tedy kolem tří centimetrů čtverečních – je výhodnější proto, že dokáže přilnout k pokožce i v různých záhybech a nerovnostech.

Nabídka na trhu

A které přístroje najdete na trhu? Tady je několik z nich:

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Rowenta IPL EP9600 s viditelnými výsledky po prvním použití, patentovaným systémem posouvání Pro Precision a prodlevou mezi záblesky 1,2 sekundy, cena: 9999 Kč. Braun Silk expert BD 5001 IPL, dvě intenzity světla, SensoAdapt, s životností 120 000 impulzů, výměnná žárovka, cena: 10 990 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Remington i-Light Essential IPL6250, velké pulzní okénko, senzor pleti, nastavení 5 intenzit, trvalá žárovka, cena od 4949 Kč. Philips Lumea Advanced SC1995/00, nastavení 5 stupňů, 250 000 záblesků, cena: 6999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): HoMedics DUO IPL-HH150, s duální technologií – kombinace IPL a AFT technologie, 5 stupňů intenzity, 50 000 záblesků, cena: 4990 Kč. Beurer IPL 7000, světelná technologie State-of-the-art, snímač typu pleti, 100 000 záblesků, cena: 5990 KčFoto: archiv firem

Jakou metodu k odstranění chloupků využíváte vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám