Hlavní obsah

Biologické hodiny: Mýtus nebo hlas přírody vážně existuje?

Foto: thinkstock

Po dítěti začne časem toužit drtivá většina ženFoto: thinkstock

Reklama

Biologické hodiny! Pořád se o nich mluví, ale skutečně existují? Nejde náhodou jen o jakéhosi strašáka, argument, který lze dobře použít proti ženám, které se do mateřství zrovna nehrnou? A co když jejich tikot pociťujete, ale snažíte se ho ignorovat? Důsledky mohou být drtivé!

Článek

Biologické hodiny skutečně existují! Potvrzují to nejen zkušenosti žen, ale i odborníci. „Plodnost ženy je omezená, náš život je delší než doba, kdy můžeme mít potomky. A na rozdíl od většiny zvířat, která se o své mladé starají jen pár týdnů a žádné biologické hodiny jim netikají, péče o lidské mládě zabere mnohem delší dobu. Tikání biologických hodin je tak přirozeným jevem, který přiměje ženu mít dítě v ten správný čas, je to jev, který zajišťuje přežití,“ upřesňuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Někdo tiká víc, jiný méně, někdo vůbec

U většiny žen se biologické ozvou někde mezi dvacátým a třicátým rokem. Z pohledu přírody je to totiž ideální čas na zplození potomka, žena je nejvíce plodná a zároveň má dost sil na náročnou péči o miminko.

Faktem ale je, že ne každému tikají hodiny stejně. „To takzvané tikání biologických hodin poznáme různými změnami nálad a pocitů ženy, změnou jejích životních priorit. Ale někoho tyto změny mohou svou silou vyloženě zaskočit, překvapit. Někdo je naopak vnímá zcela přirozeně, nijak ho nevyvádí z míry, prostě je zvládá v pohodě,“ popisuje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Jestli se ohlížíte za každým batoletem, které minete, nejspíš se už vaše hodiny ozývajíFoto: thinkstock

Tip redakce:A nejen, že i mužům tikají biologické hodiny (viz rámeček níže), ale dokonce se jim i bouří hormony, když je jejich partnerka těhotná. Dočtete se o tom zde.

Ale pozor, jsou také ženy, jejichž biologické hodiny mlčí, i když dávno překročily třicítku. „Takové ženy samozřejmě existují a nemá to nic společného s tím, že by nemohly prožít plnohodnotný a krásný život podle svých představ, nebo že by s nimi nebylo něco v pořádku. Může za tím být cokoli, negativní zkušenost z dětství, kdy viděly jen uhoněnou a nepříliš spokojenou maminku, nebo třeba hluboké zklamání partnerem a obavou, že není nikdo, s kým by mohly rodičovství sdílet, ale samozřejmě i to, že žena jednoduše děti nechce, bohatě ji naplňuje partner, práce, její zájmy a podobně,“ říká Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Co dělat, když vám začnou tikat biologické hodiny? Ideální je je poslechnoutFoto: thinkstock

Nepodceňujte je!

To, zda vám hodiny tikají či nikoli, tedy neovlivníte. Je to věc přírody. Když už vám ale tikat začnou, neměly byste je podceňovat. Podle odborníků je ignorace biologických hodin v podstatě to nejhorší, co můžete udělat. A pozor, můžete za to nést doživotní následky!

„Některé ženy se skutečně domnívají, že se není třeba ohlížet na přirozený biologický stav věcí, a mají pocit, že vše později doženou. Počítají s tím, že až se rozhodnou, hned všechno vyjde. Vůbec je nenapadne, že by s tím mohly být nějaké potíže, navíc se spoléhají na vymoženosti moderní medicíny. Jenže už nevidí, jaká je cena za to, že máte dítě třeba ve čtyřiceti a výš. Že je tam stres v okamžiku, když se otěhotnění nedaří, větší riziko toho, že dítě bude postižené, a že až půjde jejich ratolest do první třídy, jim bude téměř padesát a na spoustu věcí už nebudou mít dost sil,“ tvrdí Anita Michajluková.

A nebo může dojít i k nejhoršímu, a těmto ženám se otěhotnět nepodaří vůbec. Jejich hodiny se budou moci utikat k smrti, ale ony už nebudou mít šanci je umlčet. Celý zbytek života si pak budou možná vyčítat, že jejich zvuk v tu správnou chvíli ignorovaly.

Tip redakce:O tom, jak vypadá trápení s nemožností otěhotnět se dočtete v příběhu Aleny, která nemohla otěhotnět a začala nenávidět celý svět!.

Jednoduše řečeno, poslouchejte své biologické hodiny. Skutečně existují a myslí to s vámi dobře. Pokud netikají, nepořizujte si děti, i když to od vás třeba okolí očekává. Pokud ale tikají, není důvod se přírodě vzpouzet.

Tak co, už vám hodiny tikají, nebo pořád nic?

Reklama

Načítám