Hlavní obsah

Klasická česká jídla většinou vyžadují pěkných pár hodin v kuchyni (a poté na jejich trávení). Koprovka je naštěstí výjimka. Alespoň tedy ta bez masa – s vařeným bramborem a vajíčkem ji máte hned hotovou a rozhodně vám po ní bude lépe než po verzi s knedlíkem a hovězím.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 30 g másla
    7
  • 1 ks cibule
  • 30 g hladké mouky
    1
  • 1 lžička soli
  • 700 ml mléka
    7
  • 180 ml smetany ke šlehání
    7
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 1 ks citronu
  • 1 špetka pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup:

01.

Cibuli nechte zesklovatět na rozehřátém másle. Během restování zasypejte malou lžičkou soli. Poprašte moukou, ještě minutku za stálého míchání opékejte a poté postupně zašlehejte mléko.

02.

Omáčku 5–7 minut za občasného míchání povařte, dochuťte cukrem a čerstvě mletým pepřem, vmíchejte smetanu a asi hrst nasekaného kopru a na závěr lehce okyselte citronem.

03.

Podávejte s vařenými vajíčky a bramborem nebo knedlíkem.

Tip: Polovinu mléka nahraďte kvalitním vývarem.

Patřili jste k těm, kteří si koprovku chodili vždycky přidat i ve školní jídelně?

Načítám