Hlavní obsah

Blesková koprová omáčka

Hodnocení:
(274)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Klasická česká jídla většinou vyžadují pěkných pár hodin v kuchyni (a poté na jejich trávení). Koprovka je naštěstí výjimka. Alespoň tedy ta bez masa – s vařeným bramborem a vajíčkem ji máte hned hotovou a rozhodně vám po ní bude lépe než po verzi s knedlíkem a hovězím.

Ingredience pro:
4 porce
  • 30 g másla
  • 1 cibule
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • 700 ml mléka
  • 180 ml 30% smetany ke šlehání
  • 2 lžičky cukru krupice
  • čerstvý kopr
  • citron
  • pepř
Článek

Postup:

Krok 1: Cibuli nechte zesklovatět na rozehřátém másle. Během restování zasypejte malou lžičkou soli. Poprašte moukou, ještě minutku za stálého míchání opékejte a poté postupně zašlehejte mléko.

Krok 2: Omáčku 5–7 minut za občasného míchání povařte, dochuťte cukrem a čerstvě mletým pepřem, vmíchejte smetanu a asi hrst nasekaného kopru a na závěr lehce okyselte (já zvolila citron).

Krok 3: Podávejte s vařenými vajíčky a bramborem nebo knedlíkem.

Tip: Polovinu mléka nahraďte kvalitním vývarem.

Patřili jste k těm, kteří si koprovku chodili vždycky přidat i ve školní jídelně?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek