Hlavní obsah

Legendární koprovka 3x jinak: Babiččina, dietní i superrychlá!

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Málokterý pokrm rozděluje český lid tak jako koprovka. Pro někoho to je delikátně voňavá omáčka, na kterou stál poctivě frontu už ve školní jídelně, pro jiného nenáviděná pachuť, kterou by nepozřel ani za nic.

Článek

Koprová omáčka patří k jídlům, která sice vždycky nejlíp uvařila babička (a jedině koprovka od ní byla ta nejsprávnější, nejpoctivější a obecně prostě nejlepší), ale možná už nazrál čas, abyste zjistili, že na ní vlastně není nic těžkého.

Kromě té poctivé smetanové s hovězím masem (já jsem použila krk, protože je levnější než loupaná plec, ale šťavnatější než jiné zadní hovězí) vás naučím odlehčenou verzi z cukety a petržele, kterou můžete s klidným svědomím naservírovat nejen veganům, ale i dietářům. A krémová je přitom stejně parádně! Poslední recept je pak na rychlého lososa s omáčkou, kterou máte hotovou doslova za pár minut. Jakou verzi si vyberete?

Koprová omáčka od babičky

Na vývar potřebujete: 700 g hovězího krku (nebo loupané plece, případně zadního hovězího), 2 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, lžičku soli, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list

Na 4–6 porcí omáčky: 80 g másla, 80 g hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, 200 ml smetany ke šlehání (pro lehčí verzi použijte smetanu na vaření), sůl, pepř, 1–2 lžičky cukru krupice, hrst čerstvého kopru, 3 lžíce citronové šťávy či kvasného nebo vinného octa

K podávání: vařená vejce, knedlíky nebo brambory

Foto: Mona Martinů

Když se nemůžete rozhodnout, jestli omáčku chcete s vajíčkem, knedlíkem, nebo bramborem...Foto: Mona Martinů

Postup: Maso spolu s očištěnou cibulí, mrkví, petrželí a celerem zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list a vařte minimálně hodinu doměkka – zde hodně záleží na typu masa. Čas vaření můžete až o polovinu zkrátit použitím tlakového hrnce. Na závěr vývar sceďte a odměřte z něj asi půl litru na omáčku. Ze zbytku budete mít výbornou polévku.

V hrnci pak rozpusťte máslo, zasypejte moukou a pár minut zlehka opékejte, aby vznikla světlá jíška. Po částech pak přilévejte vývar – za stálého šlehání metličkou, aby nevznikly hrudky. Asi 15 minut povařte do zhoustnutí, vmíchejte smetanu, chvilku prohřejte a dochuťte solí, pepřem, trochou cukru, nasekaným koprem (z něj použijte jen jemné chmýří, ne stonky) a citronovou šťávou. Mně se osvědčilo omáčku kyselit až opravdu těsně před podáváním, protože tak nehrozí, že by se srazila.

Podávejte s plátky masa, vařenými vajíčky a bramborem či knedlíkem.

Tip: Pro extra koprovou chuť vařte ve vývaru nebo omáčce i stonky kopru, které byste jinak vyhodili.

Dietní koprová omáčka z cukety (i pro vegany)

Na 4 porce potřebujete: 2 cibule, 3 lžíce řepkového oleje, 2 střední cukety (700 g), 1–2 petržele (300 g), 500 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa, 1–2 hrsti sekaného kopru, 120 ml ovesné smetany

K podávání: 1–2 balení uzeného nebo marinovaného tofu, řepkový olej, sójovou omáčku

Foto: Mona Martinů

Omáčka plná zeleniny má krásně jemnou krémovou konzistenci a málokdo pozná, že v ní není ani jíška, ani pravá smetanaFoto: Mona Martinů

Postup: Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte kostky oloupané cukety a petržele a asi 10 minut restujte. Osolte, zalejte vývarem a povařte 15–20 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, ochuťte čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a koprem (stonky do omáčky nedávejte) a zjemněte smetanou. Já jsem k omáčce ještě na troše oleje opekla plátky tofu, které jsem na závěr smažení zakápla sójovou omáčkou. Jako přílohu si dejte brambory, knedlíky nebo přidejte vařená vajíčka.

Tip: Rostlinné smetany jsou mnohem dietnější než živočišné a omáčku pěkně zahustí. Já mám nejradši ovesnou, ale použít můžete samozřejmě i klasickou kravskou nebo třeba rýžovou.

Pečený losos s rychlou koprovou omáčkou

Na 4–6 porcí potřebujete: 200 g kysané smetany nebo smetanového jogurtu, 2 lžíce majonézy, 2 lžičky dijonské hořčice, šťávu z ½ citronu, sůl, 1 stroužek česneku, hrst čerstvého kopru, 4–6 filetů z lososa s kůží, pepř, lžičku olivového oleje

Foto: Mona Martinů

Tuhle večeři máte na stole do třiceti minut (a patnáct z toho jde na vyhřátí trouby)Foto: Mona Martinů

Postup: Troubu vyhřejte na 200 °C, lososa ze všech stran osolte, opepřete a položte na naolejovaný pečicí papír. Pečte asi 12 minut nebo jen tak dlouho, aby uvnitř ještě zůstal růžový. Mezitím smíchejte smetanu, majonézu a hořčici s citronovou šťávou, solí, prolisovaným česnekem a nasekaným koprem (z něj použijte jen jemné chmýří, ne stonky). K rybě s omáčkou se hodí vařené brambory, salát i grilovaná zelenina.

Tip: Bojujete s tím, že jsou ryby z trouby vysušené? Zkuste upéct lososa v kabátku z listového těsta nebo mořského vlka v solné krustě. Když dodržíte recept, suché maso rozhodně nehrozí!

Jestli jste dočetli až sem, asi to znamená, že patříte do skupiny milovníků kopru. Nebo se mýlím?

Reklama

Načítám