Hlavní obsah

Blíží se svatba kamarádky? Těchto 24 šatů si můžete vzít

Foto: Dari Ya, Shutterstock.com

Foto: Dari Ya, Shutterstock.com

Reklama

Svatební sezona se kvapem blíží. Pokud jste už od budoucích novomanželů obdržely pozvánku, je nejvyšší čas začít pátrat po správných šatech. A nebyli bychom to my, kdybychom vám s touto detektivní prací nepomohli.

Článek

Ať už jdete za družičky, svědkyně či hosty, vyplatí se dodržovat psaná, ale i ta nepsaná pravidla. V prvé řadě je zapotřebí respektovat přání nevěsty. Jestliže sní o svatbě ve westernovém duchu, nezbude vám nic jiného než obléknout kostkovanou košili a kovbojský klobouk. Představuje si svůj den D jako veselku z dvacátých let minulého století? Pak budete zřejmě muset vylovit model z babiččiny almary.

Svatební pozvánka je vodítko

Podobné zadání se ovšem dozvídáte současně s datem šťastné události, a i když zrovna nevychází z vaší představy o dokonalém outfitu, nemusíte si alespoň lámat hlavu, zdali jste se vhodně oblékly. Co když ale na pozvánce nic o dress codu nestojí? V tomto případě vám stačí znát odpověď na dvě zásadní otázky. Řeknou si snoubenci své ano v kostele, na zámku nebo na rozkvetlé louce? A jakou roli budete hrát v jejich nejdůležitějším okamžiku vy?

Tip pro vás: A abychom vám nákupy usnadnili, tak nejen všechny níže vybrané šaty koupíte v rámci Nákupní jízdy Proženy.cz v on-line shopu About You se slevou 25 %. Akce trvá od 22. do 31. března!

Foto: Tanya Goncharova, Shutterstock.com

Družičky mají na svatbách často stejné šaty. Nemusíte si je ale hned nechat šít od švadleny, pořídíte je totiž i on-lineFoto: Tanya Goncharova, Shutterstock.com

Dlouhé, nebo krátké šaty na svatbu?

Obecně platí, že družičky a svědkyně by měly volit šaty dlouhé, v jednoduchém střihu a bez zbytečných potisků. Ale ani krátká délka není zapovězena. Elegantní pouzdrový model ke kolenům oblékněte v horkém letním počasí a samozřejmě se souhlasem nevěsty. Ideální jsou kousky v pastelových odstínech, naopak se vyvarujte černé barvy, jak radí stylistka Irena Vokrojová: „Ačkoliv černá postavě lichotí, nechte si ji raději na večerní příležitosti. Svatba je šťastný okamžik, tak proč se halit do smutných tónů?“

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Lipsy London, 4914 Kč; Heine, 3094 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Star Night, 6370 Kč; Samsøe & Samsøe, 2467 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Vila, 1817 Kč; Four Flavor Berlin, 4394 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): More & More, 2597 Kč; Heine, 3094 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Missguided, 985 Kč; 1037 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Kaffe, 1037 Kč; Glamorous, 1817 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Může mít družička bílé šaty? 

Jako host civilního obřadu si můžete dovolit experimentovat o trochu víc (jak mít perfektní, ale levnou svatbu). Šaty ozdobte květinovými vzory, nápadnými proužky, plisováním nebo roztomilými kanýrky. Bílá barva je ovšem tabu. „S ohledem na nevěstu není vhodná. Je přípustná pouze ve chvíli, kdy se jedná o přání novomanželů, a tím pádem i předepsaný dress code. Jinak by tento odstín měl patřit pouze nevěstě, aby díky tomu vynikla a byla jedinečná. Vždyť to ona je přece středobodem celé svatby,“ vysvětluje stylistka Šárka Štursová.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): The Kooples, 8554 Kč; Object, 1297 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Pepe Jeans, 2380 Kč; Pepe Jeans, 2772 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Soaked in Luxury, 2834 Kč; Second Female, 4134 Kč (obojí prodává About You) Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): By Malina, 7254 Kč; Minimum, 2337 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Chi Chi London, 2337 Kč; Heine, 2990 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Vila, 1297 Kč; Sisters Point, 777 Kč (obojí prodává About You)Foto: Archiv firmy

Minišaty na svatbu?

Mějte však na paměti, že církevní obřad v kostele či formální ceremoniál na zámku si žádá elegantní róbu, a když se budete řídit zlatým pravidlem v „jednoduchosti je krása“, nemůžete udělat chybu (podle čeho na svatbě poznáte, že vztah nevydrží). Zapomeňte na hluboké výstřihy a sexy rozparky, které by zbytečně přitahovaly pozornost, podobné modely si schovejte pro jiné příležitosti. Minišaty vždy konzultujte s nevěstou a ujistěte se, že jí nevadí.

Tento článek vznikl ve spolupráci s on-line shopem About You.

Reklama

Načítám