Hlavní obsah

Perfektní svatba, ale levněji! Na čem se (ne)vyplatí ušetřit

Foto: Sergii Sobolevskyi, Shutterstock.com

Foto: Sergii Sobolevskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá nevěsta si přeje krásnou svatbu: ať už v kostele, na zámku nebo v lese, všechny mají své kouzlo. Hostina i výzdoba ale něco stojí. Pokud i vás zajímá, jak mít svatbu, která vás nezruinuje, pak jste tu správně! Ptali jsme se expertek, na čem se dá ušetřit a do čeho se vyplatí investovat.

Článek

Pokud nechcete utrácet za svatbu desítky tisíc, ale zároveň ji chcete mít hezkou, musíte vědět, kde se dá „ubrat“. Je třeba si udělat plán a ujasnit si představy.

Redukujte, co se dá

Nejprve si vytvořte seznam dodavatelů, do kterých se opravdu vyplatí investovat. Výzdoba nemusí být drahá. Obyčejné sezonní květiny udělají mnohem větší parádu a hned dvakrát: „Výhoda je mít obřad i hostinu na jednom místě. Ušetří se na dopravě i výzdobě. Pokud se přesouváte po obřadu na jiné místo, vezměte dekorace z obřadu s sebou. Předem se na tom dohodněte s floristkou, která má obvykle velké auto,“ radí Dana Kapalínová, jednatelka svatební agentury Perfektní Svatba.

Ušetřit můžete i tak, že místo živé kapely oslovíte dobrého DJe, zredukujete počet hostů, vynecháte nebo zjednodušíte výzdobu aut.

Jsou ale i položky, kde se šetřit nevyplácí, a to je hostina nebo fotograf. „Fotografie a videa, na kterých jsou zachycené emoce, jsou to jediné, co vám z celého dne zůstane. Vždy doporučuji výběr fotografa opravdu dobře zvážit,“ říká Klára Mašínová ze svatební agentury Báječná svatba.

Foto: Štěpán Vrzala pro @perfektnisvatba

Nemusíte utrácet za honosnou výzdobu. Jako nádherná dekorace postačí obyčejné živé květinyFoto: Štěpán Vrzala pro @perfektnisvatba

Na místě záleží

Dejte si práci s hledáním vhodného místa pro svatbu. Obecně platí, že Praha a okolí je dražší než zbytek republiky. Vyhněte se luxusním zámkům, hotelům a restauracím. Svatbu i tak můžete mít nádhernou a podstatně levnější: „Vyberte takové místo, které není potřeba moc zdobit a které má samo o sobě romantickou atmosféru. Pozor na prostory, kde si účtují samostatnou částku za pronájem. Je spousta míst, která si nájem neúčtují a hradí se pouze jídlo a pití. Také je dobré se zeptat, zda nabízí manželské apartmá nebo pokoj pro novomanžele zdarma, což je standard většiny hotelů,“ doporučuje Dana Kapalínová.

Ne vždy se ale vyplatí volit extrémně levné lokality! Na úkor nižší ceny hrozí vyšší náklady za dopravu nebo kvůli nepěknému prostředí vyšší investice za výzdobu. Vyberte si dvě preferované lokality, dejte jim stejné zadání a nechte si zaslat nabídku s rozpočtem. Porovnejte je a vyberte tu levnější.

Šaty z druhé ruky

Pro každou nevěstu je důležité, aby vypadala ve svůj svatební den hezky. To ale neznamená, že musí mít šaty za desítky tisíc. Šaty si pořiďte buďto z konfekce (najdete výše v odkazu), nebo z druhé ruky. Na internetu je spoustu stránek, kde ženy nabízí třeba jen jednou nošené šaty za dobré ceny.

A jaké šaty zvolit, když jdete na svatbu jako host nebo družička?

Namísto profesionální kadeřnice a vizážistky oslovte někoho šikovného z okolí, kdo obor teprve studuje, nebo se mu věnuje volnočasově.

Foto: David Tadevosian, Shutterstock.com

I v šatech ze second handu nebo bazaru budete krásná nevěstaFoto: David Tadevosian, Shutterstock.com

V jednoduchosti je krása

Za dekorace nevěsty často utrácejí zbytečné sumy.  Podle expertek to není třeba. „Pokud toužíte po opulentní výzdobě, zkuste najít floristku, která má možnost využívat i umělé květiny a částečně živé nahradit. Divili byste se, ale není to poznat,“ tvrdí svatební koordinátorka Lucie Holá.

Také svatební dort  nemusí být přeplácaný marcipánovými květy. Nechte ho ozdobit živými květinami – vyjde to podstatně levněji, a navíc je to hezčí!

Jak říká Dana Kapalínová, méně je někdy více: „Volte dekorace, které se vám budou hodit i pro jiné příležitosti nebo do bytu, například světýlka, lucerny, svícny… Co zbude, to prodejte třeba na Facebooku.“

Na jídle nešetřete, na pití ano

Hodně ušetřit můžete na svatební hostině. Ačkoli jsou svatební tradicí čtyři chody, můžete klidně jeden ubrat. Vynechejte předkrm nebo místo dezertu servírujte dort. Specialistky také radí místo klasické hostiny zvolit raut. Je dobré se zamyslet nad tím, jak složení jídla poskládat, aby hosté neměli hlad a zároveň toho nebylo příliš.

Ušetřit se dá hodně i na alkoholu. Pokud je v místě vaší hostiny drahý alkohol, můžete se domluvit na zaplacení korkovného a přivézt si alkohol vlastní. U tvrdého alkoholu či míchaných koktejlů je potřeba si dobře rozmyslet, jestli ho snoubenci budou chtít hradit. V Česku je dost časté, že tvrdý alkohol si hosté hradí sami,“ uzavírá Lucie Holá.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Dort mějte střídmý a nechte ho ozdobit živými květinami. Jsou zajímavější a levnější než ty z marcipánuFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Načítám