Hlavní obsah

Jak bojovat s koronavirem: Vyrobte si dezinfekci na ruce!

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli se nechcete nakazit koronavirem, myjte si pravidelně ruce. Tak zní jedno z hlavních doporučení lékařů. Je to prý důležitější, než nosit roušku. Takže jak a čím si je pořádně umýt?

Článek

Stejně jako roušky, zmizely velmi rychle z lékáren a drogerií i antibakteriální mýdla a gely na ruce. Takže mnohým zbývá už jen vystačit si s teplou vodou a obyčejným mýdlem. Ani to však není k zahození. A co dělat, když je umývadlo daleko? I s tím vám poradíme!

Jak si správně umýt ruce

Když lékaři mluví o mytí rukou, nemyslí takové to „prosvištění“ pod proudem vody, ale chce to správnou techniku. „Ruce si nejprve zvlhčete vodou, poté se naneste mýdlo, které si dobře rozetřete, a s malým množstvím vody napěňte. Vlastní mytí by mělo trvat alespoň 30 vteřin, přičemž je potřeba důkladně umýt všechny záhyby, konečky prstů i prostor mezi jednotlivými prsty a pod prstýnky. Následně ruce opláchněte teplou tekoucí pitnou vodou a do sucha utřete ručníkem, ideálně tím pro jedno použití,“ radí Aleš Krebs,  prezident České lékárnické komory. Pokud nemáte možnost si ruce umýt mýdlem, použijte alespoň bezoplachový dezinfekční gel.

Foto: Alexander Uhrin, Shutterstock.com

Mytí rukou musí být opravdu pečlivé a trvat by mělo minimálně půl minutyFoto: Alexander Uhrin, Shutterstock.com

Kdy použít dezinfekci?

V těchto dnech sice všichni šílí po dezinfekcích na ruce, nicméně rozhodně by to nemělo být pouze otázkou strachu z koronaviru či chřipky. Po dezinfekci byste měli sáhnout i tehdy, když se chystáte třeba jíst, a zrovna nemáte kde si umýt ruce. Obezřetnost platí také v případě sahání si na obličej, pokud nemáte ruce umyté. A samozřejmě pozor na děti.

Krom toho byste si mohli čas od času dezinfekcí ošetřit i svůj telefon, tablet či klávesnici. Viry na předmětech totiž dokážou přežít i hodiny a když si je přenesete na obličej nebo do očí, můžete se nakazit, aniž jste přišli do kontaktu s nemocným.

Jaký antibakteriální gel vybrat?

Nenechte se ale v panice, která se nyní šíří, opít rohlíkem. Ne všechno, na čem je napsáno, že je vhodné pro dezinfekci rukou, zabere i na všechny viry a bakterie. „Viry totiž rozdělujeme na neobalené a obalené. Liší se od sebe odolností vůči běžné lihové dezinfekci. Neobalené viry jsou odolnější – mezi ně patří rotaviry, rhinoviry a také virus hepatitidy A. Mezi ty obalené pak například HIV, viry chřipky, hepatitidy B nebo C,“ vysvětluje viceprezident ČLnK Martin Kopecký. Mezi obalené patří i koronavirus, takže na něj platí dezinfekce na bázi alkoholu. Výhodou je, že během chvíle sama oschne a není třeba ji smývat. Co ale dělat, pokud dezinfekci rukou v lékárně právě nemůžete sehnat? Můžete si ji vyrobit doma!

Foto: kazmulka, Shutterstock.com

Skvělým přírodním prostředkem na výrobu antibakteriálního gelu je aloe veraFoto: kazmulka, Shutterstock.com

Domácí dezinfekce na ruce

Antibakteriální a dezinfekční přípravky, tedy ty, které používáte na ruce a které jsou na to vyrobeny, jsou momentálně nedostatkovým zbožím, proto se hodí vědět, jak si je vyrobit doma ze surovin, které jsou stále k mání. Vybrali jsme postupy, které zvládne každý.

  • Alkohol a peroxid - Není to zrovna úsporné a mnohým to může rvát srdce, ale ruce si lze omýt i kvalitním vysokoprocentním alkoholem – tedy tím, který má nad 45 % alkoholu. Taková slivovice nebo pálenka je ideální, stačí do ní přidat peroxid vodíku v poměru 1 : 1. Jako vhodný základ alkoholové dezinfekce můžete použít také líh nebo 96% ethanol.
  • Aloe vera s alkoholem - Dáváte-li přednost gelovější konzistenci, můžete do alkoholu přidat právě gel z aloe vera, který lze sehnat běžně v lékárně – ten skoro stoprocentní koupíte kolem 150 Kč za litr. Stačí ho smíchat s alkoholem. Můžete také přidat pár kapek éterického oleje, který má antibakteriální účinky. Mezi ně patří třeba ten z hřebíčku nebo levandule. Dávkování: 2 díly alkoholu, 1 díl aloe vera a podle objemu pár kapek éterického oleje (do 250 ml výsledného gelu to je cca 5 kapek).
  • Aloe vera a éterické oleje - Gel na ruce lze vyrobit i bez alkoholu, jen z aloe vera a vhodného éterického oleje – dezinfekční účinky má levandule, tymián, eukalyptus, tea tree, ale i jalovec. Do 100 ml gelu přidejte dohromady asi dvacet kapek. Oleje můžete nakombinovat, ale klidně použijte pouze jeden. Pakliže vám vyhovuje konzistence gelu, nechte to tak, v opačném případě výslednou dezinfekci nařeďte trochou destilované vody.
Související témata:

Načítám