Hlavní obsah

Bojíte se koronaviru? Místo roušky použijte byliny!

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Připadá vám varování před koronavirem přehnané, nebo patříte mezi ty, kteří už si raději koupili roušku? Víte, jak se před ním nejlépe chránit? Poradíme vám, co by mohlo zabrat!

Článek

Koronavirus je původcem infekčního onemocnění. Lze si ho představit jako velmi silnou chřipku, která může skončit zápalem plic  a následně i smrtí. Víme, že se na lidi přenesl z volně žijících zvířat, zmutoval a v současnosti je přenosný z člověka na člověka. K rozšíření zřejmě došlo kvůli špatným hygienickým podmínkám na tržišti v čínském městě Wu-chan, kde se mísila živá a mrtvá zvířata a hodně špíny.

Přenáší se zhruba na vzdálenost dva metry kapénkovou nákazou a dokonce i skrz oční rohovku. Jeho inkubační doba je až dva týdny, během kterých může i člověk bez příznaků nakazit okolí.

Jak se proti koronaviru chránit?

Prevence je v podstatě stejná jako při chřipce. Základem je vyhýbat se místům s vysokou koncentrací lidí, důsledně dodržovat hygienu, a hlavně si mýt ruce pokaždé, když se vrátíte z venku nebo jste sáhli na něco, co by mohlo být kontaminováno, třeba madlo v autobuse (nemoci z veřejné dopravy). A pokud si ruce umýt nemůžete, pak si jimi nesahejte na obličej nebo do očí a neberte do nich jídlo. Samozřejmě je vhodné posilovat imunitu prostřednictvím vitaminy nabušených potravin či bylinek.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Základní prevencí proti nákaze viry je důsledná hygiena – hlavně důkladné mytí rukouFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Roušky proti koronaviru 

Přestože lidé skupují roušky jako zběsilí, ty běžně dostupné, bez respirátorů, vás před virem neochrání. Takovou si nasaďte, když jste nemocní vy sami a nechcete nikoho nakazit. Pokud by to měla být ochrana proti koronaviru, museli byste nosit respirátor s třídou FFP3 a ochranné brýle nebo štít pro krytí očí.

Zásilek z Číny se bát nemusíte

Čína, kde je epicentrum nákazy, je také místem levných nákupů a odcházejí z ní zásilky do celého světa. Pokud k vám také míří balíček z asijského obchodu, nemusíte se ho bát. Koronavirus z něj nedostanete. Lékaři uklidňují, že virus volně, tedy mimo hostitele, nepřežije tak dlouho, abyste se museli bát.

Byliny jako ochrana před koronavirem?

Stejně jako proti virům způsobující chřipku, dá se do prevence proti koronaviru zapojit také příroda, tedy osvědčená přírodní antivirotika. Která to jsou?

  • Černý bez - Užívá se proti virům i bakteriím, pomáhá při chřipce a osvědčil se i v boji proti herpetickým virům.
  • Třapatka nachová (echinacea) - Posiluje imunitní systém. „Obsahuje echinacein, který zabraňuje virům proniknout do zdravých buněk,“ vysvětluje šéfredaktorka Bylinkového Magazínu Monika Poledníková.
  • Lékořice - Je osvědčeným a silným preventivním prostředkem proti chřipce.
  • Oregano - Jde o silné přírodní antibiotikum a antivirotikum, a navíc skvěle chutná, takže se hodí jako koření do jídla.
  • Česnek, cibule, křen či zázvor - Příklad štiplavých bylin vhodných jako prevence i při nemoci. „Tinktura ze směsi medvědího a setého česneku dokáže zmírnit i stafylokokové infekce, doporučuje se na posílení imunity, která je v boji s viry důležitá,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.
  • Vrba bílá - Je účinnou prevencí v době virových onemocnění, zmírňuje horečnatá onemocnění a celkově posiluje organismus.
Foto: creativetan, Shutterstock.com

Chutnou i účinnou prevencí je všechno štiplavé, tedy česnek, cibule nebo zázvorFoto: creativetan, Shutterstock.com

Pomohou od virů éterické oleje?

Éterické oleje – například borovice, tymián nebo citron, se v klinické aromaterapii používají jako antivirotika. Na viry, tedy i koronavirus, by měl dobře fungovat Kafrovník lékařský s vysokou hladinou alkoholu a fenolů,“ říká Monika Poledníková. Varuje však před vnitřním užitím éterických olejů: „Je to v poslední době zvláštní móda, která ale může skončit velmi špatně. Éterické oleje jsou určeny k inhalaci a dávají se třeba do difuzéru. Můžete si je přidat i do koupele – do kelímku tučné smetany nebo do lžíce soli nakapejte 20 kapek, směs rozpusťte ve vaně, zůstaňte v ní asi 25 minut a inhalujte.“ Dobrou volbou je i využít topení – dát na něj nádobku z neglazované keramiky s trochou vody a pár kapkami oleje a nechat odpařovat.

Trápí vás momentálně spíš strach z chřipky, která přerostla v epidemii? Víte, jak se vůbec pozná chřipka?

Reklama

Související témata: