Hlavní obsah

Zoo ve dřezu a nákupní tašce? Tahle místa vyloženě žijí!

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde v bytě na vás číhá nejvíc bakterií, virů a plísní? Překvapivě na gauči, v předsíni, ale třeba i v nákupní tašce. Ukážeme vám, kam příště zaměřit úklid, abyste je zlikvidovali!

Článek

Myslíte si, že máte doma čisto? Na první pohled možná ano, ale jsou místa, kde to žije víc, než by bylo záhodno. Daří se tam mikroorganismům, které mohou ve výsledku přenášet infekce nebo oslabovat vaši imunitu. Takže kam zaměřit příště úklid?

Houbičky a utěrky

Možná máte pocit, že když je mácháte neustále ve vodě a přípravcích na mytí nádobí, nemohou se v nich bakterie vůbec držet, ale bohužel, opak je pravdou. Houbičky na nádobí, hadříky, ale i utěrky, jsou ideálním místem, kde se bakteriím daří. Proto houbičky a neprací hadříky vyhazujte zhruba po dvou týdnech, i kdyby vám nepřišly opotřebené. Po každém mytí je propláchněte co nejteplejší vodou s přidáním antibakteriálního přípravku.

Látkové utěrky perte alespoň jednou týdně a minimálně na 40 °C, občas je klidně i vyvařte. Z hlediska bakterií jsou lepší utěrky papírové, ale to by vám zas neposvětili ekologové. „Pratelné látkové utěrky jsou pro životní prostředí menší zátěží,“ říká Monika Popelková z ekologického institutu Veronica.

Foto: Rainer Fuhrmann, Shutterstock.com

Hadřík na nádobí buď perte, nebo obměňujte jednou za čtrnáct dní Foto: Rainer Fuhrmann, Shutterstock.com

Ručníky a mycí houby

Rájem pro mikroorganismy jsou i ručníky, žínky a mycí houby. Ručníky byste měli měnit a prát minimálně každý týden, v případě, že jste nemocní, pak klidně i jednou za tři dny. Perte je, stejně jako žínky, minimálně na čtyřicet stupňů a občas je vyvařte.

Vypínače, madla, kliky

Na co sáhnete v bytě první, když přijdete zvenku? Ano, je to klika a vypínač. Právě proto byste je, stejně jako všechny ostatní v bytě, měli alespoň jednou za týden pořádně omýt a ty nejrizikovější klidně i dezinfikovat – mezi potenciálně nebezpečné patří na toaletě, v kuchyni a právě kolem vchodu.

Foto: Gorvik, Shutterstock.com

Na klice dveří se mikroorganismům také velmi daříFoto: Gorvik, Shutterstock.com

Látkové nákupní tašky

Zanevřeli jste na drahé a neekologické igelitky, a raději si do kabelky nebo tašky skládáte látkovou tašku na nákup? To vám lze jen pochválit, ale nezapomínejte je také pravidelně zbavovat drobků a úlomků. Pozor na to, aby vám do tašky nevytekla šťáva a krev ze syrového masa a potom jste do ní třeba nedali nebalený chléb, protože byste ho mohli celý kontaminovat!

Ozdobné polštářky a povlaky

Odpočíváte v nich, jíte u televize, popíjíte kávu, občas v nich i usnete… Proto se i na dekoračních polštářích, v dekách či přehozech najde dost bakterií, kterým se líbí drobečky, šupinky vaší kůže a podobné nečistoty, jaké najdete i ve své posteli. Nezapomínejte tedy vyprat občas i je – a vybírejte si je i s tím vědomím, že by jejich materiál měl umožnit praní.

Mobily, tablety, dálkový ovladač

Drobná elektronika je podle odborníků bezkonkurenčně „nejšpinavější“. Málokoho napadne, aby čistil displej mobilu či tabletu nebo hadříkem otřel dálkový ovladač. A to první dva jmenovaní jsou se svými majiteli všude – v práci, v autobusu, ale i na obědě nebo na toaletě! Ulpívá na nich nejen mastnota a odumřelé kožní buňky, ale často i špína z rukou, make-up a nezřídka i fekální bakterie. „Ty má na rukách až čtvrtina Čechů, bohužel stejné procento si neumývá ruce ani před jídlem,“ uvádí Vilma Benešová, epidemioložka z Fakultní nemocnice v Motole. Takže byste si měli nejen umývat ruce, ale poměrně často čistit i elektroniku, třeba speciálními antibakteriálními ubrousky.

Buben a těsnění pračky

Jistě se vám někdy stalo, že jste nestihli prádlo vyndat z pračky hned po vyprání a čekalo tam pár hodin, někdy i přes noc. Za tu dobu se stalo domovem tisíců mikroorganismů, které se do něj dostaly ze špinavého filtru pračky nebo z těsnicí gumy. „Filtr pračky byste měli vyčistit alespoň dvakrát za rok a těsnicí gumu ideálně po každém vyprání. Pračku a dávkovací šuplík byste měli po praní nechávat otevřené, aby vyschly. Ovšem jak ukázal průzkum, dělá to tak sotva polovina lidí,“ uvádí brand manager značky Savo Vojtěch Buřič.

Foto: OlegDoroshin, Shutterstock.com

Necháváte pračku otevřenou, aby vyschla? Dělejte to stejně i se zásuvkou na prášek a avivážFoto: OlegDoroshin, Shutterstock.com

Okolí toalety

Záchodovou mísu byste asi jako rizikové místo tipovali, ale víte, že stejnou péči byste měli věnovat i jejímu okolí? Při spláchnutí mohou bakterie z mísy dolétnout až dva metry daleko. Zabráníte tomu zaklopením víka před spláchnutím. Pokud toaletu čistíte, nezapomeňte ani na prkénko, víko a splachovadlo. Časté praní si zaslouží i koberečky, které kolem toalety máte.

A jak často měníte ručníky nebo houbičky na nádobí vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám