Hlavní obsah

Bolavá záda, špatné trávení i sex? Pomohou reflexní body na dlaních

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Různých bolestí se můžete zbavit i díky masáži reflexních bodů na dlaních. Ukážeme vám, které s čím souvisejíFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí vás záda? Nemůžete se soustředit? Máte potíže s trávením? Zkuste si pomoci sami masáží svých reflexních bodů – tentokrát těch, které najdete na svých dlaních.

Článek

Reflexní body jsou rozmístěny po celém těle, na některých místech jsou citlivější nebo je jejich koncentrace větší než jinde. Už jsme vám psali o nejdůležitějších reflexních bodech na chodidlech, teď je čas zaměřit se na dlaně. Tyto tlakové body jsou totiž propojeny s jinými částmi těla – a pokud je budete stlačovat či jemně masírovat, můžete právě tyto „koncové“ části těla ovlivnit a blahodárně na ně působit. Jak na to?

Bolí vás záda?

Pokud vás trápí bolest zad, je asi nejlepší zajít si na masáž. Pokud však nemáte tolik času, ochotného maséra nebo se vám zkrátka nechce k této variantě uchýlit, zkuste se zaměřit na tlakové body na vlastní dlani.

Ten nejdůležitější propojený přímo s páteří, která může být všelijak ztuhlá a zablokovaná, nenajdete vlastně přímo na dlani, ale na hraně ruky – táhne se od špičky palce až k zápěstí. Důkladně ji promasírujte, doporučuje se i lehké poklepávání.

Bolest zad také mohou způsobit mírně prochladlé ledviny, věnujte se tedy i jim. Oblast, která se pojí s ledvinami a nadledvinkami, se nachází u kořene palce uvnitř dlaně.

Foto: Rattasak Pinkaew, Shutterstock.com

Jaký bod se týká vás? Zjistěte to! 1. páteř 2. ledviny 3. mozek 4. oči 5. žaludek 6. slinivka 7. tenké střevo 8. tračník 9. jícen 10. zuby 11. pohlavní orgány 12. vaječníky/varlata 13. děloha/prostataFoto: Rattasak Pinkaew, Shutterstock.com

Nemůžete se soustředit?

Potřebujete se něco naučit nebo si zapamatovat, a vůbec vám to neleze do hlavy? Zaměřte se na důkladnou masáž konců všech prstů. Masírování bříšek prstů pomůže i v okamžiku, kdy se snažíte na něco rozpomenout třeba v práci nebo ve škole na zkoušce. Tato oblast se totiž pojí přímo s mozkem, který tak trochu proberete. Záležet si dejte hlavně na palci, kde je tlakových bodů nejvíce.

K soustředění potřebujete mít také čerstvé oči, abyste si vůbec všechno mohli nastudovat. Několikrát tedy stlačte bod u kořene ukazováku na obou rukou, který na ně přímo působí.

Máte problémy s trávením?

Pokud se po jídle cítíte těžce a unaveně, zkuste vyřešit i své problémy s trávením pomocí reflexních bodů. Ten, který je spojený přímo se žaludkem, najdete na straně ruky na půl cesty mezi palcem a ukazováčkem, tam, kde na vaší dlani začíná čára hlavy. Hned pod ním pak najdete podobně podlouhlý bod, kterým můžete pozitivně působit na svou slinivku.

Uprostřed dlaně je pak velký bod, který je propojen s tenkým střevem, tento bod je pak olemován kruhově dalším, který odpovídá tračníku. A pokud vás trápí například pálení žáhy, bod, který je propojen s jícnem, najdete přesně tam, kde končí palec a přechází do hřbetu dlaně.

Foto: IAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Máte problémy se zažíváním? Uprostřed dlaně najdete bod, který je propojený s tenkým střevemFoto: IAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Trápí vás zuby?

Pokud vás trápí bolest zubů nebo citlivé dásně, zaměřte se zejména na druhý článek všech prstů a také na prostřední část palce, která je kromě zubů odpovědná také za vaše čelisti, jazyk a celou ústní dutinu. Samozřejmě vám masáž tohoto bodu nevyléčí již vzniklý kaz, ale může působit jako prevence a zbavit vaše zuby přílišné citlivosti.

Problémy v intimních partiích?

Je jasné, že na intimní partie jsou lidé citliví a než by vyrazili s problémem k lékaři, raději doma vyzkouší stovky babských řešení. Naštěstí se s nimi pojí poměrně velké množství tlakových bodů, a tak můžete nejdřív zkusit, jestli se nevyléčíte sami.

Oblast, která je propojena s pohlavními orgány, najdete na vnější straně dlaně kus pod palcem, jen kousek od zápěstí. Věnujte jí důkladnou masáž, třeba pokud máte trable v posteli. Co se týká vaječníků či varlat, jsou propojeny s bodem na vnitřní straně zápěstí.

Děloha u žen a prostata u mužů pak mají svůj tlakový bod na opačné, vnější straně zápěstí, ženám tedy masáž tohoto místa uleví například od bolestivé menstruace. Všechny tyto body jsou rozmístěny blízko u sebe.

Vyzkoušeli jste už masáž reflexních bodů na dlani?

Reklama

Načítám