Hlavní obsah

Boříme mýty: Ani muži nemyslí na sex každých sedm vteřin! Co vy?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý měsíc, každý týden, každý den, každou minutu? Myšlenky na doteky, mazlení, pohlavní stimulaci a erotické zážitky obecně k životu patří. Ví se ale, jestli ho ovládají? Další lež o milování vyvrácena. Lidé na sex nemyslí tak často, jak se tvrdí!

Článek

Podle sexuologa Zlatko Pastora na sex prý myslíme asi každou desátou minutu, někdo pořád. „Sexuální sny se nám honí v hlavě i ve spánku. Jsou bizarní a neobvyklé, někdy se stydíme skoro i sami před sebou,“ popisuje jeden z předních českých odborníků s tím, že pro sex jako takový jsou lidé schopni skoro všeho.

„Tak je to zařízeno. U mužů je pohlavní touha obvykle silnější. Vlivem hormonů jsou podnikavější a v sexu průbojnější. Ženy spíše určují meze, vymezují hranice, dávají šanci, touží více po dítěti,“ nastiňuje hlavní sexuální záměry a motivy. V každém případě to vypadá, že nelze paušalizovat, zda Petr myslí na sex pětkrát denně a Petra ani jednou. Někdo je totiž chladný, jiný nepřemýšlí o ničem jiném. A jak to vypadá v průměru?

Foto: Oleksiy Avtomonov, Shutterstock.com

Kolikrát denně myslí na sex ona a kolikrát on? To se asi nikdy nedozvímeFoto: Oleksiy Avtomonov, Shutterstock.com

Sex ano, ale…

Některé dřívější výzkumy se staly původcem fámy, která konkrétně z mužů dělala bytosti, které myslí na sex každých sedm vteřin. Je to skutečně tak? Ze zpráv psychologa a biologa Alfreda Kinseyho vyplynulo, že 54 procent mužů myslí na pohlavní styk několikrát denně, 43 procent si vzpomene jen tak občas, sporadicky. Několikrát týdně nebo měsíčně. V podstatě tedy více než čtyři z deseti mužů nepřemýšlí o intimních hrátkách ani jednou za den, natožpak každých sedm sekund.

Základní lidská potřeba?

I data ze Státní univerzity Ohio, jež uveřejnil odborný magazín Journal of Sex Research, dogma s onou „sedmičkou“ poměrně slušně zpochybnily. Ze 120 respondentů mužského pohlaví jich několik odpovědělo, že si na sex nevzpomenou za celý dlouhý den. Jejich chlípnější protiklady naproti tomu mají sex v hlavě asi tak 19krát denně. Jenže to vlastně nic není.

Devatenáctkrát či osmnáctkrát si kde kdo vzpomene i na jídlo, jedenáctkrát na spánek. Muži tedy sexem posedlí nejsou – a o ženách to platí taky. Experiment s druhou skupinou o 163 ženách vykázal podobné výsledky.

Zlato, pojď na to!

Spánek a jídlo (zhruba patnáctkrát denně), a až pak nějaké ty sexuální myšlenky (maximálně desetkrát za den). Přesně takhle dopadly výsledky u něžného pohlaví. Výzkumníci na základě nich došli k závěru, že v podstatě ani tak nezáleží na pohlaví, ale spíš citovém stavu, zamilovanosti a momentálním rozpoložení.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vypadá to, že na sex nemyslí každých 7 vteřin ani ti nejnáruživější muži. Nicméně ti na něj myslí asi 19x denně :-)Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pokud je člověk příjemně naladěn, touží po sexu častěji a myslí na něj, byť je to muž nebo žena, nicméně ani v období té největší zamilovanosti se nejedná o každých sedm vteřin. Ale i když by to u někoho náhodou tak bylo, dá se hovořit o dočasném stavu.

Příjemné s užitečným?

Podle sexuologa Petra Weisse je z hlediska evoluce sex pouze rozmnožování, nic jiného. „Aby to lidé dělali dostatečně často, nachystala nám příroda past v podobě zamilovanosti a pak v podobě slasti, kterou nám sex poskytuje. Proto se sexu věnujeme podstatně častěji, než by to bylo nutné z hlediska reprodukce, a dokonce ho děláme, i když už jsme ve věku, kdy nemůžeme mít děti. Tu slast nám sex poskytuje především ve formě orgasmu, tedy pocitového vyvrcholení,“ nechává se slyšet známý odborník.

Ano, za ním se člověk honí, ale rozhodně právě on není tím, kdo zaplatí hypotéku nebo vyzvedne děti ze školy. Proto jsou tací, kteří si na sex nevzpomenou, ani jak je rok dlouhý. Nebo snad patříte k těm, kterým zaměstnává mysl třeba každou hodinu?

Co na to říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám