Hlavní obsah
3,1
(1743)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Recept pochází z židovské kuchyně a je neuvěřitelné, jak dokonalé jídlo vznikne ze čtyř základních surovin. Z vrchu opravdu křupavá kůrka, zevnitř hebká a propečená bramborová dobrota. A to prosím bez toho, abyste stáli hodinu u sporáku a dva dny větrali byt.

1 hod., 15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 500 g brambor
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce tuku
Článek

01.

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do pekáčku o rozměrech asi 20 x 25 cm dejte lžíci tuku (my použili husí sádlo, lze ale také zvolit rostlinný tuk) a vložte rozehřát do trouby.

02.

Menší cibuli (nebo půlku velké) nakrájejte opravdu nadrobno. Oloupejte asi půl kila brambor, omyjte je a nastrouhejte na hrubším struhadle. Osolte a opepřete. Do mísy přidejte nakrájenou cibuli, dvě vejce a směs promíchejte.

03.

Opatrně vytáhněte rozpálený pekáček s tukem z trouby a lžící do něj navršte bramborovou směs. Nemusíte ji nijak pěchovat, uložte ji volně po celé ploše, střapaté kousky brambor, které z ní budou vyčuhovat, budou ve finále to nejlepší. Povrch pokapejte druhou lžící sádla, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až se na povrchu utvoří křupavá červená kůrčička.

04.

Podávejte jako přílohu k pečené drůbeži, nebo se salátem jako samostatné jídlo.

Baví vás stát u plotny a smažit klasické bramboráky na pánvi, nebo s nadšením vyzkoušíte náš recept na kugl?

Reklama

Související témata:

Načítám