Hlavní obsah

Bramboráky jinak: Pečené v troubě a s minimem práce

Hodnocení:
(1220)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina 15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Když ve společnosti řeknu, že mi nechutnají bramboráky, vyvolá to obvykle až soucitnou reakci. No – nechutnají a také je nerada připravuji, zvlášť v létě. Ovšem z tohoto receptu jsem bez přehánění nadšená. Pochází z židovské kuchyně a je neuvěřitelné, jak dokonalé jídlo vznikne ze čtyř základních surovin. Z vrchu opravdu křupavá kůrka, zevnitř hebká a propečená bramborová dobrota. A to prosím bez toho, abych stála hodinu u sporáku a dva dny větrala byt. Chuť stojí a padá s použitým tukem – v originálním receptu se používá kuřecí nebo husí sádlo, s úspěchem ale můžete použít dostupnější kachní tuk. Kugl se hodí jako příloha k pečené drůbeži, ale s čerstvým salátem obstojí i jako lehká večeře.

Ingredience pro:
3 porce
Budete potřebovat:
  • 500 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce tuku
Článek

Krok 1: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do pekáčku o rozměrech asi 20 x 25 cm dejte lžíci tuku (my použili husí sádlo, lze ale také zvolit rostlinný tuk) a vložte rozehřát do trouby.

Krok 2: Menší cibuli (nebo půlku velké) nakrájejte opravdu nadrobno. Oloupejte asi půl kila brambor, omyjte je a nastrouhejte na hrubším struhadle. Osolte a opepřete. Do mísy přidejte nakrájenou cibuli, dvě vejce a směs promíchejte.

Krok 3: Opatrně vytáhněte rozpálený pekáček s tukem z trouby a lžící do něj navršte bramborovou směs. Nemusíte ji nijak pěchovat, uložte ji volně po celé ploše, střapaté kousky brambor, které z ní budou vyčuhovat, budou ve finále to nejlepší. Povrch pokapejte druhou lžící sádla, vložte do trouby a pečte asi hodinu, až se na povrchu utvoří křupavá červená kůrčička.

Krok 4: Podávejte jako přílohu k pečené drůbeži, nebo se salátem jako samostatné jídlo.

Moje tipy: Takhle prostý je původní recept. Vy si ho můžete vylepšit přidáním stroužku česneku a špetkou majoránky pro „bramborákovější“ chuť.

Baví vás stát u plotny a smažit klasické bramboráky na pánvi, nebo s nadšením vyzkoušíte náš recept na kugl?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.