Hlavní obsah

Ještě lepší bramboráky? Jedině s houbami! Usmažte si tuhle dobrotu i vy

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlé, levné a z běžně dostupných surovin, to jsou bramboráky. Všechno potřebné na přípravu bývá obvykle doma, a tak na ně často přijde řada před výplatou nebo i jen z lenosti dojít do obchodu. A jestli máte právě čerstvé houby, bude bramborová pochoutka ještě lepší.

Článek

Bramboráky byly tradičním pokrmem zvlášť v chudých horských oblastech, kde nic kromě brambor nerostlo. Netřeba je ale řadit jen do škatulky „jídlo chudých“, jako hlavní chod či třeba příloha ke guláši totiž nemají chybu. A je jedno, jestli se jim zrovna říká cmunda, křáp nebo vošouch.

Bramboráky s houbami

Na 4 porce potřebujete: 1 kg brambor, 2 vejce, 3–5 stroužků česneku, malou cibuli, 2 lžíce majoránky, sůl, pepř, drcený kmín, 4 malé čerstvé pevné houby (klidně jen babky), asi 130 g hladké mouky, tuk na smažení (ideálně sádlo)

Postup: Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, utřený česnek, jemně nakrájenou cibuli, koření a na plátky nakrájené čerstvé houby. (Použít můžete i houby sušené, ty ale nejdřív na deset minut namočte do horké vody a pak je důkladně vymačkejte.) Slijte přebytečnou vodu, kterou brambory pustily, a zahustěte moukou. Její množství se liší podle vodnatosti brambor a podle toho, jak důkladně jste vodu slili v předchozím kroku. Hotové těsto je řidší – je šikovné udělat jeden zkušební bramborák, a kdyby se rozpadal, tak těsto ještě zahustit.

V hlubší pánvi rozehřejte tuk – na sádle budou bramboráky křupavější než na oleji. Čím více tuku bude, tím rychleji (a tím pádem i křupavější) budou bramboráky hotové. Když je tuk horký, dejte do něj lžíci těsta a rozprostřete na placku. Někdo radši menší bramboráčky, někdo preferuje velké přes celou pánev – je to jedno. Po chvíli otočte a opečte i z druhé strany. Po vyndání z pánve osušte papírovou utěrkou přebytečný tuk. Podávejte jen tak nebo s kysaným zelím. Do těsta můžete přidat i na kousky pokrájenou slaninu.

Jaké triky na dokonalé bramboráky máte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám