Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Brambory jsou vděčné zvlášť v případech, kdy potřebujete nasytit celou rodinu. Připravte jí zapečené bramůrky pečené s tuňákem a rajčaty!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g brambor
  • 1 plechovka rajčat
  • 10 ks cherry rajčat
  • 370 g tuňáka v oleji
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička chilli pasty
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě a nechte je zchladnout.

02.

Mezitím v misce smíchejte pokrájená sterilovaná rajčata i rajčatovou šťávu z nich, na poloviny pokrájená cherry rajčátka, tuňáka (z jedné z plechovek přidejte i olej, obzvlášť pokud byl v olivovém), asi 2 lžičky sušené nebo 10 lístků čerstvé bazalky, špetku soli, čerstvě mletý pepř, podle chuti chilli pastu a rajčatový protlak. Tuňáka použijte pokud možno toho s nápisem kousky a ne úplně laciného drceného – jeho chuť by se úplně ztratila.

03.

Vychladlé brambory oloupejte, nakrájejte na asi 5 mm silné plátky a promíchejte s rajčatovou směsí.

04.

Zapékací misku vymažte lžící olivového oleje a rozprostřete do ní připravené brambory. Misku pak vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut dozlatova.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 435,61 kJ
Bílkoviny22,08 g
Tuky36,8 g
Sacharidy38,56 g
Sůl5,64 g
SAFA9,85 g
Vláknina5,42 g
Cukry6,73 g
Související témata:

Načítám