Hlavní obsah

Britská královská rodina, kdo by ji neznal? Otestujte se

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pořád o nich čtete. Jednou je to velká svatba, podruhé narození urozeného miminka… Britská královská rodina je určitě nejznámějším panovnickým rodem. Propírá se v médiích snad každý den, takže asi máte pocit, že ji znáte jako své boty. Udělejte si test a uvidíte.

Článek

Odjakživa bylo snem snad každé holčičky být princeznou (dobře, jsou i výjimky, které chtěly být kosmonautkou, ale není jich moc). Hned dvěma z nich se sen splnil. Kate Middleton (37) a Meghan Markle (37), obyčejné holky bez šlechtického titulu, si vzaly prince. Zatlačte slzu dojetí a vzpomeňte na Její královskou Výsost Alžbětu II., královnu, která je už několik desítek let formální hlavou Anglie.

Bylo o ní natočeno bezpočet dokumentů, filmy, ba i seriál mapující její vladařskou pouť. Mnozí si ji vybaví jako postarší distingovanou dámu ve výrazném kostýmku s briliantovou broží, jak kyne davům na balkoně Buckinghamského paláce. Ano, to je ona, britská královna.

Pokud aspoň občas čtete noviny a magazíny (třeba právě ten náš), měli byste toho o ní a její rodině vědět opravdu hodně – ruku na srdce, někdy možná víc než o té své. Proto pro vás bude zodpovězení následujících deseti otázek hračka. Dejte se do toho!

1. Musíme začít královnou Alžbětou II., protože je nejdéle vládnoucím monarchou Spojeného království. Překonala tak i císařovnu Viktorii. Otázka zní: jak dlouho Alžběta II. sedí na trůně?
2. Jakého znamení je královna Alžběta II.?
3. Královna Alžběta II. a její manžel princ Philip měli několik dětí. Pamatujete si kolik?
4. Vyznáte se v různých přídomcích a titulech? Tak se ukažte! Je vévoda z Edinburghu dědečkem vévody ze Sussexu?
5. Je miláčkem davů a znáte ji jako princeznu Kate, ale jak se jmenuje občanským jménem Její královská Výsost vévodkyně z Cambridge, pohledná manželka prince Williama?
6. Nejstarší syn královny princ Charles si v roce 1981 vzal Dianu Spencer, která získala titul princezna z Walesu. Jejich manželství nebylo dokonalé a po různých peripetiích dospělo do svého konce – rozvedli se. Jedním z důvodů byla také údajná nevěra prince Charlese s Camillou Parker Bowles. Jak to ve skutečnosti bylo, nevíme, ale dnes je Camilla oficiální druhou manželkou prince Charlese. Víte, jaký titul vyvdala?
7. Princezna Diana ve svých šestatřiceti letech tragicky zahynula v Paříži. Vzpomenete si, kdy to bylo?
8. Nejstarší syn korunního prince Charlese – Jeho královská Výsost princ William Arthur Philip Louis, vévoda z Cambridge, hrabě ze Strathearnu a baron z Carrickfergusu (ano, to je jeho celé jméno!) – absolvoval Královskou vojenskou akademii. Troufnete si odhadnout, jakou hodností se pyšní?
9. Nedávno (19. 5. 2018) se na Windsorském zámku opět slavila svatba – mladší syn prince Charlese princ Harry si bral Meghan Markle. Odkud tato kráska pochází a jaké bylo její povolání?
10. Být anglickým princem není jen tak. William má mnoho čestných i výkonných funkcí. Tipnete si, které tvrzení je pravdivé?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám