Hlavní obsah

Rok královské rodiny: Co zásadního se letos odehrálo?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Osmičkový rok sice ještě není u konce, ale pomalu nastává čas bilancování. Mnoho změn přinesl i v britské královské rodině, kde se konalo hned několik svateb (včetně jedné homosexuální) a na svět přišli další dědicové.

Článek

Také si koncem roku připomínáte, co se za posledních dvanáct měsíců změnilo? Co dobrého a naopak špatného (jestli vůbec) vám toto časové období přineslo? Například britská královna (92) může být docela spokojená: v jejím okolí se dějí spíše příjemné věci, ačkoliv optikou konzervativce se některé mohou jevit jako pobuřující.

Další královské miminko 

První radostná událost v královské rodině přišla 23. dubna, když se vévodkyni Kate (36) a princi Williamovi (36) narodil třetí potomek, princ Louis Arthur Charles. Kate se poprvé od porodu ukázala na veřejnosti 19. května na svatbě svého švagra prince Harryho (34), který si bral americkou herečku Meghan Markle (37). Tuto příležitost si nemohla nechat ujít, stejně jako Louisovy křtiny, ostatním společenským událostem a veřejným vystoupením se ale vyhýbala, aby si mohla užít čas s miminkem. V říjnu se pak vévodkyně Kate dočkala prvního synovce – její sestře Pippě (35) se narodil syn Arthur.

Foto: Profimedia.cz

Princ Louis se narodil letos v dubnu, v červenci pak proběhly křtiny – a během nich byla pořízena i tato fotografie Foto: Profimedia.cz

Do třetice všeho dobrého

Princ Louis ale není jediný přírůstek do královské rodiny. 16. června porodila královnina vnučka Zara Tindall (37) druhou dceru a s manželem Mikem (40) ji pojmenovali Lena Elizabeth. Jde o sedmé pravnouče britské panovnice. Lena má starší sestru Miu, které jsou čtyři roky. Zara po prvním porodu prodělala dva potraty, o to radostnější pro všechny bylo, když napotřetí těhotenství dopadlo dobře a holčička se těší pevnému zdraví, stejně jako její maminka.

Foto: Profimedia.cz

Dva měsíce po porodu už byla Zara Tindall zcela připravená opět se věnovat svému oblíbenému jezdectví. Na závody s sebou vzala celou rodinu: manžela Mika, starší dceru Miu i mladší LenuFoto: Profimedia.cz

Sedmdesátiny následníka trůnu

I když to může vypadat jako samá svatba či křtiny, s letošním rokem se pojí ještě jedna velice důležitá společenská událost: oslava 70. narozenin prince Charlese, budoucího krále. Ačkoliv oficiálně je měl až v listopadu, první oslavy se konaly už 22. května. Na slavnost bylo pozváno šest tisíc hostů, a vévodkyně Meghan a princ Harry proto museli odložit líbánky. Podruhé si tuto významnou událost užíval následník trůnu jen s nejbližší rodinou. Podívejte se na fotografie ze života prince Charlese.

Foto: Profimedia.cz

Tato krásná rodinná fotografie vznikla v září k 70. narozeninám prince CharleseFoto: Profimedia.cz

Nejočekávanější svatba roku

Letos přivítala Alžběta II. do rodiny i americkou herečku Meghan Markle, s níž se oženil princ Harry. Svatba, kterou po celém světě sledovaly stovky milionů diváků, se konala 19. května na hradě Windsor. Princ Harry se s Meghan seznámil v létě 2016. A aby těch dobrých zpráv nebylo málo, novomanželé v říjnu při své první zahraniční cestě veřejnosti oznámili, že čekají miminko. Narodit by se mělo v dubnu příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Svatbu Harryho a Meghan sledovaly stovky milionů lidí po celém světě Foto: Profimedia.cz

Ukradená sláva

Hrad Windsor a kaple svatého Jiří měly čest letos hostit královskou svatbu hned dvakrát. Po princi Harrym a vévodkyni Meghan se tu brali i princezna Eugenie (28) a obchodník Jack Brooksbank (32). Pár tvoří už několik let, a tak nikoho nepřekvapilo, když oznámili, že se 12. října vezmou. Princezna Eugenie, dcera prince Andrewa (58), druhého syna královny Alžběty II., je známá bojovnice proti nadužívání plastů, a celá svatba se proto nesla v tomto duchu. Mimochodem – právě na téhle slavnosti prozradili Harry a Meghan rodině, že čekají miminko. Tomu se říká ukradnout pozornost!

Foto: Profimedia.cz

Šaty princezny Eugenie se určitě zapíšou do historie jako jedny z nejkrásnějších, které kdy královské nevěsty obléklyFoto: Profimedia.cz

Sňatek, o kterém královna nemluví 

Letos se ale konala ještě jedna velice důležitá svatba, ale o té se příliš nemluví. Jde totiž o první homosexuální sňatek v dějinách britské královské rodiny! V září si královnin vzdálený bratranec lord Ivar Mountbatten (55) vzal svého přítele Jamese Coyleho (56). Ivar byl předtím ženatý s Penelopou Thompson (52). V roce 2011 se rozvedli a o pět let později oznámil, že je gay. Je krásné, že k oltáři ho vedla právě jeho bývalá žena, s níž má tři dcery. Zajímalo by nás, co na to královna – tu prý nikdy nikdo neslyšel říct „homosexuál“.

Foto: Profimedia.cz

V září se konala vůbec první královská svatba homosexuálů. Ivar Mountbatten je na fotografii vpravo a jeho partner James Coyle vlevoFoto: Profimedia.cz

A co důležitého se stalo ve vaší rodině? 

Reklama

Načítám