Hlavní obsah

Královský dresscode: Na čem trvá královna Alžběta?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč nosí královna často neonové barvy, i když je jí 92 let? A proč má vévodkyně Kate vždycky v ruce psaníčko a nikdy nenosí třeba kabelku přes rameno? To nejsou náhody ani věci osobního rozhodnutí. Přísné královské etiketě podléhá i móda.

Článek

Naučit se správné pukrle před královnou je jedna věc, dodržovat pravidla protokolu, i v souvislosti s módou, věc druhá. To ale rozhodně nebrání vévodkyni Kate (36), aby byla módní ikonou nejen Velké Británie. A Meghan Markle (36), která si zanedlouho vezme prince Harryho (33), jí jde v patách. Na co si ženy v královské rodině musejí dát pozor a čeho se jednou provždy vzdát?

Klobouk je samozřejmost

Nošení klobouků královský protokol nařizuje. Ženy musejí mít pokrývku hlavy při každé formální události. Nezáleží, zda je to klobouk přes celou hlavu, anebo jen decentní baret – hlavně, aby byl! Není na tom vlastně nic zvláštního – až do padesátých let bylo nošení pokrývky hlavy běžné u mužů i žen – patřilo to k venkovnímu oděvu. Dnes už se tento odkaz zachoval pouze pro slavnostní události.

Foto: Profimedia.cz

Na oficiálních akcích musejí mít ženy z královské rodiny klobouk nebo baret. Meghan Markle, která se do rodiny co nevidět přivdá, má kliku, že jí barety sluší Foto: Profimedia.cz

Korunku až po šesté večer 

Ačkoliv v pohádkách nosí princezny korunku ve dne v noci, ve skutečnosti si královna nasazuje korunu pouze při výjimečných příležitostech. A ani diadémy dámy nenosí, kdykoliv se jim zachce. Kromě toho, že tyto ozdoby jsou pouze pro vdané členky královské rodiny, nosit se smějí až po šesté hodině večerní. Dříve tím šlechtičny dávaly mužům najevo, že jsou zadané a není vhodné, aby se jim dvořili.

Foto: Profimedia.cz

Nemyslete si, že nosit korunku nebo tiáru mohou nosit urozené dámy kdykolivFoto: Profimedia.cz

Make-up musí být jednoduchý

Existují i pravidla ohledně make-upu. Všimněte si, že všechny členky královské rodiny se líčí jen velice decentně a přirozeně. Největší odvaz, který si dovolí například vévodkyně Kate, jsou kouřové stíny. Královna se nikdy příliš nelíčila, zato Diana občas použila modré linky a růžovou rtěnku. Dámy si nikdy nesmějí upravovat make-up ani účes na veřejnosti – musejí být prostě dokonalé celý den.

Pravidlo jednoduchosti platí i o nehtech. Ruce mají být upravené, ale namístě nejsou žádné výrazné laky! Královna povoluje jen světlerůžový, tělový nebo průhledný. Říká se, že sama má jeden oblíbený odstín, a to Ballet Slippers od značky Essie, a jiný nepoužívá. I vlasy musejí být vždy upravené: culík je v pořádku, ale ledabylý drdol už ne. I s tím se Meghan pomalu sžívá.

Foto: Profimedia.cz

Make-up musí být přirozený, jednoduchý. Princezna Diana si někdy „rebelsky“ nalíčila i modré oční linkyFoto: Profimedia.cz

Na cesty vždy s černou

Víte, proč královna nosí výrazné oblečení? Je žádoucí, aby panovnice vyčnívala z davu ve všech ohledech a aby si toho byla vědoma nejen ona, ale i lidé kolem. Je to navíc praktické – když už se poddaní přijdou na královnu podívat a zamávat jí, určitě ocení, když ji v davu snadněji najdou.

Zato v černé panovnici ani nikoho z královské rodiny hned tak neuvidíte. Jsou totiž vyzýváni, aby se této barvě vyhýbali – nejdou-li na pohřeb nebo slavnost ke Dni válečných veteránů. Nicméně pokud jede člen královské rodiny na zahraniční cestu, musí si jedny černé šaty vždy přibalit. Zní to sice morbidně, ale je to pro případ, že by se tam musel zúčastnit pohřbu.

Foto: Profimedia.cz

Královna ráda nosí výrazné kostýmky – panovnice prostě nemůže zapadnout do davu. Nicméně na cesty s sebou vozí vždy alespoň jedny černé konzervativní šaty. Pro všechny případyFoto: Profimedia.cz

Síla doplňků

Meghan Markle si některá módní pravidla osvojuje postupně, třeba že členky královské rodiny by neměly nosit žádné velké kabelky, ale pouze psaníčka. Asi to pro ně není takový problém, jako kdyby si některá z nás měla do tenké kabeličky naskládat vše, co bude potřebovat během celého dne. Podle odborníků na královskou etiketu je to také proto, aby měly plné ruce a odrazovaly od podávání rukou – členovi královské rodiny totiž nikdo nesmí podat ruku dříve než on jemu. Všimněte si, že třeba princ Philip chodí často s rukama spojenýma za zády – ze stejného důvodu.

Členky královské rodiny musejí mít na veřejnosti vždy tělové punčocháče – královna nikdy nebyla zachycena, že by je neměla. Zato Meghan Markle si je nevzala už při první oficiální akci, a to při oznámení zásnub.

Foto: Profimedia.cz

Malá kabelka v ruce a tělové punčocháče – nezbytné doplňky každé ženy z královské rodinyFoto: Profimedia.cz

Myslíte si, že jsou tato módní pravidla přežitkem? 

Reklama

Načítám