Hlavní obsah

Nový Borat: Trapný gay v tangách

Foto: bontofilm.cz

Sacha Baron Cohen tentokrát jako BrunoFoto: bontofilm.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před několika lety šokoval celý svět Borat neboli britský židovský herec Sacha Baron Cohen, který se vydával za antisemitského zaostalého Kazacha milujícího sex kdekoli a s kýmkoli. Teď se vrací v novém přestrojení. Bohužel, nový homosexuální rakouský moderátor Bruno je spíše nudný a trapný.

Článek

Ich bin Bruno

Měl to být nejvtipnější a nejokázalejší hit léta. Po tom, co lidé plakali smíchy u napůl hraného filmu Borat, chtěl komik Sacha Baron Cohen šokovat svět jako karikatura gaye v přiléhavých tangách. Kdo je tedy ten nevkusný Bruno? „Je mi 19 let, pocházím z Rakouska a ich bin moderátor největší módní show FunkyZeit. Nemusíte věřit, ale ich nikdy nebyl profi model. Toužím po životě, jaký mají všichni normální Rakušani: postavit dům, pod ním sklep a v něm vychovat rodinu.“ Jako základ provokativního charakteru to zní naprosto skvěle, režisér však z námětu vykřesal až žalostně malý ohýnek: dějová linie je příliš slabá a vtipy stokrát ohrané.

To už tady bylo, Bruno!

Film začíná Brunovým velkým zklamáním. Dostane se totiž na černou listinu módních redaktorů. To kvůli tomu, že se mu na jeho elegantní obleček ze suchého zipu přilepí závěs, on zazmatkuje a místo točení reportáže do svého pořadu vlítne na pódium právě probíhající módní přehlídky v Miláně. Jeho kariéra je rázem v troskách. Bruno neztrácí naději a odjede získat světovou slávu do země showbyznysu zaslíbené - USA.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bruno se považuje za znalce módyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Prorazit jako moderátor se mu však nedaří a raději se vrhne na dráhu zachránce světa. Usmířit Palestinu a Izrael? Pro Bruna žádný problém! Mezinárodní ostudu sfoukne během několika minut, kdy se skutečnými představiteli obou států na sjednané schůzce řeší rozdíl mezi humusem a skupinou Hammas. Další z mála dech beroucích scén je nábor dětí do Brunova klipu. „Dokázala by vaše dcerka zhubnout 15 kilo do týdne?“ ptá se Bruno ambiciózní matky. „Myslím, že bychom to zvládly!“ odpovídá suverénní matka. „A nebude vám vadit, když bude vaše dcera oblečena v kostýmu nacisty a poveze před sebou na trakaři Žida do pece?“ šokuje diváky v kině. „Ne, vůbec ne,“ ujišťuje ho s klidem matka. Když ani klip nepomůže, Bruno hledá příčinu ve své orientaci – rozhodne se stát se 100% heterosexuálem. Také neúspěšně…

Film je ale také plný otřelých vtipů. Neustále se opakující narážky na homosexuály a přihlouplé Američany střídají detaily Brunových bizarních oblečků a záběrů penisu (v jednu chvíli až nechutně detailní). Celý film končí Brunovým klipem „Ich bin Bruno, holub míru“, ve kterém spolu s ním účinkují Elton John, Sting, Bono nebo Snop Dogg. Bylo by to vtipné, kdyby se ale podobné klipy neobjevovaly v každé druhé americké show.

A tak pokud přece jen vyrazíte na Bruna do kina, doporučuji vzít si s sebou buď polštář, nebo sáček – to podle toho, jestli budete spát, nebo se dívat a zvracet. K zasmání vám bohatě stačí krátký upoutávací sestřih!

Bruno – premiéra 6. srpna 2009 Režie: Larry Charles Hrají: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Bono, Elton John a další Žánr: komedie, 83 minut, v původním znění s titulky

Reklama

Související témata:

Načítám