Hlavní obsah
Foto: Velkopopovický Kozel

Foto: Velkopopovický Kozel

Dochází vám nápady na vánoční cukroví? A už jste zkoušeli přidat do těsta trochu piva? Brusinkové pracky s ním chutnají skvěle.

20 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 150 ml tmavého piva
  • 125 g sušených brusinek
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 2 ks žloutků
  • 65 g másla
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/3 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka badyánu
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
Na obalení
  • 1 hrnek cukru moučka
Článek

Postup

01.

Do rendlíku nalijte pivo, přidejte hnědý cukr, brusinky a vařte zhruba 10 minut. Směs pak odstavte a nechte zchladnout.

02.

V míse utřete máslo se žloutky a vanilkovým cukrem, přidejte mouku prosátou s kypřicím práškem, citronovou kůrou s kořením a nakonec přidejte i brusinky s pivem. Ze směsi vypracujte hladké těsto, zbylé pivo dolévejte postupně a podle typu mouky nemusíte použít všechno, aby těsto nebylo příliš řídké.

03.

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie nebo mikrotenového sáčku a nechte hodinu odpočinout v lednici. Ztuhlé těsto namačkejte do formiček na pracny a pečte při 170 stupních Celsia asi 8 minut. Hotové pracny ihned vyklepněte a zlehka obalte v moučkovém cukru.

Načítám