Hlavní obsah

Brýle, stylová pomůcka

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Brýle už dávno nejsou handicap. Správně zvolené obroučky dotvoří váš image a dotáhnout look, přesně kam potřebujete. A navíc - je to ta nejrychlejší proměna!

Článek

Stačí změnit obroučky brýlí a ze submisivního typu je rázem dominantní dáma. Chcete být nápadná nebo decentní? Jde vám o přirozený nebo dramatický vzhled? Na to myslete při výběru. Brýle nesmí být rušivým prvkem, ale harmonickou ozdobou. Proto si nákup zaslouží náležitou pozornost.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Obroučky hrají velkou roli.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Triky pro podmanivý pohled

Podstatnou roli při rozhodování hraje tvar obličeje. Důležitá je rovněž barva vašeho obočí a vlasů. Víte, že když máte oči blízko sebe, že brýlemi je opticky oddálíte? Dokonce správně zvolenými obroučkami oči můžete zvětšit. A pozor - blízko posazené oči nikdy nerámujte rovnou horní obrubou.

Brýle nemají zakrývat obočí, způsobuje to podmračený vzhled. Dolní obruba brýlí by se neměla dotýkat tváří. Tvarem brýlí nekopírujte tvar obličeje. Jinými slovy kulaté obroučky se nehodí ke kulatému obličeji, hranaté k hranatému, apod. Ale - každý člověk je natolik specifický, že i tady občasná výjimka potvrzuje pravidlo.

Brýle a líčení

Věnujte svou pozornost úpravě a modelaci obočí. Zvolte o odstín tmavší tužku či stín na obočí, než je obruba brýlí. V případě dioptrických brýlí, které oči zmenšují, snažte se líčením o jejich optické zvětšení. Použijte raději matové stíny, než ty se třpytkami, potlačí víčko a zvětší oko. Od vnitřního koutku naneste bílý stín a dolní víčko zvýrazněte bílou linkou a dál pokračujte ve svém barevném ladění. Při použití rtěnky se snažte o soulad růže s barvou obruby.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvesela i seriózně

Brýle mají především vylepšit zrak, být pohodlné, tzn. dobře sedět na nose, netlačit za ušima, být lehké. Dodat správnou image, kterou potřebujete v soukromí i v práci. Ideální je, když se začnete cítit lépe s nimi než bez nich.

Když vybíráte brýle do zaměstnání, hraje důležitou roli i vaše profese. Ale v zásadě by profesní brýle měly působit spíše seriózně, neměly by být příliš extravagantní. Výjimkou jsou ovšem kreativní profese, pracovníci v reklamních agenturách, grafici, apod.

Pro společenské události jsou vhodné brýle s kovovou obroučkou včetně kovové postranice, zdobené např. štrasem. Žlutý kov se hodí k teplým podtónům pleti. Ke studeným typům se hodí stříbrný odstín.

Volno-časové brýle snesou i lehce bláznivá skla ve tvaru srdíčka či čtverce. Obruby i postranice volte asymetrické. Klidně popusťte uzdu své fantazii a odvaze. V případě, že si chcete vystačit s jediným vzorem brýlí, hledejte zlatý střed mezi konzervatismem a „ulítlostí", i takové brýle na prodejních pultech naleznete.

Reklama

Související témata:

Načítám