Hlavní obsah

Bude vám nevěrný? Tohle jsou rizikové faktory

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Možná jste měly podezření, ale stejně jste v hloubi duše věřily, že to tak není. A když zjistíte, že vám partner zahnul, jste v šoku. Nevěru nelze předpovědět, ale rozhodně existují určité varovné signály, které říkají: Pozor, tenhle chlap má k nevěře velké sklony!

Článek

Jak jde o lásku, žádné poučky ani pravidla neplatí stoprocentně. Tuhle emoci prostě do žádné šablony nenapasujete. A když jde o nevěru, platí to snad dvojnásob. Přesto se ale dají vypozorovat určité rizikové faktory, které říkají, že některý muž má k záletům větší sklony než jiný. Britská sexpertka Tracey Cox udělala seznam těch zásadních.

1. Inteligentní a dobře situovaný

Čím inteligentnější a schopnější muž je, tím bude pracovně úspěšnější. A dobrá pracovní pozice většinou úzce souvisí s dobrým platem. A „balíček“ obsahující inteligenci, kariéru, úspěšnost, určité postavení a peníze je velmi lákavý.

Takoví muži jsou samozřejmě hodně žádoucí. Navíc mívají často práci, při níž se stýkají s velkým počtem lidí (velké firmy plné kolegů, obchodní partneři, velká jednání, služební cesty…). Z čistě statistického hlediska je tady šance, že nepodlehne, menší než u méně „zajímavých“ mužů. Jak se říká, příležitost dělá zloděje.

2. Má rád alkohol

„Jeden americký výzkum potvrdil něco, co podle mě žádné potvrzení nepotřebuje. Většina, podle výzkumu celých 70 procent dotazovaných, se přiznala k tomu, že se nevěry dopustila, když byla opilá a nemyslelo jí to čistě,“ tvrdí Tracey Cox.

Dalo by se tedy říct, že čím častěji vyráží váš partner „na pivo“ bez vás, tím větší riziko je, že si jednou dopřeje i něco víc než jen alkohol.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Alkohol nevěře notně přispívá. Lidé ztrácejí zábrany a proklamované zásady jdou do hájeFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Je impulzivní

Některá nevěra je samozřejmě předem pečlivě naplánovaná (koneckonců existují seznamky pro zadané), ale většinou jsou to naprosto neplánované a nečekané akce. „Prostě se váš partner ocitl ve špatný čas na špatném místě. Nebo ve správný čas na správném místě, to podle toho, kdo tu situaci posuzuje,“ říká Tracey Cox.

Jsou to všechny ty pracovní večírky, nečekaný flirt, příliš mnoho drinků a podobně. Jednoduše chvíle, kdy jsou jeho rozhodovací schopnosti oslabeny.

V takových okamžicích je totiž výhodou, pokud je váš partner klidnější povahy, je přemýšlivý a uvážlivý. V takovém případě spíš zvládne říct sám sobě: „Stop, pokud neodejdu, mohlo by se něco stát.“ Jestliže je ale spíš impulzivní, jde do věcí po hlavě, a následky řeší až zpětně, může to být problém.

4. Právě se vám narodilo dítě

Už jen z té představy má člověk husí kůži, ale bohužel pravda je taková, že čas po narození dítěte je pro muže z hlediska nevěry velmi rizikový. Váš život se s příchodem miminka totálně změnil, všechno je jinak. Vy jste jiná, váš muž se dostal na druhou kolej, vaši pozornost pohlcuje především dítě.

„Muži v takových chvílích někdy zpanikaří, mají pocit, že takhle už to bude navždy,“ říká Tracey Cox. V kombinaci s nedostatkem sexu (ať už nejste schopny kvůli fyzickým překážkám způsobeným porodem nebo třeba jen z únavy a nevyspání) je to velmi rizikový čas.

Foto: Virales, Shutterstock.com

Muž se s narozením dítěte dostává tak trochu na druhou kolej. A tehdy může začít tropit hloupostiFoto: Virales, Shutterstock.com

5. Blíží se jeho „kulatiny“

Je jedno, jestli mu bude brzy 40, 50 nebo 60. Jsou to určité milníky, čísla, která evokují jakýsi životní zlom. „Vědci například analyzovali data ze seznamky pro zadané Ashley Madison a zjistili, že muži, jejichž věk končí devítkou, se tam registrují výrazně častěji než ostatní pánové,“ říká Tracey Cox.

Podle ní jde v podstatě vždy o totéž, bez ohledu, které kulatiny se danému muži blíží. „Je to klasický scénář krize středního věku. Muži si najednou potřebují dokázat, že jsou stále v kurzu, nejsou staří a podobně,“ vysvětluje Tracey Cox.

6. Jeho rodiče si byli nevěrní

Je to celkem logické. Jestliže dítě vyrůstá v prostředí, kde si jsou rodiče nevěrní, nakonec to jeho mozek začne vnímat jako něco normálního, jako věc, kterou si prostě lidé standardně dělají.

A nebo je tu ještě jeden možný scénář. Pokud dítě celé dětství vidí, jak třeba tatínek odchází za zábavou, opouští pravidelně maminku, která je pak doma smutná, protože jí muž zahýbá, dítě se v rámci sebeobrany „rozhodne“, že v dospělosti nechce být tím nešťastným, ale raději tím, kdo se odchází bavit.

7. Má blízkou kamarádku

To, že má váš partner kamarádku, samozřejmě neznamená, že vás s ní podvádí (fyzicky či emočně). Ale pokud se s ní schází výlučně jen on sám, vás s sebou nikdy nevezme, často o ní mluví, telefonují si či si píšou v jakoukoli denní či noční hodinu, minimálně buďte ve střehu.

8. Vyděláváte víc než on

Americká studie z roku 2015 zjistila, že partneři, kteří jsou finančně závislí na svých protějšcích, mají mnohem větší sklony k nevěře. A platí to především o mužích. „Mají totiž pocit, že neobstáli v roli živitele, kterou jim společnost a konvence předepsaly. Necítí se mužně. A zahýbají, aby si zvedli sebevědomí, cítili se víc jako chlapi,“ vysvětluje Tracey Cox.

9. Už to udělal

Rčení „Jednou zahnul, podruhé zahne také!“ sice neplatí stoprocentně, ale něco na něm je. „Jedna studie z loňského roku sbírala data od 500 dospělých mužů a žen a sledovala je v průběhu dvou vztahů. A ti, kteří byli v prvním vztahu nevěrní, byli 3x častěji nevěrní i ve vztahu druhém,“ tvrdí Tracey Cox.

Co si o tom myslíte, jsou to opravdu rizikové faktory?

Reklama

Související témata: