Hlavní obsah

7 zlepšováků pro váš obývák. Takhle jednoduše mu dodáte šmrnc!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedíte v obýváku, rozhlížíte se kolem sebe a říkáte si, že by to chtělo nějakou změnu? Něco rychlého a přitom zajímavého, co by místnosti dodalo šmrnc? Pokud nevíte, jak na to, máme pro vás pár tipů.

Článek

Ať už máte obývák propojený s kuchyní nebo je to samostatná místnost, měl by být místem, kde se prostě bydlí. Znamená to, že tam neusazujete párkrát za rok vzácné návštěvy, ale že v něm pobývá celá rodina každý den. A aby se tam vám a vašim blízkým líbilo, není na škodu ho čas od času ozvláštnit nějakým novým, zajímavým prvkem. Může to být třeba jen pár polštářků, kobereček, váza, falešná krbová římsa, biokrb nebo designová lampa.

1. Kombinujte struktury na textiliích

Mezi nejlevnější změny v interiéru patří výměna textilií. Nemusí to však být hned celý komplet včetně závěsů, stačí přikoupit třeba jen dekorační polštářky. Kromě různých vzorů se můžete zaměřit i na jednobarevné látky, které vytvářejí prostor svou strukturou, jako jsou například vlna se vzorem rybí kosti, žakár či manšestr. Uskupením polštářků do několika vrstev docílíte právě v těchto zimních měsících hřejivé útulnosti, zatímco v létě je můžete vyměnit za výrobky z chladnějších, tenčích tkanin.

Foto: Bella Rose

Polštářky s různými strukturami rázem interiér ozvláštní a dodají mu šmrnc. Cena/kus: od 500 Kč Foto: Bella Rose

2. Pořiďte si kusový koberec

Další tip umožní velmi rychlou změnu a je jen na vás, jestli bude za pár stovek nebo jestli vsadíte na kvalitu a rozhodnete se pro větší investici. Jde o kusové koberce. Jejich výhodou je, že zateplí interiér a navíc ochrání podlahu před přílišným poškozením, ke kterému může dojít třeba při posunu křesel. Výběr je velmi široký, takže si určitě najdete svůj styl. V obchodech s etnickým zbožím se dají koupit i tkané koberce, indické rohože či zvířecí kůže. Je-li vám bližší rustikální styl, můžete zvolit koberečky z plsti nebo bavlny. Avšak máte-li malé děti, nezapomeňte dát pod kobereček protiskluzovou podložku.

Foto: IKEA

Měkký koberec (170 x 230 cm) díky tlustému vlasu poslouží třeba i k sezení. Je utkaný z příze, která má kontrastní barvy. Cena: 3490 Kč Foto: IKEA

Foto: Le Patio

Koberce indické značky Jaipur Rugs z kolekce Error se svým designem hodí do moderních interiérů. Koberce z této kolekce získaly German Design Award v letech 2016 i 2017, a dostaly se do finále jedné ze světově nejprestižnějších cen, Carpet Design Award 2017. Na obrázku je šedobéžový koberec Erorr (200 x 300 cm). Cena: 70 000 KčFoto: Le Patio

3. Kupte si velkou vázu

Také nová, pěkná váza může být rychlým a nenáročným osvěžením pro váš obývák. Můžete vybírat z různých materiálů, jako jsou keramika a porcelán, ale i sklo, beton, dřevo nebo kámen. Atraktivitu tohoto doplňku můžete ještě zvýšit pomocí různých květinových aranžmá. Výhodou je, že sice barva vázy zůstane stejná, ale barevné ladění kytice lze měnit podle nálady nebo ročního období.

Foto: desingoutlet.cz

Designová váza Vienna má glazuru ošetřenou krakeláží, jejímž výsledkem je spousta drobných prasklinek pro dosažení efektu stárnutí. Vázu můžete postavit na podlahu, protože její výška je 50 cm. Cena: 1290 Kč Foto: desingoutlet.cz

4. Místo nudné police krbová římsa

Skvělou dekorací je falešná krbová římsa. Můžete vybírat z různých materiálů, jako je dřevo nebo kámen, i designů – od jednoduchých pro minimalistické interiéry až po bohatě zdobené v rustikálním stylu. Kolem římsy můžete umístit několik velkých svíček a tím evokujete v místnosti dojem otevřeného ohně. A na krbové římse můžete vytvořit zátiší pomocí dekorativních kamenů, skleněných dóz s barevným pískem a zarámovaných fotek.

Foto: Butlers.cz

Falešná krbová římsa CAMPAGNE je atraktivním doplňkem v interiéru. Přitom ji můžete využít i k odkládání předmětů či umístění drobných dekorací. Cena: 6990 KčFoto: Butlers.cz

5. Krb, k němuž nepotřebujete komín

Víte, že si krb v obýváku nemusíte odříkat, ani když bydlíte v paneláku? Když trochu slevíte ze svých nároků a představ, přinese vám radost a pohodu i biokrb. Výhodou je, že nemusíte shánět dřevo ani vynášet popel, protože hoří na biolíh. Topení v něm je tedy ekologické a zdravotně nezávadné.

A pokud si koupíte volně stojící typ, tak ho můžete dokonce dle libosti přemisťovat. Jen musíte dát pozor, abyste se nespálili, proto ho nechte předtím vychladnout.

Foto: Monsterzeug

Volně stojící krb vytvoří příjemnou atmosféru a oživí dlouhé večery. Cena: od 1500 Kč Foto: Monsterzeug

6. Pohrajte si s osvětlením

K příjemnému osvěžení interiéru přispěje také nová lampa či lustr. Svůj obývák tím ozvláštníte hned dvakrát – jednak díky jejich zajímavému designu a jednak tím, že můžete nově nasvítit daný prostor. Věřte, že na výsledném dojmu se projeví i nepatrné změny v osvětlení.

Pokud máte v místnosti vitríny nebo jiné prosklené skříňky, můžete do nich nainstalovat integrovaná světla, která nasvítí vystavené předměty. Výsledný efekt obzvlášť vynikne, když ztlumíte ostatní světla v místnosti. Vsadit můžete také na zářivky (třeba i v různých barvách), které položíte třeba na knihovnu. Rámy obrazů a garnýže jsou zas skvělým místem pro nalepení LED pásků.

Foto: bonami.cz

K atraktivní proměně obýváku postačí stojací lampa Victoria Chrome. A když k ní přidáte ještě lustr a nástěnné svítidlo, vznikne zajímavé osvětlovací trio. Ceny: lampa 8499 Kč, lustr 9198 Kč, nástěnné svítidlo 2479 KčFoto: bonami.cz

7. Možná stačí jen něco ubrat

Zatím jsme se zabývali tím, co byste mohli do obýváku přidat, aby dostal větší šmrnc. Možná ale můžete využít daleko prostší radu. Zkuste dát pár věcí pryč. Je totiž všeobecně známo, že každý byt se postupně až příliš zaplní nábytkem a dalšími doplňky. A na to je dobré si dávat pozor. Proto čas od času doma udělejte inventuru. Vaše potřeby a očekávání se přece mění, takže je pochopitelné, že to, co vám vyhovovalo před několika lety, se vám už v současné době nemusí líbit.

To se týká také seskupování podobných předmětů, kdy často místo báječného vizuálního vjemu vznikne dojem přeplácanosti. Proto se nesnažte vystavit všechno, co máte. Při aranžování polic či vitríny vycházejte ze stejných zásad jako při zařizování pokoje. Vyberte si jeden hlavní předmět a k němu přidávejte pár dalších tak, aby spolu ladily. Přitom berte ohled jak na barvu, tak na vyváženost proporcí a texturu.

Všechny tyto změny jsou velmi snadné. Vyzkoušíte některou?

Reklama

Načítám