Hlavní obsah

Návštěva podkrovního bytu s terasou: Jak se líbí vám?

Foto: Vojtěch Heroud

V podkroví činžovního domu vznikl velkorysý byt pro rodinu se dvěma školou povinnými dětmi. Každý člen domácnosti má dostatek místa pro sebe, ale je tu i velký obytný prostor a terasa, kde se setkávají všichni společně.

Článek

Půdní byt v klasickém vinohradském činžáku z počátku 20. století se stal domovem čtyřčlenné rodiny, do které neodmyslitelně patří ještě psí dáma. Majitelé ho koupili již před nějakou dobou, v průběhu návrhu rekonstrukce se ale rozešli s původním architektonickým studiem a v půli cesty přizvali ke spolupráci kancelář Baukumst Architekti. Ti pro ně rekonstruovali chalupu, kam všichni rádi jezdí, a také přestavbu bytu dotáhli do konce podle jejich představ.

Společné prostory i vlastní království

Architekti vycházeli z původního řešení a zároveň se snažili držet zadání, které bylo jeden velký obytný prostor s kuchyní a obývacím pokojem, oddělená ložnice pro rodiče a dva pokoje pro děti. „Zásadním požadavkem bylo maximálně využít veškerý prostor v podkroví pro vestavné skříně či jiné úložné prostory, případně jako součást dětských pokojů – půdička na skladování, herna na galerii, skrýš neboli útulna a tak dále,“ říká architekt Radek Horyna.

Foto: Vojtěch Heroud

Kout se sedačkou a knihovnou vizuálně propojili s kuchyní a jídelnou pomocí šikmého průchodu, který přináší bohatší vnímání prostoru. Slouží i dětem, které si tu hrají

Vstup na terasu přes ložnici

Plocha bytu je velkorysých 170 metrů čtverečních, ke kterým náleží ještě desetimetrová terasa orientovaná do vnitrobloku a propojená s ložnicí rodičů. A právě tady vyvstal jeden z oříšků realizace – bylo potřeba vymyslet vstup na terasu z obytného prostoru přes ložnici tak, aby se navzájem nepotlačovaly atmosféra a kvality jednotlivých částí bytu.

„Z typologického hlediska to není úplně dobře, ale život v bytě nakonec ukázal, že rozhodnutí bylo správné. Světlo z terasy se přes otevřené dveře dostane i do velkého obytného prostoru, zároveň se dá na terasu pohodlně dojít z kuchyně i s šálkem kávy, aniž by to bylo moc daleko,“ vysvětluje spoluautor návrhu Marek Moravec.

Dveře, které klamou

Trik spočíval v návrhu vstupních dveří do chodby, vedoucí na terasu. „Nechtěli jsme, aby vypadaly jako standardní dveře do dalšího pokoje a aby si vizuálně konkurovaly s hlavními vstupními dveřmi do obývacího pokoje. Proto jsme je navrhli jako bezfalcové v barvě stěny. Opticky vypadají, že jsou vysoké až k hřebenu střechy, čímž jsme dosáhli toho, že není úplně jasné, kam mohou vést a co je za nimi. Ložnice se tak stává takovou tajnou komůrkou ve zdi za kuchyní,“ popisuje Marek Moravec.

Foto: Vojtěch Heroud

Ložnice rodičů má hlavní stěnu navrženou jako nábytek v kombinaci dubu a MDF desek v tmavě modré barvě

Moderní styl i materiály

Co se týká stylu, měli majitelé jasno: „Protože původní prostory už prošly ne úplně citlivou přestavbou a nezachovalo se mnoho původních, zejména dřevěných konstrukcí, chtěli jsme spíše moderní architekturu a moderní materiály bez výrazných barev.“

Při výběru barev vycházeli architekti z toho, že na zemi bude dubová podlaha. „Z toho vám následně vyplyne omezená škála, kterou je možné kombinovat tak, aby celek působil dobře. Barva je pro nás při navrhování docela zásadním prvkem, se kterým se snažíme pracovat, zvolit vhodnou kombinaci ale bývá docela oříšek – když změníte jednu věc, mívá to dopad na všechny další. Mnoho lidí se barev bojí a nejraději by všude měli bílou, maximálně okr nebo meruňku. Naštěstí majitelé tohoto bytu vědí, že ta správná přinese do interiéru něco navíc a propůjčí mu určitou atmosféru.“

Hrátky s denním světlem

V bytě si pohráli také s přirozeným světlem, se kterým se u podkrovních prostorů dá většinou dobře pracovat. Skvěle to vymysleli například v centrální chodbě, která byla původně navržená bez oken s rovným podhledem. „Po odkrytí krovu se nám zdálo mnohem lepší pustit do chodby denní světlo, a tak přišel nápad se čtyřmi světlíky se zkosenými stěnami, které světlu pomáhají dopadnout do celé plochy chodby. Ta má díky tomu velmi příjemnou atmosféru nejen přes den, ale i v noci,“ popisuje architekt.

A co se nejvíce líbí majitelům? „Protože dům patří k nejvyšším v okolí, nejvíce si užíváme pohledy na všechny světové strany – střechy a komíny, kostel, žižkovský vysílač, svítící město v noci. A samozřejmě trávíme spoustu času na terase.“

Foto: Vojtěch Heroud

Velkou pozornost věnovali v bytě práci s denním světlem a osvětlením, které měla na starosti firma Jan Obermann – světelná technika

Vizitka kanceláře

Architektonická kancelář Baukumst Architekti byla založená architektem Radkem Horynou v roce 2009. Tým tvoří architekti a stavební inženýři, specializují se na navrhování rekonstrukcí, novostaveb a interiérů. Autory návrhu vinohradského bytu jsou Ing. arch. Radek Horyna a Bc. Marek Moravec, stavební práce provedla firma HELP stavby s. r. o. – Ladislav Poustecký a technický dozor vykonala firma EUROBAU s. r. o. – Ing. Jakub Bednář. Více na www.baukumst.cz

Jak se vám v podkroví líbí? A co říkáte na krásné dřevěné prvky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama