Hlavní obsah

Je čas sázení tulipánů! Vyberte si dechberoucí odrůdy: Papouškovité, třepenité a další

Foto: DimaSid, Shutterstock.com

Foto: DimaSid, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tulipány jsou součástí snad každé okrasné zahrady. Ačkoli dříve byly u nás jen červené, žluté a bílé, dnes k nám z Holandska proudí tisíce různých kultivarů. Vyberte si pro vás ten nejkrásnější!

Článek

Září se nese ve znamení jarních cibulovin a v zahradnictvích i na internetu jich je nepřeberné množství. Liší se vzrůstem, dobou kvetení, tvarem květu i barvami a není vždy snadné se v nich orientovat. Posledních pár let přineslo také několik novinek, které uchvátí nejednoho zahrádkáře. Základní druhy tulipánů jsou dva – botanické a zahradní. Ty botanické jsou nižší, dříve kvetou a jsou méně nápadné, zatímco ty zahradní bývají vyšší a obsahují daleko více kultivarů a barev.

„Zajímavá je také historie tulipánů. O jejich původu se spekuluje mezi Tureckem a Perskou říší,“ říká historička Lenka Królová. „Cibulka tulipánu se také kdysi prodávala za obrovské peníze, například v Utrechtu se 3 cibulky tulipánů směnily za celý pivovar. V Holandsku byl také v 17. století vydán zákon přísně zakazující cibulky poškozovat,“ dodává.

Z jakých typů tulipánů, kromě toho klasického, můžete v současnosti na podzim v zahradnictvích vybírat?

Botanické tulipány

Kromě toho, že jsou menší a celkově méně nápadné, mají botanické tulipány v době kvetení hvězdicovitý tvar květu a na rozdíl od většiny zahradních odrůd je můžete použít i do skalek nebo na méně přístupná místa. Je vhodné je nechávat na jednom místě a nepřesazovat je, odměnou vám budou trsy plné květu brzy na jaře, kdy je o pestře kvetoucí rostliny ještě nouze.

Vyniknou i jako obruba trvalkových záhonů, které jinak na jaře působí monotónním dojmem. Přestože je jejich nejčastější barvou červená a žlutá, je mezi nimi i několik barevně velmi zajímavých druhů, jako například Tulipa pulchella, jež má krásné tmavě růžové květy s bílo-fialovým středem a kvete už v průběhu února, nebo Tulipa acuminata, jeden z nejvyšších botanických tulipánů, který dorůstá výšky až 50 cm a má krásně červeno-žlutě žíhané květy. Velmi oblíbený je také bílo-žlutý kultivar Tulipa tarda, u kterého vzejde běžně z jedné cibulky až 8 květů.

Foto: LianeM, Shutterstock.com

Tulipa acuminata má jeden z nejdelších stonků mezi tulipányFoto: LianeM, Shutterstock.com

Plnokvěté tulipány

Plnokvěté neboli pivoňkové tulipány jsou právem jedny z nejobdivovanějších jarních rostlin. Růžové a bílé varianty připomínají květy pivoněk nebo růží a existují i velmi efektní vícebarevné varianty. Zajímavé jsou také druhy s čárkami na okvětních lístcích, jako Carnaval de Nice nebo Danceline. Opravdovým trhákem posledních let je tulipán Ice cream (zmrzlina), který svým květem skutečně připomíná našlehanou letní pochoutku.

Papouškovité tulipány

Jedná se většinou o vícebarevné květy připomínající svým rozcuchaným vzhledem načechrané peří papouška. Pestré odrůdy snadno oživí vaši zahradu a přinesou do ní punc exotiky. Světlé a pastelové varianty naopak působí pohádkovým dojmem. Velmi zajímavý je například kultivar Black parrot, jenž je temně fialový až černý, nebo Rasta parrot, který hraje barvami červené, oranžové a žluté a připomíná hořící oheň.

Třepenité tulipány

Tyto druhy se vyznačují velkými kalichovitými květy a od klasických tulipánů se liší především střapatým lemováním okvětních lístků. Přestože jsou velmi estetické už jako poupata, nejefektnější jsou v plném květu. Se svými velkými květy patří mezi oblíbené kontrastní červeno-bílý kultivar Canasta. Mezi třepenitými tulipány najdete i plnokvěté varianty jako například růžovo-bílý Queensland, který svým něžným vzhledem vypadá, jako by vypadl z knihy Jane Austenové.

Vícekvěté

Vícekvěté tulipány mají více menších květů a vypadají jako malé kytice. Většinou mívají klasický tvar, ale najdeme mezi nimi i raritní plnokvěté kultivary jako Double Red Georgette. Četnost květů záleží na velikosti cibulky a konkrétním druhu, obvykle se pohybuje kolem 3-6 květů, ale existují i odrůdy jako Flaming club, které mohou mít až 8 květů.

Načítám