Hlavní obsah

Jak se zbavit vos a co dělat s vosím hnízdem? Jde to i bez chemie, ale musíte dodržovat pravidla

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vosy milují sladké, a pokud si chcete pochutnat venku na zahradě na melounu, limonádě nebo zmrzlině, můžete se spolehnout, že si vás a vaše dobroty brzy najdou. Jak se jich pak zbavit?

Článek

Asi nikomu není příjemné, když musí odhánět dotěrné vosy od skleničky s pitím, od talíře s ovocem anebo s něčím sladkým ke kávě. To ale neznamená, že jim hned musíte usilovat o život. Mnohdy úplně postačí, když je odlákáte jinam. V žádném případě je však jen tak nezabíjejte!

Zabijete vosu? Čeká vás pomsta…

Máte chuť praštit vosu okamžitě, třeba na jídelním stole na terase? Nedělejte to! Když ucítí nebezpečí, nebo ji dokonce zabijete, vypustí feromon, který povolá ostatní vosy, a ty ji přiletí pomstít. Jestliže tedy vosu přece jen zabijete, ihned ji vyhoďte někam dál od místa, kde se budete pohybovat. A raději se snažte je odpudit či zlikvidovat jiným způsobem.

Jak odpudit vosy bez chemie

Vosy mají dobrý čich a stejně jako je láká sladká vůně, některá aromata je odpuzují. Vyzkoušejte pár babských rad:

  • Dejte na stůl talířek a nastrouhejte do něj citronovou kůru, přidejte drcený hřebíček a můžete dát i chilli.
  • Pořiďte si svíčku s citronovým aroma, které zabírá jako odpuzovač nejen na vosy, ale i na komáry.
  • Létají vosy oknem do domu? Potřete okenní rám octem. Mělo by je to odradit, otázka ovšem je, zda to nebude vadit i vám.
  • Chodí vosy na dozrávající ovoce rovnou na strom? Pověste na něj kousky dřeva napuštěné česnekem.
Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Vosy, stejně jako komáři, nemají rády vůni citronu a hřebíčku, takže tohle je ideální přírodní odpuzovačFoto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Pasti a lapače na vosy

Vosy milují sladké. Využijte to při výrobě pastí! Stačí dát do nádoby s úzkým hrdlem (třeba do PET lahve) návnadu v podobě sirupu, medové nebo cukrové vody a pověsit někam stranou od místa, kde máte posezení. Vosy vlezou dovnitř, ale už se nedokážou dostat ven. Funguje prý i trocha piva nebo vína, které vůní připomínají nakvašené zralé ovoce. Video: Jak vyrobit účinný lapač na vosy z PET lahve?

Umělé vosí hnízdo

Vosy si chrání své teritorium a dobře vědí, že vstupovat na cizí území se nemusí vyplatit. Proto lze pořídit umělé hnízdo, které napodobuje vosí, nebo dokonce sršní příbytek, a zavěsit ho tam, kde o ně nestojíte. Živé vosy se pak tomuto prostoru raději vyhnou.

Jak vosy vyhubit

Jestliže vás vosy obtěžují opravdu zásadně nebo je některý člen rodiny alergický na vosí jed, pak už je čas uvažovat o likvidaci. Lze použít chemické spreje proti hmyzu či speciálně na vosy. Nebo je možné zlikvidovat celé vosí hnízdo, když ho objevíte, ale to už taková legrace není.

Je-li vosí hnízdo malé, můžete se o to pokusit sami, ale na velké už stojí za to pozvat odborníky. Sice to něco stojí, ale vyplatí se to. Některé pojišťovny přitom pamatují na likvidaci škůdců (tedy i vos) v rámci pojištění domácnosti: buď ho proplácejí, nebo vám samy domluví návštěvu odborníků. Podívejte se, zda to zahrnuje i vaše pojistka. „Zdarma k pojištění domácností může klient využít řadu asistenčních služeb. Třeba právě odchyt včelích rojů i likvidaci vosích hnízd,“ připomíná Milan Káňa z Kooperativy.

Co to je anafylaktický šok

Jak začíná anafylaktický šok? Příznaky život ohrožující alergické reakce se dostaví během několika sekund až minut po bodnutí včelou či vosou. Může se jednat o kopřivku a svědění po celém těle, otoky různých částí těla, pocity oteklého krku (zhoršené polykání, sípání, chrapot). Potíže s dýcháním může provázet kýchání, návaly horka, mravenčení, zrychlený tep a bušení srdce, nevolnost, pocity na zvracení, dochází k poklesu krevního tlaku, mohou se rychle dostavit mdloby, ztráta vědomí, a dokonce i zástava dechu či srdce. Nečekejte, zda to „náhodou nepřejde“, reagujte rychle a ihned volejte záchranku 155!

Foto: Evgeniy Medvedev, Shutterstock.com

Udělaly si u vás vosy hnízdo? Malé se můžete pokusit zlikvidovat v případě potřeby sami, ale na velké už volejte odborníkaFoto: Evgeniy Medvedev, Shutterstock.com

Jak zlikvidovat vosí hnízdo

Někdo radí začít s likvidací vosího hnízda v noci, kdy nejsou jeho obyvatelky tak aktivní. Jistotu ovšem nemáte! „Na pasivitu hmyzu po setmění nespoléhejte. Večer sice vosy zalezou do svých hnízd, ale když se pokusíte o jejich likvidaci, může dojít k podráždění a útoku,“ varuje Jakub Stejskal, odborný konzultant firmy Deraplus.

Vosí hnízdo nemusíte ničit, někdy ho stačí jen přemístit. „V noci ho opatrně odřízněte a zavřete třeba do krabice od bot, aniž byste vosy zabíjeli. Jen je odneste na místo, kde už vás nebudou obtěžovat. Do krabice nezapomeňte vyříznout otvor asi centimetr krát centimetr,“ radí Mojmír Vlašín z Ekologického institutu Veronica. V každém případě platí, že akce musí být rychlá a razantní a vždy se na to pořádně oblečte: musíte mít dlouhé rukávy i nohavice, rukavice, brýle a kuklu či šátek přes obličej, to vše z tak silného materiálu, aby odolal žihadlu!

  • Vosí hnízdo na stromě: pokud hnízdo volně visí, pokuste se ho odříznout a zavřít do nějaké krabice, v níž ho buď jen přemístíte, anebo rovnou spálíte na předem připraveném ohni. Použít můžete i chemii, ideálně takovou, která má podchlazující účinek a vosy okamžitě zpomalí a sníží riziko, že na vás zaútočí.
  • Vosí hnízdo v zemi: likvidace je obtížnější. Lze ho polít hořlavinou a zapálit, ale může být tak velké, že s ním zapálíte i trávu nebo keře, což je mimořádně nebezpečné, zvlášť v létě! Vosy se navíc mohou dostat ven jiným vstupem, než čekáte, a pak máte problém!
  • Vosí hnízdo v budově (třeba na půdě): rozhodně ho nezapalujte! Využijte prášek proti vosám – umístěte ho ke vchodu do hnízda, působí dlouhodobě.

Chráněná vosa? Pozor na pokuty!

U nás vosa ani sršeň nepatří mezi chráněné druhy, ale v Německu ano a za zabití můžete dostat vysokou pokutu. Pokud záměrně zlikvidujete vosy, může to být až 65 tisíc eur! I když zatím nebyla pokuta v této výši udělena, dejte si pozor.

Načítám