Hlavní obsah

Znáte čemeřice? Tyhle něžné krásky kvetou i ve sněhu a jejich listy zůstanou zelené po celý rok

Foto: andrekoehn, Shutterstock.com

Foto: andrekoehn, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narazili jste při zimní procházce na zahradu, na níž rostou fialové, bílé, růžové nebo zelenkavé květy, a nevěříte vlastním očím? Jedná se o čemeřici, která skutečně kvete v zimě a svými elegantními kvítky vykukujícími ze sněhu může zdobit zahradu až do května.

Článek

Čemeřice dorůstají výšky 15-30 cm a stávají se stále oblíbenější. Především díky tomu, že kvetou v období, kdy všechny ostatní kvetoucí druhy rostlin odpočívají ve vegetačním klidu. Jsou to stálozelené trvalky a jejich květy mají zajímavou schopnost – po rozkvetení se zvládnou v případě silného ochlazení sbalit a opět vykvést při příznivějším počasí.

Druhy čemeřic

Existuje několik druhů. Mezi nejznámější u nás patří čemeřice černá, která kvete už na Vánoce, a čemeřice východní, jež vás bude svými květy provázet od ledna až do května.

„Často opomíjeným druhem v zahradách je čemeřice smrdutá. Není však třeba se jí kvůli jejímu názvu bát, protože zapáchá pouze po rozemnutí listů,“ říká Kateřina Sedláčková ze zahradnického studia Jami Gardens. „Celoročně dokáže zahradu zdobit svými stálezelenými listy, které jsou velmi úzké, a díky tomu připomínají drobné palmové lístky. Nejkrásnější je rostlina samozřejmě v období kvetení, tedy březen-duben, kdy její tmavé listy kontrastují s limetkově zelenými květy, které mají navíc purpurový okraj. Sice se jedná o krátkověkou trvalku, ale na dobrém stanovišti se velice dobře samovolně množí semeny.“

Foto: a9photo, Shutterstock.com

Květy čemeřice krásně vyniknou ve sněhové nadílceFoto: a9photo, Shutterstock.com

Pěstování čemeřice

Pokud vám čemeřice učarovaly, nejvhodnější dobou na jejich sázení je brzké jaro. Je možné je pěstovat také ze semínek, která ale musí projít mrazem a pro začátečníka to může být celé zdlouhavý a pracný proces s nejasným výsledkem. Zajímavostí je, že se jednotlivé čemeřice mezi sebou snadno kříží, a tak si zkušenější pěstitel může vytvořit vlastní kultivar.

Mezi nejznámější u nás patří čemeřice černá, která kvete už na Vánoce, a čemeřice východní, jež vás bude svými květy provázet od ledna až do května.

Samotné pěstování není nijak náročné, jen je potřeba vybrat vhodné stanoviště a občas rostlinu přihnojit kompostem. Jelikož je na slunce citlivá, ideální je polostín – třeba pod stromy, keři nebo v blízkosti vyšších zdí či plotu.

Dařit se jí bude v humózní, vlhké, ale dobře propustné půdě, nejvíce prospívá v té vápenité, tedy zásadité. Nikdy ji proto nesázejte do blízkosti kyselomilných rostlin, jako jsou rododendrony, azalky nebo vřesy.

Čemeřice v zemi i květináči

Nejlépe prosperují v zemi, ale je možné je pěstovat i v nádobách. Pravidelně odstraňujte staré, seschlé nebo nevzhledné listy, abyste předešli šíření houbových a plísňových chorob, na které čemeřice, především při převlhčení půdy, trpí.

Pokud chcete, aby vám květina vykvetla co nejdříve, omezte jí v létě zálivku. Tím jí navodíte období klidu před vykvetením, a můžete se tak dočkat květů třeba na Štědrý den. Po vykvetení ji, především pokud je suchá zima, občasně zalévejte, nikdy však v mrazech.

Květy čemeřice černé bývají na rozdíl od jejího názvu bílé a postupně se, tak jako všechny květy čemeřic, zbarvují do zelena. Takto zůstanou velmi dlouho a zvládnou tak zdobit zahradu ještě na jaře. Barvami čemeřice východní jsou bílá, žlutá, zelená, růžová, červená, až černá a často mívají pěknou kresbu nebo tečkování.

Pozor: Čemeřice má jedovaté listy i květy, prosto s ní pracujte vždy v rukavicích a při kontaktu s ní si umyjte ruce. Pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, snažte se raději kontaktu s čemeřicí předejít.

Načítám