Hlavní obsah

Jak ochránit zahradu před mrazem a sněhem? Pomůže mulč, sláma a třeba i noviny

Foto: photowind, Shutterstock.com

Foto: photowind, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima v posledních týdnech ukázala, co dokáže. Zatímco volné přírodě mráz spíš prospěje tím, že ji zbaví náletů invazivních dřevin, vaše zahrada bude potřebovat pomoc a ochranu. Pokud ji tedy stále nemáte řádně připravenou na zimu, je nejvyšší čas to napravit.

Článek

Sníh a mráz patří v našich podmínkách k přirozenému koloběhu přírody. Zatímco v posledních letech jsme je v nižších polohách téměř nezaznamenali, letošní zima zatím vypadá, alespoň co se sněhu týče, slibněji. To je dobrá zpráva: sníh totiž nejenže chrání rostliny před mrazem, ale také jim postupně dodává potřebnou vláhu, a vy tak nemusíte – na rozdíl od suchých zim – zahradu zalévat.

Mráz sice může nadělat v zahradě paseku, ale zároveň jí pomůže zbavit se mnoha škůdců a také chorob, především těch nejrozšířenějších – plísňových. Na co se tedy na zahradě zaměřit, udeří-li zima v plné síle?

Jak ochránit stromy a keře

Mráz dokáže napáchat spoustu škody především u mladých a čerstvě zasazených dřevin; nejcitlivější jsou ty ovocné. Proto se první léta po výsadbě postarejte, aby byly mladé keříky a stromky před mrazem chráněné. Jak na to? Ke keříkům nahrňte dostatek mulče, listí nebo borky, kmeny obalte jutou, rákosovou rohoží, několika vrstvami novin či kartonem.

Častá je také metoda, kterou využívali již naši prarodiče: pravidelné bílení vápnem. Vápno nejenže ochrání stromek před mrazem a různými škůdci až do jara, ale při postupném otěru a opadávání slouží i jako hnojivo. Modernější metoda je natírání stromků speciální bílou pružnou barvou, která „roste“ společně s nimi, a chrání je tak několik let.

Máte na zahradě mladé stromky nebo druhy citlivé na mráz, jako jsou jabloně či rododendrony? Raději z nich pravidelně shazujte sníh. Může totiž svou tíhou mladé větve zlámat. Pokud navíc přijde obleva a vystřídá ji prudký mráz, sníh se rychle přemění na zledovatělou krustu, která stromek či keř snadno poničí.

Foto: Jon Naustdalslid, Shutterstock.com

Sníh nezapomeňte shazovat také ze skleníkuFoto: Jon Naustdalslid, Shutterstock.com

Zima v zahradě: věnujte pozornost i půdě!

Když nemrzne a je vlhko, můžete půdu snadno zrýt a provzdušnit a připravit na jaro. Máte pocit, že záhonům v posledních letech dochází síla? V zimě je ideální čas odebrat vzorek zeminy a odeslat na rozbor. Stojí sice kolem 700 Kč (podle poskytovatele a zadané analýzy), zato zhodnotí celkový stav půdy a poví, které látky je třeba doplnit.

Užitkové záhony v zimě

Uniknout vaší pozornosti by neměly ani užitkové záhony. Jestli máte bylinkovou zahrádku, kterou jste nestihli včas připravit na zimu, je nejvyšší čas to napravit. Většina bylin, především těch středomořských, jako jsou rozmarýn a levandule, špatně snáší mrazy, proto je přikryjte vrstvou slaměného mulče nebo chvojím. Stejně jsou na tom jahodníky a mladé podzimní sazeničky, třeba česnek. Jako ochranu lze použít i bílou netkanou textilii, která chrání před mrazem a při správném skladování poslouží opakovaně.

Okrasné záhony v zimě

Chcete-li se na jaře radovat z krásně zelených listů a pestrých květů, nezapomínejte ani na okrasné záhony. Pokud jste zvolili podzimní výsadbu cibulovin, jako jsou narcisy a tulipány, přesvědčte se, že ještě nezačaly rašit. A když zjistíte první zámky, že se cibulky probouzejí k životu, přihrňte k nim trochu hlíny a mulče nebo chvojí. Stejné je to u pivoněk – jejich mladé výhonky může mráz snadno zničit. Také zde je nejsnazší využít vrstvu mulče, štěpky, slámy nebo geotextilie.

Načítám