Hlavní obsah

Jak se starat v zimě o pokojovky?

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Foto: All kind of people, Shutterstock.com

Reklama

V zimě vyžadují pokojovky trochu jinou péči než po zbytek roku. Prozradíme vám, jak je to během tohoto období se zálivkou, hnojením a přesazováním. A na co dalšího byste neměli zapomenout?

Článek

Možná se vám zdá, že v zimě, kdy je období vegetačního klidu, žádnou zvláštní péči vaše pokojové rostliny nepotřebují. Není to však úplně pravda. K tomu, aby přivítaly jaro v plné kráse, je nutné je chránit před chladem, správně je zalévat, dbát na potřebnou vlhkost vzduchu, rosit jim listy a zbavovat je případných škůdců. Zároveň je potřeba jim zajistit dostatečný odpočinek, proto byste je neměli například ani hnojit!

Při větrání dejte pozor na průvan

Větrat se musí i zimě, ale studený průvan a teploty pod nulou pokojovým rostlinám rozhodně nesvědčí. Na druhou stranu pro svůj růst čerstvý vzduch potřebují. Je však potřeba, abyste větrali s rozmyslem. Proto byste je neměli mít na parapetu u okna, které často otvíráte. Raději je dejte kamkoli stranou, třeba na komodu nebo na stolek, aby se neocitly v přímém proudu studeného vzduchu.

Foto: Mumemories, Shutterstock.com

Přímé větrání v zimě pokojovkám příliš nesvědčíFoto: Mumemories, Shutterstock.com

Omezte zálivku

Obecně platí, že čím nižší je teplota, tím méně byste měli rostliny zalévat a substrát nesmí být přemokřený. Poznáte to tak, že když ho vezmete mezi prsty, nesmí se vám na ně lepit.

Péče o pokojovky, a tudíž i zálivka, se ale odvíjí především od druhu a stavu každé rostliny. Omezit byste měli zalévání především těch druhů, které mají období vegetačního klidu (například kaktusy). Naopak tropické rostliny toto období v podstatě neznají. Avšak i ony během krátkých zimních dnů, kdy mají málo světla, svůj růst zpomalují. Vyžadují sice častější zálivku než ostatní rostliny, ale zalévejte je jen tehdy, když je substrát suchý.

Zvlhčujte vzduch

V zimě je sice nutné omezit zálivku, ale na druhou stranu je potřeba více zvlhčovat vzduch, protože se v místnostech topí. Existuje několik způsobů. Květináč můžete třeba postavit do misky naplněné vodou a drobnými kamínky (například keramzitem). Kořenový bal tak nestojí ve vodě a voda se odpařuje směrem vzhůru. Nebo pomohou pokojové fontánky či klasické nebo elektrické odpařovače vzduchu.

Foto: Sergey Granev, Shutterstock.com

Listy pokojových rostlin je v zimě potřeba dostatečně rositFoto: Sergey Granev, Shutterstock.com

Nezapomeňte rosit listy

Rostliny byste měli také pravidelně rosit. Zejména pokud zpozorujete, že jim schnou okraje nebo špičky listů. Používat byste měli lahev s rozprašovačem, v níž by měla být měkká, odstátá voda. Pokud máte hodně tvrdou vodu, měli byste ji raději převařit.

Výhodou rosení je také fakt, že částečně smyje z listů i prach (který byste z nich čas od času měli setřít vlhkým hadříkem). Avšak dejte pozor, ne všem pokojovkám se tím zavděčíte. Některé rostliny, jako například cykas či africká fialka, totiž rosení nesnášejí.

Odstraňte škůdce

Protože je v bytech během topné sezony poměrně suchý vzduch a kvůli krátkým dnům je tam navíc nedostatek světla, rostliny strádají a mohou být oslabené. Kontrolujte proto pravidelně celou rostlinu i substrát, jestli se tam neobjevili škůdci. Čím dříve proti nim vhodným přípravkem zakročíte, tím větší šanci má napadená rostlina na uzdravení.

Vynechte hnojení

Když chcete, aby pokojovky přežily zimu v dobré kondici, vyplatí se o ně poctivě starat během celého vegetačního období, tedy od jara do podzimu, a dbát na dostatečnou zálivku a hnojení. Když pak přijde zima, tedy období vegetačního klidu, budou odolnější proti napadení škůdci i teplotním výkyvům, přestože je necháte odpočívat, tzn. že je budete méně zalévat a nebudete je vůbec hnojit. (To se netýká kvetoucích rostlin, jako jsou například orchidej, azalka či africká fialka).

Ostatně hnojení během vegetačního klidu by stejně bylo zbytečné, protože rostlina výživné látky v tuto dobu ani nepřijme. A nelekejte se, když některé z nich občas zežloutne list. Je to přirozený proces. Jen je důležité všechny žluté či suché listy hned odstranit, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala.

Reklama

Související témata:

Načítám