Hlavní obsah

Bydlení v novostavbě? Neriskujte!

Foto: Tomáš Padevět

Barbora Rossi nemá ráda uniformituFoto: Tomáš Padevět

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte už dost bydlení ve starém domě? Pak je vyměňte za novostavbu! Ale pozor. Ať už jde o domek na okraji města, nebo byt v činžovní budově, můžete narazit na mnohá úskalí. Ne vždy totiž zde najdete moderní technologie, všudypřítomnou čistotu a krásné okolí... Proto si nechte před koupí vysněného bydlení poradit. Třeba od nezávislé architektky Barbory Rossi.

Článek

Máme finanční prostředky a rádi bychom vyřešili otázku bydlení formou investování do vlastní nemovitosti. Existují vůbec nějaká daná pravidla a postupy?

Pokud se člověk rozhodne řešit tímto způsobem své bydlení, tak stojí před zásadním krokem. To znamená buď se emancipoval od rodičů a chce si budovat osobní a pracovní život, nebo zakládá rodinu a plánuje děti. Anebo naopak, děti již odrostly a rodiče chtějí odejít do klidnějšího prostředí… Podle toho se zaměří na vlastní výběr nemovitosti. Předpokládejme, že půjde o cílovou skupinu, která chce bydlet v novostavbě.

Pak jsou tu tyto možnosti:

1) bydlení na klíč ve fázi projektu 2) na klíč již hotové hrubé stavby 3) nové hotové stavby 4) developerské projekty ve staré zástavbě 5) individuální projekt

U verze číslo jedna si nový majitel může prohlédnout pouze vizuál projektu a prázdnou stavební parcelu. Tedy musí věřit developerovi, že slibovaná stavba bude taková jako na obrázku.

A že se projekt vůbec dostaví. Byly i takové případy, kde lidé přišli o peníze…

Ano, věřit a doufat, že to bude dostavěno. I když v posledních letech tyto kauzy už, pokud vím, téměř vymizely.

Vraťme se tedy k hotovým stavbám na klíč.

U této varianty si mohou klienti vyžádat i jisté změny v projektu. Ovšem každá stojí nemalé peníze. Pokud je změn více, tak bych raději doporučila variantu individuálního projektu od architekta. V tomto případě klienti, kteří mají specifická přání, předloží své požadavky a společně komunikují o představě bydlení. Další možnost je, pokud mají jen určitou nejasnost, zaplatit si jednorázovou konzultaci s architektem. Zmiňuji to zejména proto, že jakmile je cokoli zadarmo, ať už to nabízí developerská firma nebo architekt, tak se nikdy nejedná o nezávislý pohled a řešení. Vždy za tím je nějaký jiný záměr. Tyto placené konzultace u nás ještě nejsou příliš rozšířené, ale mnohdy se opravdu vyplatí – ušetří peníze a trápení.

Jsou nějaká častá úskalí stavebního projektu na klíč?

O architektonické stránce, která často nemusí lidem vyhovovat, jsme již krátce mluvili. Pak ale některé nové stavby jsou budovány a řešeny na hranici hygienických a stavebně-technických norem. To znamená, že klient pak může být zklamán například z průzvučnosti (špatná hluková izolace) nebo z kvality osazených prvků a podobně. Může se dokonce stát, že někdo si zakoupí bytovou jednotku z projektu, která je situována s výhledem do zdi! Nabídka je cenově výhodná a člověk bez prostorové představy nemusí tento budoucí problém odhalit. Příliš bych nedoporučovala nechat si vybavit například kuchyň linkou a obklady, nebo finálně upravit koupelnu. Nabídka stavebníka je obvykle z omezenějšího počtu možností, než nabízí dnešní trh a nemusí kvalitou a výběrem pak klientovi vyhovovat. Se vším ale může poradit najatý konzultant.

Foto: ram-arch.cz

Interiér podle návrhu Barbory RossiFoto: ram-arch.cz

U hotových staveb bude jistě o něco jednodušší rozpoznat kvalitu a dispozice?

Hotové stavby mají primárně tu výhodu, že si je můžeme fyzicky projít a lépe si uvědomit některé detaily. Také můžeme zkontrolovat kvalitu provedení. Lépe si představíme, jak budeme bydlení využívat. A okolní prostředí ve staré zástavbě je zcela čitelné.

A individuální projekt?

Zadat si individuální projekt je ta nejvyšší kultura bydlení (samozřejmě, předpokládáme kvalitního architekta s pochopením právě pro individuální potřeby zadavatele). Ať už jde o celý dům, nebo, máme-li bytovou jednotku, a do ní komplexním projekt interiéru. Volí jej lidé, kteří ctí jistou kulturu životního stylu. Ale pochopitelně se jedná o vyšší finanční nároky. I když v našich podmínkách někdy paradoxně nemusí být nakonec rozdíl tak znatelný.

Reklama

Související témata:

Načítám