Hlavní obsah

Bydlení ve francouzském stylu: Triky, jak na to

Foto: PinkyWinky, Shutterstock.com

Foto: PinkyWinky, Shutterstock.com

Reklama

Francie je symbolem stylu, šarmu a dokonalé estetiky. Nejedná se jen o módu nebo pokrmy, vytříbený vkus mají Francouzi i na bytový design. Poradíme vám, jak si i vy můžete zařídit domov, který vás na první pohled zahřeje.

Článek

Hodně francouzských bytů se nachází v domech postavených v 17. až 19. století. Každý z nich má svůj příběh, kterým se při zařizování vlastních domovů Francouzi s oblibou inspirují. Kromě atmosféry je pro ně důležitá také praktičnost a osobitost. K tomu, abyste si zařídili francouzské bydlení i vy, ale nemusíte znát podrobnou historii svého domu. Máme pro vás tipy, jak lze tento styl přinést i do toho nejobyčejnějšího bytu.

Ležérní styl s výrazným solitérem

Francouzské byty nejsou nikdy přestylizované. Spíše naopak – ve většině z nich můžete najít úmyslný nádech nedokonalosti. Zvrásněné přehozy přes postel, všudypřítomné polštářky, obrazy s oprýskanou barvou nebo poškrábané rámečky u fotografií dodají domácnosti ležérní nádech a odlehčenou atmosféru.

Do kontrastu k těmto malým nedokonalostem postavte v každé místnosti jeden kousek nábytku či dekoraci, ke které bude směřovat veškerá pozornost. Dobře k tomu poslouží závěsy dlouhé až k zemi, velká zrcadla s vintage rámy či tapisérie.

Foto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Světlé podlahy, dřevo, oprýskaná barva a dekorační polštáře – to vše dodá vaší domácnosti ležérní a pohodový nádechFoto: Zastolskiy Victor, Shutterstock.com

Detaily s nádechem nostalgie

Doplňky dokážou hravě vykouzlit útulné místo z každé místnosti. Správnou francouzskou atmosféru dodají proutěné košíky, dekorační polštářky, plédy či kovové svícny. Neobejdete se ani bez keramiky, velmi oblíbené jsou dekorace s květinovým motivem. Inspirovat se můžete také trendem z dob Marie Antoinetty a pořídit si honosný starodávný lustr. Chybět samozřejmě nesmí ani čerstvé či sušené květiny, hlavně pak pro Francii typická levandule.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Pravou francouzskou atmosféru vám do domu přinesou květiny, hlavně levandule. Spolu s jemným světlem svíčky navodí příjemnou romantickou náladuFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Romantická atmosféra venkova

Jednou z věcí, která je s francouzským stylem nejčastěji spojovaná, je jeho romantická duše odrážející se nejen na doplňcích, ale také na nábytku. Ten volte dřevěný ve světlých barvách, s jemnými vzory a vyřezávanými liniemi. Pokud je barva navíc na některých místech zašlá či mírně oprýskaná, výborně! Podle předních bytových designérů je efekt patiny to, co dodá nábytku proslulý francouzský šarm.

Při výběru podlahy volte dlaždice, ideálně v odstínech hnědé a oranžové. Pokud dáváte přednost dřevu, nejvyhledávanější je světlé, mnohdy až bílé.

Foto: Poprugin Aleksey, Shutterstock.com

Romantika nesmí ve francouzském stylu chybět! Jednoduše ji vykouzlíte jemnými vzory, světlými barvami a květinamiFoto: Poprugin Aleksey, Shutterstock.com

Věci z druhé ruky

Francouzi si plně uvědomují důležitost ekologie, a protože jim není cizí ani při koupi nábytku či dekorací, vše s oblibou hledají v antiku. Tento hon na dokonalé kousky z druhé ruky dostal i své vlastní jméno, chiner, a jeho hlavním účelem je nalezení nového smyslu pro již použité věci. Zkuste to i vy! Nejen, že má starší nábytek svůj vlastní příběh a osobitost, ale může vás inspirovat ve vašem vlastním stylu.

Foto: Lucy Liu, Shutterstock.com

Vintage nábytek předá vašemu interiéru část své osobitosti. Inspirujte se Francouzi a poohlédněte se po bytových doplňcích z druhé rukyFoto: Lucy Liu, Shutterstock.com

Podmanivé barvy prosluněných polí

Levandulová pole, pastelové barvy a sluneční paprsky, to vše patří k francouzské estetice. Vneste si je do své domácnosti a dodejte jí tak příjemnou letní atmosféru, která vám zvedne náladu i v deštivých dnech. Zatímco na zdech milují Francouzi bílé a krémové odstíny, dekoraci a menší nábytek rádi volí v pastelových barvách. Vyzkoušet můžete růžovou, fialkovou, žlutou či mentolovou, skvěle vynikají v kombinaci s neutrální šedou či béžovou. Vedle nešlápnete ani se zlatou.

Foto: Chehova, Shutterstock.com

Nebojte se pastelových barev! Výborně ladí s neutrálními odstíny a rychle vám zlepší každý den. Využití najdou na nábytku i menších dekoracích a skvěle oživí hlavně kuchyniFoto: Chehova, Shutterstock.com

Zapomeňte na nejnovější trendy

Pro Francouze není volba interiéru otázkou designu, ale spíše jejich životního stylu. Ať už se jedná o estetiku nebo nábytek, vše musí mít svůj účel a odrážet osobnost i život vlastníka. O Francouzkách se často říká, že mají vytříbený vkus právě díky tomu, že dokážou kombinovat jednoduché kousky a vytvořit z nich osobité kombinace. Zapomeňte tedy na striktní následování trendů. Řiďte se vlastními city a tím, co vás baví.

Foto: flywish, Shutterstock.com

Nezařizujte si bydlení jen podle nejžhavějších trendů. Vždy se zamyslete nad tím, jaká atmosféra se k dané místnosti hodí a díky které se budete cítit dobřeFoto: flywish, Shutterstock.com

Působí na vás francouzská atmosféra příjemně? Máte doma nějaké vintage kousky?

Reklama

Související témata:

Načítám