Hlavní obsah

Kam (ne)pověsit zrcadlo v bytě? Umí ovlivnit prostor, světlo, ale i hádky a spánek

Foto: Westwing

Foto: Westwing

Reklama

Dovedou dodat i malé místnosti objem, přidat světlo do jinak tmavého interiéru... Ano, řeč je o zrcadlech. Kam je ale pověsit, abyste si tím neuškodili a naopak udělali dobře sobě i svému bytu?

Článek

Zrcadlo může být zajímavým prvkem, dekorací, ale i užitečným pomocníkem, když ráno odcházíte a potřebujete si ověřit, jak vám to sluší. Kam ho ale do bytu pověsit, aby přineslo opravdu jen kýžená pozitiva? Jistě jste také slyšeli, že může odrážet a násobit třeba i negativní energie a tím pádem škodit. Co je na tom pravdy?

Proč si zrcadlo do bytu pověsit?

Foto: Archiv firmy

V interiéru můžete zrcadlo pověsit i místo obrazu – zvlášť, pokud má zajímavý a výrazný rám jako zrcadlo Gold o průměru 78 cm v měděné barvě, které v e-shopu Westwing koupíte za 1899 KčFoto: Archiv firmy

Hrátky se zrcadly v interiéru se vyplatí hned z několika důvodů. Vždy je ale zapotřebí o jejich umístění přemýšlet a ujasnit si, jakou funkci jim chcete dát.

Opticky zvětší interiér – pokud vhodně zvolíte jeho velikost a tvar, může prostor opticky až zdvojnásobit. „Například umístěním dvou zrcadel na protější stěny docílíte pocitu nekonečné místnosti. Použitím tohoto fígle získáte i v úzké místnosti pocit mnohem většího prostoru. Na druhou stranu nemusí být každému tento efekt příjemný, proto bych ho volila jen v místnostech, kde netrávíte moc času, třeba v chodbě,“ říká architektka Ing. Ilona Kaplanová z Gebas atelier architects s.r.o.

Prosvětlí – tmavší místnosti s malým oknem, temné kouty a třeba chodby bez oken. Všude tam se hodí zrcadlo právě proto, že dodá potřebné světlo. Pokud zrcadlo nastavíte ve správném úhlu tak, aby odráželo přirozené denní světlo z okna, ale třeba i plamen svíčky nebo světlo lampičky, bude místnost hned světlejší a budete se v ní cítit příjemněji. Samozřejmě je potřeba orientovat zrcadlo tak, aby odražené světlo neoslňovalo jeho obyvatele při práci či sezení na gauči. „Je to dobrý tip i v případě, že chcete nafotit tmavší a malý byt, dobře umístěné zrcadlo mu dodá světlo a prostor, což je pro vás plus, pokud byt například nabízíte k prodeji či pronájmu,“ radí Jakub Veverka z webu VideoBydlení.

Foto: La Almara

Zrcadlo může být dominantou celé místnosti. Zdobný zlatý rám, který evokuje zámecký interiér, se hodí k romantickému stylu, ale klidně doplní i moderní nábytekFoto: La Almara

Zkrášlí – zrcadlo v krásném rámu, ale třeba i mozaika z menších zrcátek mohou být skvělou dominantou nebo doplňkovou dekorací do interiéru. „Můžete jím zaplnit prázdné místo na zdi, menší zrcadlo lze kombinovat s rámečky na fotky či obrázky a udělat zajímavou koláž. Zrcadlo se zdá jako obyčejná věc, ale ono se s ním dá opravdu kouzlit a hlavně – nikdy nevyjde z módy,“ říká Tereza Olszyński z e-shopu La Almara.

Kam zrcadlo pověsit?

Záleží na tom, co od něj chcete. Jestliže ho chcete z praktických důvodů, tedy abyste v něm kontrolovali svou vizáž před tím, než odejdete z domova, pak vyberte dost velké nebo ho umístěte tak, aby se v něm viděli všichni členové rodiny – od nejmenších po největší. „Měli byste se vidět celí – tvář i postavu, abyste se u něj mohli upravit podle potřeby,“ doplňuje Ilona Kaplanová. Jasné umístění má zrcadlo v koupelně nad umyvadlem – ale i to byste měli umístit tak, aby bylo užitečné všem. Jestliže jsou mezi členy rodiny velké výškové rozdíly, lze to řešit jeho naklopením.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hravé, moderní a ještě praktické je zrcadlo s poličkou o průměru 40 cm, které můžete koupit v Kik za 279 Kč. V zrcadle Hencer od Luigi Dal Pozzo, 78 x 15 x 60 cm, se uvidíte i z boku, koupíte ho v e-shopu Vivre za 1277 Kč. Čtvercové zrcadlo, 70 x 70 cm, koupíte v e-shopu La Almara za 799 KčFoto: Archiv firem

Na co pozor?

Pokud má zrcadlo být zajímavým prvkem a přinést do interiéru prostor a světlo, měli byste ho umístit právě podle světelných a dispozičních podmínek v místnosti. Vždy tak, aby se v něm odráželo přesně to, co chcete vidět. Rozhodně by to měl být estetický kus místnosti, nikoli to, co byste raději schovali.

Říká se, že pokud v zrcadlo nastavíte tak, abyste v něm viděli luxusní kus nábytku, skříňku na šperky, prostřený bohatý stůl nebo sporák s jídlem, tak to, co vidíte, zdvojnásobujete – a přivoláte tím k sobě bohatství a hojnost. „Nicméně zrcadlo za sporákem vám maximálně ukáže, jak zdravě jíte – podle stupně jeho zamaštění. Nějaké násobení majetku nečekejte. I když je pravda, že pokud se zrcadla či lesklé plochy umístí dobře, umí prostor zbavit negativního vlivu některých sil tak, že se vám uleví od zdravotních i ekonomických obtíží. Ovšem to musí udělat osoba, která tomu rozumí a umí element kovu, který zrcadla představují, použít,“  konstatuje Jaroslav Vydržel, ředitel akademie Černé želvy a odborník na feng-šuej.

Zrcadla rozhodně nepatří do ložnice, a to z důvodu, pro které si je rádi dáte jinam – násobí světlo. V ložnici to ale znamená, že ruší spánek a tím pádem neprospívají ani vašemu zdraví. Obecně platí, že byste to s nimi neměli přehánět, protože mohou ovlivňovat vaši psychiku. „Jestliže máte v bytě mnoho lesklých ploch a zrcadel, vytváříte tím náročné prostředí pro vnímání – na první pohled není jasné, co je reálné a co odraz v zrcadle a mozek z toho může být zmatený. Vede to k přecitlivělosti, nervozitě a tím pádem podrážděnosti a ve výsledku třeba i hádkám a potížím se rozumně domluvit,“ vysvětluje Jaroslav Vydržel.

Kde máte doma zrcadlo vy? Napište nám!

Reklama

Načítám