Hlavní obsah

Bydlení: Zatočte s plísní jednou provždy!

Foto: Thinkstock

Důležité je najít příčinu plísní v bytěFoto: Thinkstock

Reklama

Chladné a deštivé počasí je ideální pro řádění nebezpečných bakterií a plísní – prádlo už nesušíte na balkoně, ale v bytě, přestali jste větrat a své udělá také nezateplená fasáda. Pokud chcete s plísněmi zatočit nadobro, musíte odstranit nejen důsledek, ale hlavně příčinu!

Článek

Chemický postřik na stěnu sice krátkodobě pomůže, ale plíseň nezničí.  Pokud neuděláte nic navíc, budete ji mít doma za pár týdnů zpět a v plné síle. Přesto není třeba hned podřezávat dům a dávat desetitisíce za zateplení fasády. Nejprve začněte doma pořádně a správně větrat. A podle tohoto návodu Vyhlaste válku plísním!

„Před rokem a půl jsme si s manželem koupili krásný byt ve starším cihlovém činžáku. Stěhovali jsme se v létě, okna i balkonové dveře jsme měli otevřené od rána do večera, a tak jsme na problém s plísní narazili až na začátku podzimu. Venku se ochladilo, zima prostoupila i nezateplené zdi a začalo hodně pršet, navíc už jsme tolik nevětrali, a ještě jsem začala v prázdném pokoji věšet prádlo. Do čtrnácti dnů byly jeho rohy pokryty barevnou plísní a podezřelé tečky se rychle objevily i v dalších místnostech,“ popisuje čtenářka Marie svou loňskou zkušenost.

Foto: archiv

Vlhkost plísním svědčíFoto: archiv

„V ideálních podmínkách během pěti dnů z jedné spóry plísně vznikne další miliarda nových spór,“ říká Petr Šuma ze společnosti Stachema a dodává, že jejich vdechování často u citlivějších jedinců vyvolává astma nebo alergii a nebezpečná je i pro těhotné ženy.

Špatná střecha? Oprava nutná!

Výskyt plísní ani zdaleka neznamená, že jste s hygienou a úklidem na štíru. „Může být důsledkem různých stavebních závad domu, často bývá na vině zatékání dešťové vody nebo nezateplená střecha či fasáda, tepelné mosty v konstrukci a podobně,“ vysvětluje stavební manažer Zdeněk Hošek a radí: „Nechte zkontrolovat střechu a dešťové svody, případné poškození je nutné opravit.“

Foto: Thinkstock

Bez odstranění příčin budete uklízet donekonečnaFoto: Thinkstock

Voda ze země – pomůže izolace a sanační omítka

V případě vlhkosti, vzlínající do zdí ze země, která je typická u starších podsklepených domů, je problém složitější. „Pomoci může podřezání zdiva, vložení voděodolné ilzolace a případné doplnění dvojitou provětrávanou podlahou, ale nutno dodat, že jde o technicky i finančně náročné stavební úpravy, jejichž cena se může u rodinného domu pohybovat v řádu stovek tisíc korun,“ říká Zdeněk Hošek a dodává: „Speciální pórovitá sanační omítka je vhodná pro urychlení schnutí zdiva, ale bez výše popsaných úprav nemá velký význam.“

Likvidace – začněte od základu

S plísní, která vznikla jen díky nedostatečnému větrání, sušení prádla v bytě a dalším prohřeškům, si poradíte snadněji. Původní „prokvetlou“ malbu v interiéru nejprve navlhčete protiplísňovým prostředkem (například Fungispray Super nebo Savo Proti plísním) a pak bez milosti celou oškrábejte. Plíseň nikdy neškrabte nasucho, protože by se spóry mohly vzduchem rozšířit i do dalších místností! Poté zatmelte nerovnosti a místnost nově vymalujte. „Existují speciální antibakteriální nátěry, které nedovolí plísním další množení. Jsou většinou k dostání v bílé barvě a můžete je obarvit do libovolného odstínu. Jsou snadno otíratelné a omyvatelné, takže se hodí i do koupelen a kuchyní,“ radí Radovan Cita, zástupce značky Johnstone's. Více se dočtete v článku: Kouzelné nátěry: Zbaví vás plísní!.

Postřik jen jako doplněk

Pokud se i potom u vás objeví plíseň v důsledku vyšší koncentrace vlhkosti, můžete ji odstranit sami protiplísňovým prostředkem. „Doporučuji bezchlorovou variantu, která nezapáchá, nevyběluje potřísněné tkaniny ani barvy na stěnách a nezpůsobuje alergické reakce jako přípravky obsahující chlor,“ radí Petr Šuma a dodává: „Levnější přípravky, založené na bázi aktivního chloru, pak můžete bez obav použít kdekoliv mimo byt – ve sklepě, v garáži nebo na chalupě, kde můžete po aplikaci jen zabouchnout dveře a z místa činu odjet.“

Trápí vás v zimě doma plesnivé stěny? Jak proti nevítané „ozdobě“ bojujete?

Reklama

Související témata:

Načítám