Hlavní obsah

Byt pro mladý pár měl pouhých 37 metrů. Situaci vyřešil multifunkční box!

Foto: Katarína Príkopská (14x)

Jednopokojový byt bylo potřeba vyřešit co nejefektivněji. Podařilo se to i díky velké překližkové skříni, která plní hned několik funkcí. Zaplněn je každý milimetr

Jednopokojový byt pro mladý pár byl malý, s nevyhovující dispozicí a nemoderním vybavením. Efektní bydlení z něj vzniklo i díky velkému překližkovému boxu, který plní několik funkcí zároveň.

Článek

Pořídit a zařídit vůbec první byt představuje pro mladé páry vždy náročné rozhodování a spoustu kompromisů. Hlavní „slovo“ má většinou omezený rozpočet, i s ním se ale dá při troše štěstí kouzlit. Třeba tak, jako se to povedlo dvojici ze slovenské Nitry, která si jako své startovací bydlení pořídila malý byt v panelovém domě na sídlišti v okrajové části města.

Jejich štěstí spočívalo v tom, že se majitelčina sestra věnuje architektuře a bytovému designu a je členkou týmu architektonického studia toito, které se tak logicky stalo autorem návrhu. Jak ale obě strany přiznávají, o to těžší vlastně spolupráce byla.

Foto: Archiv studia

Kuchyňskou část vybavili nábytkem z IKEA, na přání majitelů ji oživuje olejový nátěr v červené barvě

Počáteční nedůvěra v nové nápady

„Komunikace byla velmi náročná. Majitele jsme museli přesvědčit o spoustě věcí, které jsme sami ještě nikdy nedělali. Důvěra vlastně přišla až v momentě nastěhování a po nějaké době užívání uznali, že byt skutečně funguje. To potvrzuje i skutečnost, že ani s odstupem času na něm neměli potřebu cokoli měnit či interiér jakkoli doplňovat,“ říká Ivan Príkopský, spoluautor návrhu.

Byt z osmdesátých let má užitnou plochu pouhých 37 metrů čtverečních, v okamžiku koupě byl ve zcela původním stavu, který nebyl zrovna ideální. Hlavní požadavek nových obyvatel byl i vzhledem k tomu zcela pragmatický: „Nějak se tam vejít.“

„Jednopokojové byty už v době svého vzniku patřily k nízkému standardu, a podle toho se k nim chovali i jejich majitelé. Dnes se však cení jakákoli forma vlastního bydlení,“ připomíná architekt.

Foto: Archiv studia

Překližková skříň nahradila rovněž chodbu s šatnou, která zabírala čtvrtinu prostoru. Úložných míst byl pro dvojici dostatek

Vejít se musí jen to nejnutnější

Na stavební práce bylo vyčleněno 16 tisíc eur a architekti Tomáš Szőke, Ivan Príkopský a Katarína Príkopská stáli před otázkou, jak malý byt s chodbou, malou kuchyní, kam se nevejde ani jídelní stůl, a jednou místností sloužící ke spaní, stolování i sledování televize přebudovat co nejefektivněji. Jak standard ze začátku osmdesátých let minulého století přeměnit na současné, běžně dostupné bydlení?

Výsledkem diskusí bylo přehodnocení stávajícího dispozičního řešení a návrh racionálních odpovědí na základě potřeb klientů – spaní, vaření, hygiena, ukládání věcí a sledování televize. Byt uspořádali tak, aby v něm zůstalo co nejvíce obytného prostoru, výraznou změnou prošla třeba chodba, která v původním návrhu zcela nelogicky zabírala celou čtvrtinu. Nahradil ji velký box z překližky, který plní funkci šatny, postele, skladu a kam se vešla také lednice, pračka i koupelna.

Foto: Archiv studia

Koupelnu obložili bílými kachličkami s drobnými čtverečky, velké zrcadlo prostor zvětšuje

„Místo toho, abychom hledali prostor pro postel, i kdyby měla být denně rozkládána, jsme ji umístili do naší překližkové skříně, tak aby se stala přirozenou součástí místnosti. Překližka je levný, dostupný a esteticky akceptovatelný materiál a díky tomu, že jsme ji použili na stěny v nejhlubší části bytu i na podlahu, se nám podařilo docílit optického zvětšení interiéru,“ vysvětluje Katarína Príkopská.

Pro pár v pořádku, pro rodinu malý

Dřevěný dekor, který interiéru dominuje, doplnil na přání majitelů výrazný červený olejový nátěr za kuchyňskou linkou a čistě bílé stěny. Pod nimi je kvalitní betonový panel, který se ale nepodařilo zachovat.

Interiér byl navržen pro pár, který se postupem času rozrostl na čtyřčlennou rodinu. Dětem je dnes jeden a tři roky a byt pochopitelně přestává stačit. Vzhledem k tomu, že se spolupráce se studiem toito podařila, stavějí teď společně rodinný dům.

Co říkáte na multifunkční box? Vešli byste se do bytu v páru?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama