Hlavní obsah

Byt zařízený na míru mladému páru: Chytře vyřešili úložné prostory i kuchyň!

Foto: Archiv studia Čtyři stěny (12x)

Kontrastní barvy nábytku a tapety. Nahlédněte dále do bytu!Foto: Archiv studia Čtyři stěny (12x)

Reklama

Mladý pár si pořídil nový půdní byt v developerském projektu na okraji Prahy. Na pomoc s jeho zařizováním přizval architekty, kteří „překopali“ kuchyň a vykouzlili množství úložných prostorů. Nahlédněte dovnitř!

Článek

Když se mladý pár poohlížel po svém prvním bydlení, na předním místě mezi preferencemi stála terasa. Nakonec se uhnízdil na okraji Prahy v novém developerském projektu, kde mu do oka padl podkrovní byt s dispozicí 2+kk s rozlohou 67 m2 a 10metrovou terasou navíc.

Přizpůsobit zařízení bytu hotovým podlahám, dveřím i koupelně už byl ovšem náročnější úkol, který nakonec připadl architektu Pavlu Kostkovi ze studia Čtyři stěny. Dispozici bytu se rozhodl proměnit navzdory plánům developera.

Rozvody počítaly s obvyklým nešvarem dřezu v rohu kuchyně a varnou plochou hned vedle. Zcela bez rozmyslu byly připraveny i vývody pro stropní osvětlení, které by pak určilo pozici jídelního stolu doprostřed místnosti. Televize plánovaná těsně vedle radiátoru a sedačka před vstupem na terasu jen utvrzovaly architekty v tom, že nad původní dispozicí a rozvody se nikdo moc nezamýšlel.

Obytná místnost naruby

„Původní dispozice obytné místnosti počítala se zcela jiným, nepraktickým rozmístěním nábytku. Nešikovně byla řešena i příprava rozvodů, což jsme museli kompletně předělat,“ popisuje změny architekt Pavel Kostka. V obytné místnosti musel dle požadavků majitelů najít místo pro praktickou větší kuchyň s množstvím úložných prostorů a ostrůvkem, a k tomu navíc i rozkládací pohovce pro pohodlné sledování televize.

Foto: Archiv studia

Pohovka je rozkládací, aby majitelé bytu mohli pohodlně sledovat televiziFoto: Archiv studia

A povedlo se! Kuchyň byla vyrobena na míru firmou Nábytek Polida v bílém lesklém laku, doplněna hnědým lakovaným tvrzeným sklem; majitele vyšla na 130 tisíc korun bez spotřebičů. Digestoř nechybí, jen je skryta v horních skříňkách. Kuchyňský ostrůvek je směrem do místnosti oddělen nábytkovým panelem s rostlinami, navazuje na něj i jídelní stůl z Ikea se židlemi (jediný nábytek v kuchyňské části, který nebyl vyroben na zakázku). Jejich čalounění si zapamatujte, vrátíme se k němu ještě v další části bytu!

„V obytné místnosti chyběla logická pozice pro televizi, což jsme vyřešili polovysokou komodou v prostoru, která z druhé strany slouží jako knihovna,“ popisuje další část obytné místnosti architekt.

Foto: Archiv studia

Na kuchyňský ostrůvek navazuje stůl a pult s květinamiFoto: Archiv studia

Kam s nočními stolky?

Problém nízké podchozí výšky v ložnici způsobené zkosenou střechou v podkrovním bytě vyřešil hluboký panel v čele postele. Do něj byly zasazeny i poličky sloužící jako noční stolky a další skryté úložné prostory. Postel doplnilo kožené tmavě hnědé čelo vyrobené na zakázku ve stejném odstínu jako židle v obytné místnosti.

V předsíni najdete speciální nábytkovou sestavu, která kombinuje botník, věšák, úložný prostor na úklidové prostředky, speciální přihrádky pro žehlicí prkno, sušák na prádlo, ale i kryt na jinak nevzhledný kotel. Původní koupelnu zase doplnily nástěnné police s vestavným zrcadlem a LED podsvětlením.

Foto: Archiv studia

Zkosený strop? Nevadí! Architekti problém vyřešili vestavným panelem v čele posteleFoto: Archiv studia

Barvy, tapety, materiály

Základní barevná paleta se musela nutně přizpůsobit danému developerskému standardu, architekt si ovšem pohrál i s kontrasty s podmínkou, že by měl byt být materiálově a barevně celý propojen. Jednobarevný nábytek v pískovém odstínu na zakázku doplnily kontrastní linie z tmavého exotického dřeva wengé.

Jednu ze stěn v obývací části zvýraznila hnědá tapeta v textilním dekoru, obrazy zase nahradila velkoformátová tapeta od českého výrobce Lavmi, nalepená na podsvětlený předsazený panel. Příjemnou atmosféru doplňují textilní svítidla vyrobená na zakázku firmou Ameron, ale také příjemný měkký koberec Esprit za 7000 Kč.

Foto: Archiv studia

Do koupelny ve standardu doplnili skříňky s LED podsvícenímFoto: Archiv studia

Jak se vám startovací bydlení mladého páru líbí?

Reklama

Načítám