Hlavní obsah

Být zdravý bez práce? Jde to! Tyhle aplikace myslí za vás

Foto: shutterstock

Moderní technologie toho umí spoustu. Třeba i pohlídat, jakou skladbu potravin byste měli jístFoto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovo prevence je mantrou všech lékařů. Kdo si ale má pamatovat všechna ta data zdravotních prohlídek? A jak má člověk vybírat zdravé potraviny, když není znalcem chemie? Pomohou inteligentní aplikace!

Článek

Stále zapomínáte, kdy jít ke gynekologovi, kdy k zubaři...? To už se nestane, když využijete malé pomocníky určené pro chytré telefony nebo tablety, kteří budou monitorovat váš zdravotní stav a donutí vás ke změně životního stylu. Upozorní vás například na příští návštěvu lékaře a poskytnou i informace o menstruačním cyklu, prodělaných nemocech či denní aktivitě a spálených kaloriích. Přinášíme přehled těch nejužitečnějších aplikací dostupných v češtině. Všechny jmenované jsou ke stažení zdarma.

Elektronická zdravotní karta

Nemůžete si zapamatovat, kdy máte brát léky nebo vám utíkají termíny pravidelných očkování? Aplikace Deník pacienta v tom udělá pořádek nejen vám, ale i dalším členům rodiny. Nová verze totiž umožňuje zapsat neomezené množství pacientů.

Jak to funguje? Do jakési mobilní karty si můžete vyplnit základní údaje, jako je datum narození, zdravotní pojišťovna, krevní skupina a tak dále, ale i rodinnou anamnézu či prodělané nemoci a chirurgické zákroky. Všechny zdravotní záznamy tak budete mít hezky pohromadě a po ruce. Samozřejmostí je archivování fotodokumentace z jednotlivých prohlídek a vyšetření, menstruační kalendář a upozornění na pravidelné očkování či dávkování léků.

Sekce Moje měření vám navíc na základě zadaných hodnot vytvoří přehledné grafy o vývoji váhy, výšky, BMI, tělesné teploty nebo hladiny cukru.

Dostupné pro systém Android, iOS.

Foto: shutterstock

Zajímá vás, jak vám pracuje srdce? I o tom vás může informovat aplikace ve vašem telefonuFoto: shutterstock

S Google Fit není sport utrpením

Zdravý životní styl se neobejde ani bez pravidelného sportu. Jedním z nejznámějších programů, který pohlídá vaši kondičku a nedovolí vám ztratit motivaci, je Google Fit. Po stažení a následném spuštění aplikace si můžete stanovit cíle, kterých chcete v oblasti pohybu dosáhnout. Google Fit bude pomocí senzorů ve vašem telefonu a signálu GPS vytvářet statistiky o běhu, chůzi nebo jízdě na kole a zaznamená vaši rychlost, tempo, trasu, nadmořskou výšku, počet kroků a spálené kalorie.

Dostupné pro systém Android.

Dohled nad stravovacími návyky

Jste nucené ze zdravotních důvodů změnit svůj jídelníček nebo chcete prostě jen zhubnout pár kilo? Není nic jednoduššího než stažení Kalorických tabulek. Z vaší váhy, výšky a fyzické aktivity dopočítají optimální příjem pro hubnutí, přibírání či udržování váhy a vy ho můžete během dne snadno kontrolovat tím, že si budete zapisovat snězené pokrmy. Databáze poskytuje výběr z více než devadesáti tisíc potravin, které lze najít v českých obchodech, včetně nutričních údajů.

Dostupné pro systém Android, iOS.

Konečně pořádek v éčkách

Záleží vám na kvalitní stravě? Odmítáte jíst potraviny, které složením připomínají chemické experimenty, ale zároveň se ztrácíte v záplavě éček? Nákup vám urychlí a usnadní aplikace Éčka, která obsahuje jejich kompletní seznam spolu s informacemi o použití. Nevhodné produkty tedy odhalíte už v obchodě.

Dostupné pro systém Android.

Foto: shutterstock

Pili jste dost vody? Koukněte se do mobilu a zjistíte to během chvíleFoto: shutterstock

Pohlídá pitný režim

O zázračných účincích vody na lidské tělo toho bylo řečeno už mnoho – zrychluje metabolismus, zlepšuje pleť. Většina lidí má i přesto problém s dodržováním pitného režimu. Řešením je jednoduchá aplikace Je čas pít. Podle pohlaví a váhy vypočítá optimální denní množství tekutin a následně uživatele ve stanovených intervalech pomocí zvukových signálů upozorňuje, kdy je vhodné se napít.

Dostupné pro systém Android.

Průvodce těhotenstvím

Vývojáři nezapomínají ani na nastávající maminky. Těhotenství a narození děťátka sice bývá označováno za nejhezčí období v životě ženy, ale přináší i řadu stresujících situací. Ty se týkají zejména starostí o zdraví dítěte a jeho správný vývoj.

Pomocník s názvem Nutrimimi vznikl ve spolupráci s českými gynekology i samotnými maminkami. Provede vás nejen těhotenstvím týden po týdnu, ale usnadní i prvních 1000 dní života nejmladšího člena rodiny. Nutrimimi mimo jiné srozumitelně vysvětluje, co se s dítětem děje v jednotlivých týdnech před narozrením i po něm a upozorňuje na potřebná vyšetření. Pokud se stane, že v aplikaci nenajdete informace, které hledáte, můžete si jejím prostřednictvím on-line popovídat s týmem odbornic.

Dostupné pro systém Android, iOS.

A jaké aplikace hlídají vaše zdraví?

Reklama

Načítám