Hlavní obsah

Bytoví zahradníci, pozor! Triky, díky kterým se vaše pokojovky dožijí jara

Foto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

Foto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

Reklama

Ubývá světla, teploty venku klesly pod deset stupňů, nezbývá než si doma zatopit… To všechno samozřejmě ovlivňuje klima v interiéru, a tedy i podmínky, se kterými se musejí vypořádat pokojové rostliny. Jak o ně pečovat v chladné části roku?

Článek

Péče o pokojové rostliny v podzimních a zimních dnech má svá specifika. Důležité je například prodloužení intervalů mezi jednotlivými zálivkami či pravidelné kontrolování vlhkosti substrátu. Proč? Dozvíte se. Ale pěkně popořadě…

Nechte je načerpat energii 

V chladných měsících nabírají pokojovky energii a sílu na další vegetační období. Důležitý je proto určitý klid – potřebná péče je oproti letním měsícům omezena, avšak o to důležitější je její správnost. Vaše zelené poklady se vám pak v období vegetace odmění bujným růstem a bohatým květem.

Jedním ze základních faktorů úspěšného přečkání zimního odpočinku je správné umístění rostliny. Slunečního svitu je méně a méně, takže v místech, kde se jim v období vegetace dařilo, by nyní mohly strádat. Přemístěte je tedy tam, kde budou mít dostatek světla, a pamatujte, že ve dnech, kdy slunce svítí minimálně, by měly být v bezprostřední blízkosti okna. Vyvarujte se však prudkých změn teplot při větrání.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

V zimních měsících je důležité dopřát domácím zeleným kamarádům dostatek světlaFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Pozor na suchý vzduch 

Velmi oblíbeným stanovištěm je parapet, ovšem proudění suchého teplého vzduchu od radiátorů bývá pro květiny pohromou. Listy začnou žloutnout a postupně usychat. Jestliže není vyhnutí a rostliny přece jen máte v blízkosti topení, pravidelně roste listy – záleží však na konkrétním druhu.

Dále mějte na paměti, že v době odpočinku, kdy nerostou, jsou vaše pokojovky velmi citlivé na nejrůznější choroby, škůdce a houby. Souvisí to právě i se suchým a velmi teplým prostředím – pokojové rostliny jsou pak často snadným cílem svilušek nebo puklic. Tito škůdci z listů sají šťávu a jejich přítomnost poznáte tak, že se na postižených listech objevují hnědé skvrny a rostlina celkově chřadne.

Zlepšíte-li rostlinkám podmínky, budou škůdcům snáze odolávat. Pomoci mohou i zvlhčovače vzduchu zavěšené na radiátorech, a jednou za týden můžete některým exemplářům dokonce dopřát i sprchu. Listy tak udržíte v dobré kondici. Z hlediska teploty je pak ideálních 18 °C. Někdy však není zbytí a musíte sáhnout po speciálních prostředcích proti škůdcům.

Foto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

V období vegetačního klidu je třeba snížit množství zálivky a hnojeníFoto: Taras Garkusha, Shutterstock.com

Omezte zálivku 

Oproti letním parným dnům je na podzim a v zimě samozřejmě menší potřeba zalévat – dle teploty v bytě dopřejte rostlinám zálivku jednou až dvakrát týdně. Pravidelně kontrolujte vlhkost substrátu – stačí, když prst zaboříte přibližně do dvou centimetrů. Pouze pohledem nemáte šanci nic poznat – povrch vysychá jako první.

Pamatujte, že zvlášť v chladných dnech rostlince více ublížíte přelitím než nezalitím. Mírně dehydratované pokojové květiny se vzpamatují, naproti tomu při pravidelné přemíře zálivky začnou uhnívat kořeny a opadávat listy a pak už jí není pomoci. Na přemokření jsou zvlášť citlivé oblíbené dracény na kmínku – jestliže zálivku nepřizpůsobíte období, rostlinka začne postupně shazovat listy a možná i uhyne.

Od podzimu vynechte také hnojení, se kterým opět začněte až na začátku jara.

Záleží na druhu 

Z hlediska péče v chladném období však samozřejmě záleží na konkrétním druhu. Klidový režim se například netýká často pěstovaných rostlin, jako jsou banánovníky, fíkusy, lopatkovce, toulitky nebo zamiokulkas. Tyto druhy potřebují mít stále vlhký substrát (ovšem přelití uškodí i jim) a ani s přihnojováním tekutými hnojivy nemusíte přestávat, naopak – jen jim to prospěje.

Jaké pokojovky vám přes zimu dělají největší radost?

Reklama

Související témata:

Načítám