Hlavní obsah

Jak správně zalévat pokojové rostliny? Tyhle chyby děláte nejčastěji

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Víte, jak často zalévat pokojové rostliny? Zaléváte málo, nebo hodně? Pokud jsou vaše květiny ve skvělé kondici, nejspíše děláte všechno dobře. Jak ale postupovat, když se jim přestává dařit?

Článek

Chyby při zálivce patří k nejčastějším příčinám chřadnutí pokojových rostlin. Lidé své rostliny spíše přelévají, než že by je trápili suchem. Porozumět jejich potřebám přitom není tak těžké. V prvé řadě si zjistěte požadavky konkrétního druhu, které jsou odvislé od prostředí jejího původu, a dále jednoduše sledujte signály, které vám dává sama rostlina.

Jak často pokojovky zalévat?

Zalévání rostlin nelze řadit mezi pravidelné rutinní domácí práce. Je potřeba zalévat tehdy, když to rostlina potřebuje. „Celkově lze doporučit spíše mírnější až chudou zálivku. Pro každého to ovšem znamená něco jiného,“ konstatuje Petr Dubský z květinářství Plantica.

Stav substrátu nejlépe poznáte pohmatem. Dokud cítíte, že je hlína vlhká a lepí se vám na prsty, nezalévejte. Pokud je suchá a prsty zůstávají po kontaktu s hlínou téměř čisté, nastal správný čas na zalití. Zalévat málo a často není řešením, protože voda by se vůbec do spodní části květináče nemusela dostat.

Foto: Profimedia

Zalévat je třeba s rozmyslem, přelévání rostlinám škodíFoto: Profimedia

Ostatně dlouhodobé přelévání se může projevit také plesnivěním povrchu substrátu, což nepůsobí esteticky, a navíc plísně s sebou přinášejí potenciální zdravotní rizika. Rady, jak postupovat, pokud nevíte, jak se plísně zbavit, najdete v článku Plísně v květináčích a poletující mušky? Zbavte se jich jednou povždy!

K zalévání používejte odstátou vodu, která tak získá pokojovou teplotu. Nikdy nezalévejte vodou studenou, čerstvě natočenou z kohoutku. Vhodná je spíše měkká voda.

Shora, nebo do podmisky? Zbytečné dilema

Tato otázka stále vyvolává mnohé diskuse pěstitelů, odpověď je však jednoduchá. „Do podmisky lze zalévat všechny rostliny bez výjimky,“ vysvětluje Petr Dubský. Dejte však pozor, i voda stojící v podmisce může způsobit škodlivé přemokření.

„Rostlin, které chtějí mít v podmisce neustále vodu, je velmi málo,“ doplňuje Petr Dubský. Vodu, kterou rostlina během pár hodin nespotřebuje, z podmisky vylejte. Zalévání do podmisky může zároveň sloužit jako ukazatel správného množství zálivky. „Když budete zalévat do podmisky a voda v ní nebude zůstávat, je rostlina zalita a není přelita,“ radí Petr Dubský.

Víte, že u nás můžete zkusit pěstovat i středomořskou flóru? V tomto článku se nárokům takových rostlin podrobněji věnujeme.

Co všechno ovlivňuje potřeby rostlin?

V létě rostliny potřebují více vody nejen kvůli vyšším teplotám, ale také proto, že intenzivněji rostou. V zimě záleží na jejich umístění. Ve vytápěných místnostech se suchým vzduchem mohou vyžadovat zvýšenou zálivku i v tomto období.

Materiál květináče se výrazně podílí na rychlosti vysychání substrátu. Květináče z pálené hlíny samy absorbují část zálivkové vody a rostliny pak vyžadují častější zálivku než ty, které rostou v květináčích z plastu. Rozhodující je pak také samotný substrát. Pokud obsahuje písek, bude rychle vysychat a dobře vodu přijímat. Rašelinové oproti tomu vysychají pomaleji, po úplném vyschnutí ale vodu přijímají jen obtížně.

Foto: Profimedia

Kaktusy jsou velmi dekorativní, vyžadují však správnou péčiFoto: Profimedia

Jak správně zalévat kaktusy?

Mezi pokojovými rostlinami tvoří kaktusy samostatnou kapitolu. Nezkušený pěstitel může přehnanou péčí svým kaktusům víc uškodit než prospět. „Kaktusy se zalévají narozdíl od ostatních pokojových květin vždy až po úplném vyschnutí substrátu. Nedá se proto říct paušálně, jak často,“ říká Mgr. Vladimír Ryšavý, majitel firmy Kaktusy Ryšavý.

Důležitou roli hraje také samotný květináč a okolní teplota. „Jinak bude schnout substrát v květináči malé velikosti, jinak velký květináč a také záleží na umístění – v jak teplém prostředí se nachází,“ doplňuje Vladimír Ryšavý.

Reklama

Načítám