Hlavní obsah

Rostliny u postele: Které vytvářejí v noci kyslík a které vám berou chuť na sex?

Foto: Anastasiia Kazakova, Shutterstock.com

Rozhodně byste měli mít v ložnici rostliny – jen je třeba dobře vybíratFoto: Anastasiia Kazakova, Shutterstock.com

Reklama

Uvažujete, kterou z pokojových rostlin dát do ložnice? Zvolte takové, které vyrobí kyslík, ale neovlivňují sexuální touhy. Poradíme, které to jsou!

Článek

Proč by i v ložnici měly být živé květiny? Některé druhy dokážou fungovat jako čistička vzduchu, která zbaví prostředí škodlivých látek, jež se uvolňují z nábytku a koberců. Přitahují také prach, což platí hlavně o těch rostlinách, které mají jemné chloupky na listech. V panelákových bytech, kde je problémem suchý vzduch, se hodí jejich schopnost zvlhčovat ho.

I přes všechny klady byste to ale s počtem rostlin neměli nikdy přehánět – měl by odpovídat velikosti místnosti, ale i vaší ochotě a času se o ně postarat.

„Z pohledu feng-šuej představuj pokojové rostliny v bytě element Dřeva – symbolizují například dětství, rozbřesk, kreativitu, dynamiku a také peněžní toky.Vždy je ale udržujte v co nejlepší kondici, jejich zdraví a kvalita může odrážet i stav vašich financí. Není prospěšné, aby byl interiér přeplněn květinami, měly by jen inspirovat a potěšit,“ říká Jaroslav Vydržel, praktik feng-šuej.

Které rostliny do ložnice nedávat?

Jestli věříte na pověry, pak by se ve vaší ložnici neměly objevit rostliny pichlavé, s ostrými listy. Kromě nepokojné energie prý oslabují i chuť na sex. Nepříznivý vliv na okolí mají i odumřelé a uschlé rostliny nebo jejich části, stejně jako sušené květiny. Jde z nich energie smrti, která vám může kazit spánek, přivolávat zlé sny a způsobovat únavu.

Kvůli pylu a někdy i těžké a omamné vůni se do ložnice nehodí bohatě kvetoucí rostliny. Pyl z nich může vyvolat alergickou reakci, vůně zas láká hmyz. Ze zdravotního hlediska není dobré, aby zemina u rostlin zahnívala – spory plísní se pak šíří po celé místnosti. Abyste tomu stoprocentně zabránili, lze pěstovat rostliny hydroponicky.

Foto: Lapina, Shutterstock.com

Dobrou volbou do ložnice jsou rostliny okrasné listem a bez záplavy květůFoto: Lapina, Shutterstock.com

Které rostliny do ložnice dát?

To, proč byste nějakou rostlinu do ložnice měli dát, už tušíte. Jakou ale vybrat? „Pokud chcete poradit s výběrem konkrétního druhu, zklamu vás. Takové doporučení vám feng-šuej nedá už z toho důvodu, že v Číně jsou běžné zcela jiné druhy,“ vysvětluje Jaroslav Vydržel. Poradit se můžete u zahradníka.

V ložnici bývá chladněji než ve zbytku bytu, nebývá tam průvan ani přílišné dávky slunce. Právě proto tam mohou být i rostliny, kterým se jinde v bytě až tak nedaří. Mezi ně patří například kapradiny, azalky, juka nebo klívie. „Rozhodně se tam bude dařit i orchidejím, které nemají rády průvan a k bohatému květu potřebují spíš chladnější prostředí a méně slunce,“ radí Ondřej Lukscheiter ze stejnojmenného e-shopu. Jaké další druhy se do ložnice hodí?

Aloe vera – čistí vzduch a může vás upozornit na to, že je ve vzduchu příliš škodlivin. V takovém případě se jí totiž na listech objeví tmavší skvrnky.

Eukalyptus – z jeho listů se do vzduchu dostávají silice, které působí antibakteriálně. Je skvělý pro astmatiky nebo v době nemoci horních cest dýchacích.

Bylinky – hlavně ty, které lehce voní a působí pozitivně na psychiku – tedy saturejka, rozmarýn, majoránka a třeba i levandule, která přináší klidnější a hlubší spánek.

Brambořík – babské rady praví, že by měl stát v ložnici všech, kteří potřebují odehnat špatné sny.

Tchynin jazyk – ačkoli většina rostlin tvoří kyslík za světla a v noci „vydechují“ oxid uhličitý, tchynin jazyk to má naopak a v noci produkuje kyslík.

Africká fialka – na její chlupaté lístky se zachytává prach, takže ho tolik nedýcháte. Z listů byste ho ale měli pravidelně odstraňovat. Květy nevoní tak, aby vám to mohlo vadit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Fialka patří mezi rostliny, jejichž květy vás nebudou nikterak obtěžovat svou vůní, její listy navíc zachytávají polétavý prachFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Brečťan, zelenec, fíkus, filodendron– jestli stojíte o přírodní čističku vzduchu, jsou tyto druhy správnou volbou. Zelenec se hodí do nově zařízených místností, protože zvládne zbavit vzduch formaldehydu, nejčastější škodliviny, kterou obsahuje nábytek a koberce. „Z těch, které čistí vzduch, lze doporučit i Chamaedoreu, Spathiphyllum, některé dracény nebo třeba Sansevieriu," radí Mgr. Martina Tonková ze Zahradnického centra Ferenčík v Českých Budějovicích.

Palma Areca – přezdívá se jí továrna na kyslík, který produkuje ve dne. Pokud nevěříte pověrám ohledně rostlin se špičatými listy, klidně si ji do ložnice dejte.

Lopatkovec – ten je dobrou volbou do místností, ve kterých potřebujete zvýšit vlhkost vzduchu.

Jaké rostliny máte v ložnici vy? Napište nám!

Reklama

Načítám