Hlavní obsah

Čeká vás porod? Tohle potřebujete!

Foto: Thinkstock

Víte, co si vzít s sebou do porodnice?Foto: Thinkstock

Reklama

Je těžké si správně zabalit, když se někam chystáte poprvé. A navíc vlastně ani nevíte, kdy přesně tam pojedete. Tak nějak to vypadá, když si prvorodička připravuje tašku do porodnice. Základní seznam vám sice většinou dají v porodnici, ale je pár věcí, které v něm určitě nenajdete. A přitom se mohou ukázat jako nepostradatelné…

Článek

Doklady, kartáček a pasta na zuby nebo mýdlo. To jsou věci ze seznamu, který dostanete v porodnici. Ale upřímně, kterou z vás by tohle nenapadlo? Z balení tašky do porodnice není třeba dělat vědu. Čím menší tašku budete mít, tím to bude pro vás pohodlnější. Takže v první řadě se informujte ve své porodnici o tom, co skutečně potřebujete. Mnohdy totiž můžete z tašky vyhodit noční košili, vložky a také oblečení, kosmetiku a plenky pro miminko. Hodně porodnic novopečeným maminkám poskytuje z hygienických důvodů erární věci.

Trik zkušených matek

Rozhodně si ale nezapomeňte vzít jednorázové spodní kalhotky, a to v dostatečném množství. Počítejte alespoň se dvěma až třemi na den. Nemyslete si, že si vystačíte s klasickými, několik prvních dní po porodu jsou výtoky opravdu silné, tudíž byste je mohly rovnou vyhodit do koše. Jednorázové kalhotky skvěle sedí a drží, ale jsou také prodyšné. Jakákoli poporodní poranění se tak mají šanci lépe a rychleji zahojit.

Další věcí, kterou v seznamu z porodnice nejspíš nenajdete, je plovací kruh. Nechápete, na co vám bude? Já také nechápala, ale když jsem se chtěla po porodu poprvé posadit, bylo mi vše jasné a na zkušené matky s touto pomůckou jsem koukala s velkou závistí. Většina žen se nevyhne menším či větším poraněním v souvislosti s porodem a ta mohou být pár dní velmi citlivá. A věřte mi, že sedět na plovacím kruhu je mnohem snesitelnější než sedět na tvrdé židli.

Nezapomeňte na cukr

Určitě si do porodnice neberte žádné sycené limonády a vody a doma nechte i ovocné džusy. Pokud kojíte, měly byste na bublinky zapomenout, protože dětem mohou způsobit větry. A ovocné džusy mohou zase vyvolat alergickou reakci. Co si ale rozhodně do tašky přibalte, jsou nejrůznější müsli tyčinky, hroznový cukr, sušenky a podobně. Cokoli, co vám dodá energii. Po náročném porodu vám bude určitě scházet a mnohé maminky vyhladoví i kojení.

Dobrou službu vám pak může udělat i balzám na rty, protože ty při porodu mnohdy popraskají. A do tašky přihoďte i mastičku na hemoroidy a na popraskané bradavky. Třeba budete mít štěstí a tyhle nepříjemnosti se vám vyhnou, ale je lepší počítat s tou horší variantou.

A poslední rada? I když něco zapomenete, nezoufejte. Vše se přece dá dokoupit!

Co jste si s sebou vezly do porodnice vy? Usnadnilo vám něco pobyt v porodnici? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám