Hlavní obsah

Celerové hranolky s portobello burgerem

Hodnocení:
(2)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Někomu to může připadat jako zrada, jiný si na tom pochutná. O čem je řeč? O hranolcích z celeru místo brambor a chutném burgeru, který ale zení masový, nýbrž vegetariánský.

Ingredience pro:
2 porce
Hranolky
  • 1 bulva celeru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce olivového oleje
  • himálajská sůl
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli
  • 3 lžíce mandlových plátků
Burgery
  • 4 žampiony portobello
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1/2 červené cibule
  • 1/2 rajčete
  • 1 hrst baby špenátu
  • sezamové semínko
Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 220°C. Celer oloupejte, nakrájejte na zhruba centimetr široké plátky, a ty pak na jednotlivé hranolky. V míse smíchejte s kokosovým i olivovým olejem, solí, kurkumou, chilli a plátky mandlí. Důkladně promíchejte, aby byly hranolky ze všech stran krásně obalené v oleji a koření. Kurkuma dodá krásně žlutou barvu, takže hranolky připomínají bramborové z friťáku. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 35 minut dozlatova.

Krok 2: Mezitím si připravte burgery: žampiony dobře omyjte a odřízněte z nich nožičku. Potřete je směsí olivového oleje a sójové omáčky a dejte je na posledních 10 minut péct spolu s hranolky.

Krok 3: Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte se špetkou soli a prolisovaným česnekem. Ze změklých opečených žampionů slejte přebytečnou tekutinu a nechte je trochu vychladnout.

Krok 4: Pak dva kloboučky naplňte avokádovým krémem, obložte lístky baby špenátu, plátky cibulky a rajčete a přiklopte zbylými žampiony tak, aby výsledek vypadal jako lahodný burger. Nakonec ještě povrch posypte sezamovými semínky a můžete podávat.

 K burgerům se bezvadně hodí i domácí pálivá omáčka sriracha.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama