Hlavní obsah

Zimní recepty nabité vitaminy: S těmi si na vás chřipka nepřijde!

Foto: Greta Blumajerová

Výživová poradkyně Bára vám ukáže, jak si připravit pokrmy, po kterých se budete cítit skvěle a v předvánočním ruchu vám dodají potřebnou energii

To poslední, co člověk v předvánočním období potřebuje, je onemocnět. Proto přinášíme menu nabité vitaminy, které pro vás speciálně na toto hektické období sestavila výživová poradkyně Bára.

Článek

Prosincové počasí je v kombinaci s každoročním stresem před Vánoci a ulicemi i dopravními prostředky přecpanými lidmi ideálním prostředím pro šíření nemocí. Proto jsme poprosili nutriční specialistku Barboru Sedláková, která razí teorii, že jídlo může být i lék, aby nám připravila menu, ve kterém budou hrát prim potraviny plné látek chránících naši imunitu.

Bára vsadila mimo jiné na kurkumu, česnek, zázvor, citron, skořici, chilli a celer, což jsou všechno suroviny s léčivými účinky, ale také výbornou chutí a vůní. Zkombinovala je do celerových hranolek s portobello burgerem, kořeněných sladkých brambor a nepečeného mrkvového dortu s oříšky.

Celerové hranolky s portobello burgerem

Na 2 porce potřebujete: 1 bulvu celeru, lžíci kokosového oleje, lžíci olivového oleje, himálajskou sůl, lžíci kurkumy, ¼ chilli nebo lžičky kajenského pepře, 3 lžíce plátků mandlí

Na burgery: 4 žampiony portobello , 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1 měkké avokádo, 1 stroužek česneku, sůl, ½ červené cibule, ½ rajčete, hrst baby špenátu, sezamová semínka

Foto: Greta Blumajerová

Ani hranolky a burgery si při zdravém stravování nemusíte odpírat, jenom záleží na tom, z čeho je připravíte :-)

Postup: Troubu předehřejte na 220°C. Celer oloupejte, nakrájejte na zhruba centimetr široké plátky, a ty pak na jednotlivé hranolky. V míse smíchejte s kokosovým i olivovým olejem, solí, kurkumou, chilli a plátky mandlí. Důkladně promíchejte, aby byly hranolky ze všech stran krásně obalené v oleji a koření. Kurkuma dodá krásně žlutou barvu, takže hranolky připomínají bramborové z friťáku :-). Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 35 minut dozlatova.

Mezitím si připravte burgery: žampiony dobře omyjte a odřízněte z nich nožičku. Potřete je směsí olivového oleje a sójové omáčky a dejte je na posledních 10 minut péct spolu s hranolky.

Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte se špetkou soli a prolisovaným česnekem. Ze změklých opečených žampionů slejte přebytečnou tekutinu a nechte je trochu vychladnout. Pak dva kloboučky naplňte avokádovým krémem, obložte lístky baby špenátu, plátky cibulky a rajčete a přiklopte zbylými žampiony tak, aby výsledek vypadal jako lahodný burger. Nakonec ještě povrch posypte sezamovými semínky a můžete podávat.

Tip: K burgerům se bezvadně hodí i domácí pálivá omáčka sriracha.

Skořicovo-paprikové batáty s tymiánem

Potřebujete: 4 sladké brambory, sladkou červenou papriku, mletou skořici, himálajskou sůl, olivový olej, 3 červené cibule, 5 stroužků česneku, hrst čerstvého tymiánu

Foto: Greta Blumajerová

Pikantní batáty jezte jen tak nebo jako zajímavou přílohu

Postup: Troubu předehřejte na 220°C. Omyté batáty nakrájejte i se slupkou na plátky. V míse je smíchejte s paprikou, skořicí, špetkou soli a olivovým olejem tak, aby byly batáty směsí hezky rovnoměrně pokryté. Plátky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je péct do předehřáté trouby. Mezitím nakrájejte cibule na čtvrtky a stroužky česneku na poloviny. Vše přisypejte k batátům v troubě a pečte ještě zhruba 25 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Nepostradatelnými pomocníky při boji s nachlazením jsou česnek, cibule a chilli

Po 25 minutách batáty začněte kontrolovat. Až budou zapečené přesně podle vašich představ, vyndejte plech z trouby, ozdobte čerstvým tymiánem a servírujte. Výborně chutnají jako příloha i jen tak samotné.

Tip: Tradiční prevencí proti nemocem u nás bývala lžička křenu denně. Podívejte se, jak si křen doma naložit a mít ho tak na zimní dny vždy po ruce.

Raw mrkvový dort

Na formu o průměru 20 cm potřebujete: 5 hrnků zbytku mrkve z odšťavňovače, 1 hrnek rozinek, ½ hrnku vlašských jader, 1 hrnek čerstvých vypeckovaných datlí, kousek čerstvého zázvoru (asi 1 cm), lžičku skořice, 20 kapek vanilkového extraktu

Na krém: 3 hrnky kešu ořechů (předem namočených na 2 hodiny ve vodě), 250 ml kokosové vody, 1 hrnek čerstvých datlí, šťávu z 1 citronu, lžičku skořice, 25 kapek vanilkového extraktu

Na ozdobu: 10 pistácií, 1 biopomeranč

Foto: Greta Blumajerová

Oříšky sice něco stojí, ale dort je tak sytý, že vám ho bude stačit jen malý kousek. A zdraví za to stojí!

Postup: Všechny ingredience na těsto dejte do mixéru a společně rozmixujte. Všechny ingredience na krém pak také mixujte, dokud nevznikne lahodný krém. Do dortové formy s odnímatelným okrajem dejte třetinu těsta, na tu třetinu krému a tak pořád dokola, až budete mít 3 vrstvy korpusu a 3 vrstvy krému.

Foto: Greta Blumajerová

Bářin dort je geniální způsob, jak využít zbytky mrkve z odšťavňovače

Korpus na krém vždy drolte nebo pokládejte v předem rozmačkaných placičkách, aby se vám nesmíchával se spodní vrstvou krému. Dejte na pár hodin do ledničky nebo mrazáku zatuhnout a před podáváním ozdobte nasekanými pistáciemi a nastrouhanou kůrou z bio pomeranče.

Tip: Mezi jednotlivými vrstvami můžete dát dort vždy na pár minut do mrazáku zatuhnout.

Čím se proti nachlazení v zimě bráníte vy, máte nějaký speciální trik?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama