Hlavní obsah
3,1
(424)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pro někoho nestydatý řízkový podvod, pro jiného příjemná alternativa masa. My si tedy celerové řízky klidně necháme líbit! A když k nim přidáte ještě lahodnou bramborovou kaši s křenem a domácí salátek, máte prima bezmasou večeři z úplně jednoduchých surovin.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Řízky
  • 1 ks celeru
  • 1 lžíce soli
  • 3 lžíce octa 8%
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 2 špetky pepře
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1 dl řepkového oleje
Křenová kaše
  • 8 ks brambor
  • 1 lžička soli
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce čerstvého křenu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
Salát
  • 1 ks salátové okurky
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Oloupané a na kostky pokrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím oloupejte celer (z velké bulvy vám bude stačit půlka), nakrájejte ho na centimetrové plátky a asi 10 minut povařte v okyselené a osolené vodě na skus. Nechte trochu vychladnout.

02.

Omytou okurku nastrouhejte na plátky, zakápněte trochou octa a dochuťte cukrem, solí a čerstvě mletým pepřem. Nechte pustit šťávu, než si připravíte zbytek.

03.

Předvařený celer obalte v klasickém trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném, osoleném a opepřeném vajíčku a nakonec ve strouhance. Pozvolna smažte z obou stran v dostatečné vrstvě oleje dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce.

04.

Uvařené brambory rozšťouchejte s mlékem (klidně přidejte i kousek másla), dosolte a vmíchejte asi dvě lžíce nastrouhaného čerstvého křenu a pořádnou hrst nasekaných bylinek. Dala jsem kopr a petržel, ale bezvadná je i pažitka. Ochutnejte a případně zřeďte dalším mlékem, dosolte nebo přidejte křen.

05.

Podávejte se skrojkem citronu a domácí tatarkou – majonézu jednoduše smícháte s nasekanou cibulkou a kyselou okurkou a ochutíte worcesterem, čerstvě mletým pepřem, solí a případně trochou hořčice nebo citronu.

Vaříte si doma vegetariánská jídla, nebo máte pocit, že se bez masa nenajíte?

Načítám