Hlavní obsah

Takové burgery jste ještě nejedli! Naše bezmasé přesvědčí i masožrouty

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Ať už se snažíte omezit příjem masa, při vaření myslíte i na vegetariány, nebo jen rádi občas trochu odlehčíte jídelníček, fazolovo-semínkové burgery by ve vašem repertoáru receptů neměly chybět. Jsou totiž famózní!

Článek

Že se dá skvěle (a často zdravěji) najíst i bez masa, není žádné tajemství a dobrý recept na domácí burgery se v době letních grilovaček hodí vždycky. Připravit si je můžete i jako menší karbanátky, které jsou praktické třeba jako svačina na výlety. A jestli máte rádi luštěniny, mrkněte se i na spoustu skvělých tipů, jak správně vařit dobroty z cizrny, čočky i hrášku, a nechte se inspirovat i našimi originálními luštěninovými pokrmy za pár korun.

Vegetariánské burgery s fazolemi a semínky

Na 8 velkých burgerů potřebujete: 100 g semínkové směsi nebo vlašských ořechů, 1–2 cibule, 1 velkou mrkev, 3 lžíce olivového oleje, chilli papričky (klidně sušené), sůl, 4 stroužky česneku, 2 plechovky červených fazolí, 2 vejce, 150 g jemných ovesných vloček, hrst petržele nebo koriandru, 3 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, pepř, lžičku sladké papriky, lžičku oregana, řepkový olej na smažení.

K podávání: housky, oblíbený sýr, červenou cibuli, rajče, salát, kečup, hořčici, majonézu

Foto: Eva Malúšová

Burgery jsou v podstatě ze samých zdravých surovin – fazolí, vloček, semínek a zeleninyFoto: Eva Malúšová

Postup: Semínka nebo nahrubo posekané ořechy nasucho opražte a dejte do mísy, ve které budete směs míchat. Najemno pokrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a nasekané chilli nechte změknout na rozpáleném olivovém oleji, osolte a přidejte česnek pokrájený nadrobno. Nechte jen chvilku rozvonět a přidejte do mísy k semínkům. Vše pak smíchejte se scezenými a rozmixovanými nebo vidličkou rozmačkanými fazolemi, vejci, vločkami, nasekanou petrželí, kečupem a hořčicí. Dobře ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, paprikou a oreganem a nechte alespoň 20 minut odstát, aby vločky nasákly – čím déle necháte směs odležet, tím lépe budou burgery držet tvar.

Foto: Eva Malúšová

Pro lepší chuť cibuli, mrkev a česnek nejdřív orestujteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přidejte fazole, vejce, vločky, semínka, petržel a kořeníFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A po odležení z hmoty tvarujte jednotlivé burgery. Pozvolna je pak z obou stran opečteFoto: Eva Malúšová

Z hmoty pak rukama tvarujte jednotlivé burgery, které z obou stran pozvolna smažte nebo potřené trochou oleje grilujte. Nejlepší jsou samozřejmě s domácími houskami (recept na ně je opravdu snadný!), hořčicí, kečupem či majonézou.

Tip: Jestli máte rádi pikantnější chutě, přitvrďte s množstvím česneku a nerestujte ho, jen ho do směsi prolisujte.

Foto: Eva Malúšová

Fazolové burgery jsou uvnitř krásně vláčné a dobře vás zasytíFoto: Eva Malúšová

Tak co, už běžíte rozpálit pánev? :-)

Reklama

Načítám