Hlavní obsah

Celulitida, otoky? Možná vám špatně proudí lymfa!

Foto: YAKOBCHUK-VIACHESLAV, shutterstock.com

Jste v jednom kuse nemocní? Za sníženou imunitou mohou stát problémy s vaší lymfouFoto: YAKOBCHUK-VIACHESLAV, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lymfatický systém si představte jako rozsáhlou síť kanálků ve vašem těle. Díky nim se z těla odvádí nejrůznější škodliviny. Proto když lymfa nefunguje správně, má to citelný dopad na vaši imunitu.

Článek

Lidské tělo je v podstatě jeden velký strojek, který je složený z různých soustav a systémů. Jakmile nějaká část strojku přestane správně fungovat, je to problém. Když hapruje například lymfatický systém, projeví se to hned na několika frontách.

„Lymfatický systém není jen systém lymfatických cév a vlásečnic, které sbírají a odvádějí toxiny z celého vašeho těla. Lymfatický systém jsou i mandle, slezina, brzlík a lymfatické uzliny, které mají nezastupitelnou imunitní funkci,“ říká nutriční specialistka Eva Placáková ze studia Pečuj o sebe.

Když lymfatický systém nefunguje, jak má…

Pokud lymfa správně neproudí, dochází ke stavu, kdy se v těle hromadí škodlivé látky, což se může projevit mnoha způsoby.

V první řadě celkovou únavou, pocitem ztěžklých nohou a také otoky v oblasti kotníků, lýtek i stehen. Otoky se ale mohou objevit i v oblasti břicha, takže si pak celkově připadáte silnější a jakoby „nafouklí“.

Nepříjemným důsledkem špatně fungujícího lymfatického systému jsou poruchy imunity, které vedou k častějším infekčním nemocem. Dále pak estetické neduhy týkající se pokožky. Konkrétně se problémy s lymfatickým systémem mohou podílet na rozvoji akné a celulitidy.

Naštěstí existuje hodně způsobů, jak lymfu podpořit, pročistit a rozproudit. Jaké jsou ty nej?

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Ke správnému proudění lymfy potřebujete dostatek vody. Proto nezapomínejte ne pitný režim!Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

1. Začněte konečně pít dostatek vody

„Vaše tělo potřebuje dostatečnou hydrataci pro udržení správného toku lymfy. Nedostatečný pitný režim může zapříčinit blokování toxinů a solí ve tkáních s důsledky ve formě únavy, otoků a zhoršení imunity i celkového metabolismu všech živin,“ říká nutriční odbornice Eva Placáková.

2. Svěřte se do péče bylinek

Jedním z tradičních způsobů pročištění lymfy jsou bylinky. Doporučují se zábaly, jejichž účelem je prohřátí těla. Při tom se prokrvují tkáně a zvyšuje činnost lymfatického systému. Špatné nejsou ani obklady – například z majoránky, devětsilu či vlaštovičníku.

Některé bylinky lymfě více prospívají při vnitřním užití, neboť mají detoxikační schopnosti. V čistících čajích často najdete vřes, bez černý, šalvěj, třezalku či šípek.

3. Dejte šanci józe

Jóga je hit. Asi jste si všimli, že? Není to ale náhoda nebo jen výstřelek módy, má to své důvody. Cvičení jógy, pokud je správné a pravidelné, poskytuje vašemu tělu skutečně široké množství benefitů. A jedním z nich je právě podpora lymfatického systému.

Pro rozproudění lymfy se doporučuje především power jóga, která aktivizuje svaly, uvolňuje lymfatické dráhy a stimuluje proudění. Rozpohybování lymfy pak pomáhají zejména obrácené asány jako stoj na hlavě či svíčka.

Foto: Syda_Productions, shutterstock.com

Pohyb, cvičení... Tělo musí fungovat správně. Potom zmizí spousta problémů, lymfa proudí ideálním tempemFoto: Syda_Productions, shutterstock.com

4. Jezte více listové a brukvovité zeleniny

„Každá zelenina je obecně velmi vhodná, jelikož obsahuje minerální látky zásadité povahy. Nejvíce detoxikační a alkalizační účinek má však právě tmavá listová zelenina a čerstvé zelené bylinky a natě, díky obsaženému barvivu chlorofylu. Brukvovitá zelenina má zase vysoký obsah síry, která podporuje regeneraci a detoxikaci jater,“ popisuje Eva Placáková.

5. Zkuste některou z odborných procedur

V současnosti se stává populární takzvaná pulzní endomagnetická terapie. „Za pomoci vakuové masáže a působení magnetického pole seciálním přístrojem je zlepšován vnitřní metabolismus tkání, buňky se okysličují, dochází ke stimulaci imunitního systému, a podpoře regenerace pojivové tkáně a svalů,“ popisuje proceduru Magda Neparidze, dermatoložka kliniky Mediestetik.

Měli jste někdy problémy s lymfou?

Reklama

Načítám