Hlavní obsah

Vyhlaste válku celulitidě. Zkuste ji vypotit i rozmasírovat

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Pouhých deset procent žen má od přírody hladkou kůži bez jediného ďolíčku. Pokud se mezi ně bohužel neřadíte a rády byste něco s nevzhlednou pomerančovou kůží udělaly, nespoléhejte jen na krémy.

Článek

Celulitida není jen problém kosmetický, žádný zázračný krém ji proto sám o sobě nevyřeší. Válku jí bude třeba vyhlásit na všech frontách a hlavně nečekat zázraky přes noc. Přinášíme osvědčené tipy, jak se celulitidy zbavit!

1. Životní styl je základ

Věk, váha, těhotenství, menopauza. To vše ovlivňuje nejen kvalitu pokožky, ale i podkožního tukového vaziva, které má na vzniku pomerančové kůže zásadní podíl. K tomu se ovšem přičítá celá řada dalších faktorů, ty ale můžete do značné míry ovlivnit. Kráse vašich stehen nepřidá dlouhodobý stres, sedavý způsob života, alkohol a nevhodná strava. Nejen kvůli celulitidě byste měla přestat kouřit. Nikotin totiž poškozuje kolagenová vlákna, zužuje cévy a oslabuje pružnost kůže, což vzniku celulitidy dost nahrává. Na co se ale zaměřte především?

Foto: foodstck, Shutterstock.com

Do vyváženého jídelníčku patří i zdravé tuky, například rybyFoto: foodstck, Shutterstock.com

2. Odlehčete jídelníček

Na stole by vám neměla chybět zelenina a ovoce bohaté na vitamin C, luštěniny, ryby a celozrnné těstoviny. Zdraví kůže i správnému fungování metabolismu pomůže strava bohatá na ořechy, semínka, bylinky, listovou zeleninu a vodnaté ovoce. Pokud ve vašich receptech nemá své místo pohanka, lněné semínko, mořské řasy nebo kokosový olej, dejte jim šanci.

Je-li vaše celulitida už hodně pokročilá, vsaďte na očistu jater. Zaměřte se také na pitný režim, pomáhá odplavovat usazené toxiny. Čistá voda je základ, s detoxikací pomůže i zelený, březový nebo kopřivový čaj, zelená (nepražená) káva a voda s citronem.

Vyhněte se naopak cukru, soli, tučným pokrmům a konzervantům. Hlídejte si také množství a kvalitu sacharidů, zejména pokud vedle celulitidy trpíte i na otoky.

3. Nejlepší cviky

Rozproudit lymfu a uvolnit toxiny a tukové zásoby z problematických partií pomůže i aktivní pohyb. „Pohyb je důležitý, protože posílí svalovou hmotu v oblasti hýždí, břicha a stehen a kůži prokrví. Vhodné je především plavání, aerobik, tanec, jízda na kole, rekreační běh nebo častá chůze,” radí korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic. Doma vsaďte na dřepy, výpady, zanožování nebo cvičení s overballem.

Kromě těchto konkrétních cviků ale myslete na to, že jakýkoliv pohyb je váš spojenec. Skvělé je například plavání. Pravidelné pohyby a tlak vody podporují proudění lymfatického systému a zlepšují elasticitu pokožky. Tlak vody navíc působí jako masáž. Ideální je také každý den věnovat alespoň pár minut rychlejší chůzi.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Účinky krémů podpoříte masážíFoto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

4. Vyberte správný krém

Natřít se po každé koupeli tělovým mlékem rozhodně nic nezkazí. Pokožka bude hladká a hydratovaná a taková vždy vypadá lépe. Abyste ale vyzráli na celulitidu, je třeba jít do hloubky. To dokážou přípravky, které mají stahující, chladivý nebo prohřívací efekt, jako jsou ty s kofeinem, skořicí, chaluhami nebo mentolem. Napomáhají uvolňování tuků, omezují ukládání rezervních tuků, podporují mikrocirkulaci a pomáhají zabraňovat nadměrnému hromadění vody v buňkách.

5. Přidejte masáže a teplo

Chcete-li z kosmetických produktů dostat maximum, aplikaci spojte s masáží krouživými pohyby. Ta podpoří mikrocirkulaci krve v podkoží, která má za úkol odvod toxinů a lepší zásobování živinami a kyslíkem. Ideálně ji načasujte po horké sprše, která lymfatický systém nastartuje.

Rozehřát a prokrvit podkoží pomůže hot jóga, ale i relaxační pobyt v páře nebo suché sauně. Intenzivní prohřátí a následné zchlazení rozproudí lymfu i metabolismus tkání. Nezapomeňte do sauny přibalit masážní saunovací kartáč.

6. Zajděte do salonu

Domácí péči můžete podpořit v salonech kavitací, mezoterapií, laserovou lipolýzou nebo anticelulitidními zábaly. Skvělé výsledky mají také lymfatické masáže. „Jedná se o účinnou hmatovou techniku, která pomáhá rozpohybovat celý lymfatický systém. Ten sám o sobě nemá žádnou pumpu, která by jej poháněla,” vysvětluje kosmetička SPA & Wellness Aquapalace Praha Tereza Benešová.

7. Nečekejte

„U celulitidy stejně jako u řady jiných problémů obecně platí, že je třeba s ní bojovat ještě dřív, než začne. Jednoduše řečeno chovat se tak, aby k jejímu propuknutí vůbec nedošlo,“ říká Josef Skalník, odborný poradce kosmetické firmy For Life & Madaga. Na slabé projevy stačíte sami, se silnou celulitidou už se bez speciální, zdlouhavé a finančně nákladné terapie neobejdete.

Reklama

Načítám