Hlavní obsah

Kompresky jsou hit: Na bolavé nohy, při běhu i dlouhém sezení

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Možná jste o stahovacích podkolenkách slyšeli, ale řekli jste si, že na tom nejste s „křečáky“ ještě tak špatně. Jenže „kompresky“ nejsou jen pro léčení závažných stavů. Běžci i všichni, kdo dlouhé hodiny sedí u počítače, by je rozhodně měli zahrnout do svého šatníku.

Článek

Každý zná pocit těžkých nohou. Někdy je způsoben dlouhým chozením, jindy naopak sezením. Okamžité řešení se hledá těžko, ale jako prevence pomáhají stahovací podkolenky nebo punčochy, přezdívané kompresky. Dovedou krev částečně přesunout z povrchu do hloubky, kde může rychleji proudit a kvalitněji okysličovat celé tělo. Jinými slovy – komprese napomáhá lepší cirkulaci krve, snižuje bolest a vznik otoků.

Pro pomoc do lékárny

Kompresky patří mezi zdravotní pomůcky a jsou odstupňované podle míry svěru. Použití pomůcek druhého a třetího kompresního stupně, tedy se svěrem více než 22 mm rtuti, zasahuje do medicínské oblasti, jak potvrzuje MUDr. Svatopluk Kašpar, Ph.D., vedoucí lékař Flebocentra v Hradci Králové: „Patří k základním léčebným pomůckám u pacientů s žilní nebo lymfatickou nedostatečností. Tedy tam, kde pacient trpí křečovými žilami dolních končetin, je nebo byl pro ně léčen, ať už operativně, nebo konzervativně. Dále v případě, že prodělal žilní zánět, má otoky dolních končetin, pocity tíže, bolesti nohou a křeče.“

Trpíte-li podobnými neduhy, pak si u chirurga, internisty, flebologa nebo praktického lékaře vyžádejte poukázku na koupi těchto pomůcek. Jednou za půl roku vám na ně přispěje zdravotní pojišťovna. Ceny totiž nejsou zanedbatelné – lýtkové typy stojí od 400 korun, stehenní začínají na pětistovce. V lékárně nebo zdravotnických potřebách vám s výběrem správné velikosti kompresních pomůcek pomohou. Vy byste měli vědět, že se oblékají hned zrána, na suchou nohu bez nánosu nějakého krému. Navlékají se postupně od spodní části směrem nahoru, v oblasti kotníku je třeba vyvinout větší úsilí – pomoci mohou speciální navlékače. Praní se doporučuje ruční, bez bělidel a lepicí proužky u samodržicích punčoch je dobré občas přetřít lihem, aby si udržely pružnost.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Pružnost zdravotním punčochám dodávají stejnou měrou polyamid a elastan, přídavek stříbra zajišťuje antimikrobiální ochranuFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Na běžné nošení

Pozitivních vlastností komprese můžete využít, i když nemáte žádné medicínské důvody. Zde přicházejí ke slovu nejméně stahující kompresky (první kompresní třída, tlak 18 až 21 mm Hg), které i u zdravých lidí dokážou eliminovat jak pocity únavy, tíhy a napětí, tak i otoky nohou. Stačí totiž tři čtyři hodiny sezení u počítače nebo celodenní chození po památkách a máte nohy „jako konve“. Nemluvě o takzvané cestovní trombóze, která může vzniknout již po pěti hodinách v letadle. Své by o těžkých nohách mohly vyprávět i těhotné ženy.

Ve všech těchto případech lehké kompresky uvítáte. Jsou z velmi příjemného hladkého materiálu, nejčastěji v tělové nebo černé barvě, ale můžete narazit i na různé dezény a pestré barvy. Na první pohled se neliší od silnějších podkolenek. Vizuálně nikdo nepozná, že právě odlehčujete nohám, proto je klidně můžete nosit celý den. Delší punčochy jsou samodržicí, zakončené krajkou se silikonovými proužky zespodu. Pro maximální účinek je nutné správnou velikostí docílit nošení co nejvýše na nohách, ne v půl stehen.

Patří i do sportovní výbavy

Pozitivní vliv mírné komprese objevili už před lety i běžci, cyklisté či triatlonisté. Jednatřicetiletý běžec Jirka Ramba rád běhá v přírodě, nejčastěji orientační nebo krosový běh, a na kompresní podkolenky nedá dopustit: „U tratí nad deset kilometrů se snažím běžet na hranici svých možností a můj styl se pozvolna rozpadá. V těchto chvílích už nedokážu běžet přes špičky jako obvykle, ale došlapuji přes paty. To pak oceňuji kompresky, protože zmírňují otřesy lýtek. Běží se mi lehčeji, což jsem si několikrát ověřil.“

Foto: sportpoint, Shutterstock.com

Někdo bez kompresek nedá ani ránu a jiný si na ně při běhu nezvykne a překážejí muFoto: sportpoint, Shutterstock.com

Zvýší výkon a urychlí regeneraci

Pozitivní vliv v tomto směru potvrzuje i lékař Svatopluk Kašpar: „Pokud jsou kompresní pomůcky vyrobeny podle medicínských zásad, tedy nejvíce stahují v oblasti hlezna a kotníku a postupně nahoru svěr ubývá, lze je vřele doporučit. Zvláště jsou-li z kvalitních materiálů odvádějících pot, nepochybně mohou přispívat k výkonnosti sportovce a snižovat únavu.“ Kromě podpory výkonu se kompresní pomůcky s jemným tlakem doporučují i pro regeneraci po sportu. Kyselina mléčná, která vzniká po svalové námaze, se mírným tlakem a následným rozprouděním krve rychleji vyplaví a vy se dříve cítíte plní síly.

Takže pokud jezdíte delší trasy na kole nebo běháte, poohlédněte se po kompreskách ve sportovních prodejnách. Investujte pět i sedm stovek do celých podkolenek nebo holenních návleků – vyrábějí se v letní prodyšné i zimní hřejivé variantě.

Někteří výrobci stahovacího prádla lákají na zmenšování projevů celulitidy, či dokonce hubnutí. Do jaké míry jde o věrohodné informace, nelze ověřit, jisté je, že prim hraje kvalita materiálů a především správné nošení. Dbejte na to, aby horní lem podkolenek končil zhruba centimetr pod kolenní jamkou a hezky přiléhal k noze. Jen tak bude zajištěna kýžená funkce.

Používáte kompresky, nebo se teprve chystáte nějaké pořídit? 

Reklama

Související témata:

Načítám