Hlavní obsah

Česká klasika líného kuchaře: rozlítaný španělský ptáček s fíglem na omáčku

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli zrovna neoplýváte trpělivostí a španělské ptáčky stejně vždycky rozpreparujete na jednotlivé ingredience, určitě už vás také napadlo, jestli má vůbec smysl se s nimi motat. Nemá!

Článek

Je až překvapivé, kolik lidí má problém s ohřátými okurkami – ve španělských ptáčcích, znojemské omáčke, legendárním cheeseburgeru :-), to všechno jsou jídla, ze kterých velká část naší populace preparuje okurky (a někdo dokonce i špek). Proč si tedy neušetřit práci s balením náplně do masa, vše jednoduše nepokrájet do omáčky a případně vynechat, co kdo nemá rád? Zkuste dnešní zjednodušenou verzi španělských ptáčků a uvidíte, že není o nic horší než originál.

Rozlítaní ptáčci

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky hovězího (zadního nebo roštěné), 50 g špeku, 2 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 vejce, 4 okurky, 1–2 nožičky párku, sůl, pepř

Postup: Maso pořádně z obou stran naklepejte a plátky ještě rozdělte na 2–3 kousky (můžete pokrájet i na kostky a vynechat tak naklepávání). Mezitím nechte v hrnci pomalu pustit tuk na proužky nakrájený špek – ptáčky opečete přímo na něm a nebudete tak muset přidávat olej či sádlo. Opražené proužky vyndejte (a pokuste se je mezitím moc neujídat) a na tuku z obou stran opečte maso. Když se zatáhne, vyndejte ho stranou a na výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Osolte, vmíchejte hořčici, přidejte maso, a zalijte vodou tak, aby bylo ponořené. Poduste asi hodinu do změknutí – čas hodně závisí na kvalitě a způsobu krájení masa.

Mezitím si natvrdo uvařte vejce a spolu s okurkami a párky je pokrájejte nadrobno. Z omáčky pak vyndejte maso, cibuli případně tyčovým mixérem rozmixujte, a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, a jestli máte radši kyselejší omáčky, i trochou nálevu z okurek. Do hrnce vraťte maso, přidejte pokrájená vejce, okurky a párek, prohřejte a podávejte s rýží a vypraženými proužky špeku.

Tip: Já omáčky nerada zahušťuji moukou, proto jsem cibuli ve šťávě po vyndání masa jen rozmixovala. Použít každopádně můžete i klasickou jíšku z 1–2 lžic hladké mouky opražených na troše másla.

Pouštíte se občas do podobných kulinářských hříchů, jako jsou falešné ptáčky, nebo vaříte jedině ty původní, poctivé recepty?

Reklama

Načítám