Hlavní obsah

Česká klasika líného kuchaře: rozlítaný španělský ptáček s fíglem na omáčku

Foto: Greta Blumajerová

Jestli zrovna neoplýváte trpělivostí a španělské ptáčky stejně vždycky rozpreparujete na jednotlivé ingredience, určitě už vás také napadlo, jestli má vůbec smysl se s nimi motat. Nemá!

Článek

Je až překvapivé, kolik lidí má problém s ohřátými okurkami – ve španělských ptáčcích, znojemské omáčke, legendárním cheeseburgeru :-), to všechno jsou jídla, ze kterých velká část naší populace preparuje okurky (a někdo dokonce i špek). Proč si tedy neušetřit práci s balením náplně do masa, vše jednoduše nepokrájet do omáčky a případně vynechat, co kdo nemá rád? Zkuste dnešní zjednodušenou verzi španělských ptáčků a uvidíte, že není o nic horší než originál.

Rozlítaní ptáčci

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky hovězího (zadního nebo roštěné), 50 g špeku, 2 cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 vejce, 4 okurky, 1–2 nožičky párku, sůl, pepř

Postup: Maso pořádně z obou stran naklepejte a plátky ještě rozdělte na 2–3 kousky (můžete pokrájet i na kostky a vynechat tak naklepávání). Mezitím nechte v hrnci pomalu pustit tuk na proužky nakrájený špek – ptáčky opečete přímo na něm a nebudete tak muset přidávat olej či sádlo. Opražené proužky vyndejte (a pokuste se je mezitím moc neujídat) a na tuku z obou stran opečte maso. Když se zatáhne, vyndejte ho stranou a na výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Osolte, vmíchejte hořčici, přidejte maso, a zalijte vodou tak, aby bylo ponořené. Poduste asi hodinu do změknutí – čas hodně závisí na kvalitě a způsobu krájení masa.

Mezitím si natvrdo uvařte vejce a spolu s okurkami a párky je pokrájejte nadrobno. Z omáčky pak vyndejte maso, cibuli případně tyčovým mixérem rozmixujte, a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, a jestli máte radši kyselejší omáčky, i trochou nálevu z okurek. Do hrnce vraťte maso, přidejte pokrájená vejce, okurky a párek, prohřejte a podávejte s rýží a vypraženými proužky špeku.

Tip: Já omáčky nerada zahušťuji moukou, proto jsem cibuli ve šťávě po vyndání masa jen rozmixovala. Použít každopádně můžete i klasickou jíšku z 1–2 lžic hladké mouky opražených na troše másla.

Pouštíte se občas do podobných kulinářských hříchů, jako jsou falešné ptáčky, nebo vaříte jedině ty původní, poctivé recepty?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.