Článek
Křehká hovězí roštěná, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem a silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností španělských ptáčků. Připravte si tohle (navzdory názvu) tradiční české jídlo pěkně krok za krokem a úspěch máte zaručen!
Španělské ptáčky
Na 6 porcí potřebujete: 6 plátků hovězí roštěné, sůl, pepř, plnotučnou hořčici, 3 kyselé okurky a trochu láku, 2 natvrdo uvařená vejce, 3 nožičky párků, 100 g špeku, 3 cibule, 1,5 lžičku hladké mouky, rýži k podávání
Já dala klasiku v podobě okurky, vajíčka, špeku, pikantního párku a cibule, ale žádných striktních pravidel se u náplně držet nemusíte
Postup: Maso vyklepejte mezi 2 pláty potravinářské folie do tenka (díky ní se vám nebude trhat a lepit), z obou stran osolte a opepřete a z jedné pak potřete hořčicí. Na potřenou stranu dejte kousek podélně rozkrojené okurky, čtvrtku vejce, polovinu párku, kousek špeku a klínek cibule. Zarolujte a upevněte provázkem.
Maso vyklepejte mezi dvěma pláty fólie do tenka
Plátky pak osolte, opepřete, potřete hořčicí a obložte nakrájenými ingrediencemi do náplně
Pro jistotu můžete balíčky ještě utáhnout provázkem
Zbylý špek a cibule nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět v hrnci, který může přijít do trouby. Osolte a opepřete, podlijte 250 ml vody, přidejte maso a dejte do trouby vyhřáté na 220 °C. Odkryté pečte asi 15 minut, až se maso zatáhne a trochu opeče. Pak do hrnce přilijte tolik vody, aby byly závitky z 2/3 třetin ponořené, zakryjte poklicí, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě 1–2 hodiny doměkka (záleží na kvalitě masa).
Zbylou cibuli a špek dozlatova orestujte, přidejte maso, podlejte vodou a dejte péct
Na závěr můžete omáčku zahustit trochou mouky a podle chuti osolit, opepřit a doladit lákem z okurek
Čas od času zkontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny. Maso pak vyndejte, a pokud chcete omáčku zahustit, zašlehejte do ní trochu hladké mouky a za stálého míchání 10 minut povařte. Podle chuti osolte a opepřete a případně dochuťte lákem z okurek. Podávejte s rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.
Maso vraťte do hrnce, ještě chvíli prohřejte a můžete podávat
- Ptáčky můžete také opatrně orestovat přímo na cibuli se špekem, podlít vodou a dusit na sporáku místo v troubě.
- Přílohovou rýži vařte na základu z orestované cibule a pro lepší chuť do ní přidejte i pár hlaviček hřebíčku.
- Náplň do masa skládejte tak, aby do sebe kousky pěkně pasovaly a na řezu pak tvořily hezkou mozaiku.
Křehká roštěná, šťavnatá náplň a silná omáčka z výpeku a cibule dohromady chutnají naprosto dokonale
S jakým největším zlem spáchaným na zahraniční kuchyni jste se u nás setkali? Je libo sushi s párkem, nebo snad pizzu ze starých knedlíků :-)?